Nightwish - Human. :II: Nature.

  • Βαθμολογία: 7
  • Label: Nuclear Blast
  • Κυκλοφορία: 4/2020

 Επιστροφή των Nightwish, με ένα άλμπουμ που μπορείς να το ακούσεις από την αρχή μέχρι το τέλος δίχως να κάνεις skip.

 Ανατρέχοντας στην κριτική του Endless Forms Most Beautiful (2015) είχα γράψει κλείνοντας ότι «ορισμένα δυναμικά τραγούδια θα εκτιμηθούν βέβαια δεόντως στις συναυλίες που θα επακολουθήσουν. Όσοι όμως ενδιαφέρονται για το βήμα παραπάνω, θα πρέπει να περιμένουμε την επόμενη δουλειά». Και στην πάροδο του χρόνου, όντως από το συγκεκριμένο άλμπουμ έμειναν 2 τραγούδια: το "Élan" που live είναι ακόμα καλύτερο από το σχεδόν pop τραγούδι που υπάρχει στο άλμπουμ, και το 24λέπτο “The Greatest Show On Earth” που από την κυκλοφορία του άλμπουμ μέχρι και τώρα, είναι το τραγούδι με το οποίο κλείνουν τις συναυλίες τους οι Nightwish.

Στα 5 χρόνια που μεσολάβησαν από το 2015, η τραγουδίστρια των Nightwish Floor Jansen απέκτησε το πρώτο της παιδί με αποτέλεσμα το συγκρότημα να είναι για ένα χρόνο σε «διάλλειμα», ενώ ο leader/συνθέτης Tuomas Holopainen δεν είχε την απαιτούμενη έμπνευση ώστε να γράψει το επόμενο άλμπουμ τους. Όμως ένα side project -Auri- που δημιούργησε μαζί με τον έτερο από τους Nightwish Troy Donockley και την τραγουδίστρια Johanna Kurkela που είναι και η σύζυγος του, τον βοήθησε να ξαναβρεί την μούσα του με αποτέλεσμα το 2020 να μας παρουσιάζει το 9ο άλμπουμ των Nightwish με τίτλο Human. :II: Nature. Μάλιστα είχε τόσο έμπνευση, που εκτός από τα «κανονικά» τραγούδια,  υπάρχει το 30λέπτο  instrumental με την αφήγηση της  Floor Jansen  "All the Works of Nature Which Adorn the World" το οποίο είναι χωρισμένο σε 8 μέρη και βρίσκεται στο 2ο cd του άλμπουμ.

Οι Nightwish είχαν ως παράδοση να κυκλοφορούν ως πρώτο single, το pop/εμπορικό τραγούδι των άλμπουμ τους, βλέπε χρονολογικά από το 2004 μέχρι και το 2015 τα "Nemo", "Amaranth" "Storytime", "Élan" , όμως εδώ το άλλαξαν το μοτίβο και το πρώτο single το "Noise" σε καμία περίπτωση δεν το λες με τίποτα pop. Αυτό που το λες είναι ένα καθαρά συναυλιακό τραγούδι στο γνωστό συμφωνικό ύφος των Nightwish, με την διαφορά να την κάνει η Floor Jansen. Όσο «σφιγμένη» ήταν στο προηγούμενο άλμπουμ, τόσο άνετη φαίνεται να είναι εδώ. Και γιατί είναι άνετη; Γιατί όπως δηλώνει και ο τίτλος του πρώτου τραγουδιού, το "Music", υπάρχει καλή μουσική εδώ. Το "Shoemaker" με την συμμετοχή της  Johanna Kurkela στα φωνητικά ήταν το πιο δύσκολο τραγούδι που ηχογράφησε η Floor Jansen για το άλμπουμ, αλλά το αποτέλεσμα την δικαίωσε. Ο Troy Donockley με αναβαθμισμένο ρόλο, αναλαμβάνει τα φωνητικά στο "Harvest" σε ένα τραγούδι που ήταν το δεύτερο single , και μετά υπάρχει το "How's the Heart?" που όσο όμορφο είναι στο άλμπουμ, είναι ακόμα πιο όμορφο σε μια ακουστική μορφή που έπαιξαν η Floor Jansen με την συνοδεία του Troy Donockley.  Δεν θα με πείραζε να υπήρχε η ακουστική έκδοση στο άλμπουμ, γιατί  η Floor Jansen ακόμα και με την συνοδεία μιας ακουστικής κιθάρας, πραγματικά απογειώνει το τραγούδι.

Το κρυφό αγαπημένο τραγούδι του άλμπουμ είναι για εμένα το "Procession" που και πάλι αυτό που κλέβει τις εντυπώσεις είναι ο τρόπος που χτίζει το τραγούδι η Floor Jansen με την φωνή της και είναι σαν να μας λέει μια ιστορία που είναι επηρεασμένη από την σειρά Stranger Things. Το πρώτο CD κλείνει με το "Endlessness" με τον Marko Hietala (μπάσο) στα φωνητικά και είναι ίσως και το μοναδικό τραγούδι, που σε αντίθεση με το παρελθόν, κάνει αισθητή την παρουσία του. Θυμόμαστε ότι σε όλα τα προηγούμενα άλμπουμ ήταν σε πολλά τραγούδια στα δεύτερα φωνητικά, ενώ σε αυτό, τα δεύτερα φωνητικά τα έχει αναλάβει περισσότερο ο Troy Donockley (Σημείωση συντάκτη: Τελικά ο Marko Hietala αποχώρησε από τους Nightwish τον Ιανουάριο του 2021 για προσωπικούς λόγους).

Το δεύτερο CD με το "All the Works of Nature Which Adorn the World" δεν μπαίνει σε κριτική. Μια φορά το άκουσα και μου φτάνει καθώς λειτουργεί ως συνοδευτικό στο πρώτο CD.

Εάν τυχόν μας διάβαζε ο Tuomas Holopainen θα διαφωνούσε, καθώς  έχει δηλώσει ότι θεωρεί ως καλύτερο άλμπουμ των Nightwish το Endless Forms Most Beautiful. Από την πλευρά μου, θεωρώ το Human. :II: Nature σίγουρα καλύτερο από το προηγούμενο άλμπουμ. Είναι περισσότερο δουλεμένο, έχει μεγαλύτερη ποικιλία από μουσικής πλευράς, αλλά τη διαφορά την κάνει η Floor Jansen. Είναι περισσότερο ελεύθερη, έχει μεγαλύτερη σιγουριά και ο τρόπος που αποδίδει τον κάθε στίχο είναι σαν να εντάσσει στην ιστορία που διηγούνται οι Nightwish στο Human. :II: Nature. Ίσως να μην έχει ΤΟ συγκλονιστικό τραγούδι, όπως το “The Greatest Show On Earth” , αλλά είναι ένα άλμπουμ που μπορείς να το ακούσεις από την αρχή μέχρι το τέλος δίχως να κάνεις κάποιο skip.  Θα το έβαζα σε ένα τοπ 5 των άλμπουμ των Nightwish; Οριακά ναι.....

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Featured