dEUS: «Στο Ideal Crash, πίσω στο 1999, ήμασταν οι σωστοί άνθρωποι στη σωστή στιγμή τους, με τον σωστό δίσκο...»

Λίγο πριν από την εμφάνισή τους στην Αθήνα για τα 20 χρόνια του Ideal Crash, ο Klaas Kanzoons των dEUS είχε μιλήσει στην Τάνια Σκραπαλιώρη για τη μπάντα ο ήχος της οποίας θυμίζει ένα bar κάτω από τη θάλασσα.

Ημερομηνία πρώτης δημοσίευσης: 29/5/2019

Ξεκίνησαν από το μικρό Βέλγιο, για να γίνουν ένα από τα πιο σημαντικά γκρουπ στα indie χρονικά, κατακτώντας τον κόσμο με κιθάρες που ακούγονταν σαν να βγαίνουν από κάποιο rock bar κάτω από τη θάλασσα. Ο κιμπορντίστας Klaas Janzoons ήταν εκεί από την αρχή. Και, λίγο πριν τη διακαώς αναμενόμενη εμφάνισή τους στη χώρα μας για τα 20 χρόνια του Ideal Crash (Παρασκευή 31 Μαΐου, στο Fuzz), σήκωσε το τηλέφωνο για να μας μιλήσει.

φωτογραφία 2: Kioni Papadopoulos

Πώς αποφασίσατε να τρέξετε την επετειακή περιοδεία για το Ideal Crash (1999); Ήταν νοσταλγία ή μια ηχηρή επιστροφή;

Όχι, δεν θέλαμε να κάνουμε κανέναν θόρυβο. Έχουμε ηχογραφήσει 7 δίσκους και από καιρό σε καιρό αυτοί οι δίσκοι έχουν τα γενέθλιά τους. Μας έχουν ζητήσει πολλές φορές να τους παίξουμε live, επετειακά, και λέγαμε όχι –μέχρι που αυτή τη φορά είπαμε «ναι, γιατί όχι; Ας το κάνουμε». To Ideal Crash είναι άλλωστε ιδανικό για έναν τέτοιον σκοπό, καθώς λειτουργεί άψογα ως σύνολο. Επίσης θα ξεκινήσουμε να γράφουμε νέο άλμπουμ το φθινόπωρο, οπότε αυτήν την περίοδο είχαμε και τον χρόνο για μια περιοδεία. 

Αυτό οδηγεί απευθείας στην επόμενη ερώτηση: τι πρέπει να περιμένουμε από το επερχόμενο άλμπουμ, 7 χρόνια μετά το Following Sea; Και πότε περίπου θα κυκλοφορήσει;

Κάτι καινούριο. Μοιραία καινούριο, καθώς έχουμε νέο μέλος, τον κιθαρίστα μας Bruno de Groot· οπότε μιλάμε εξ ορισμού για μια ανανέωση. Έχουμε μεγάλες προσδοκίες κι εμείς απ' τον εαυτό μας –είμαστε διψασμένοι να γράψουμε. Δεν έχουμε δημιουργήσει νέα μουσική για πολύ καιρό και όλοι ανυπομονούμε ν' αρχίσουμε. Είμαστε γεμάτοι από ιδέες και έμπνευση. Προγραμματίζουμε να μπούμε στο στούντιο τον Οκτώβριο, οπότε ο δίσκος δεν θα κυκλοφορήσει πριν το 2020. 

Να υποθέσουμε ότι στα χρόνια της δισκογραφικής «αποχής» μαζέψατε εμπειρίες και όλη αυτήν την έμπνευση; Κατά πόσο πιστεύεις θα επηρεαστεί ο κλασικός ήχος των dEUS;

 Ναι, αυτή η αγρανάπαυση μας έδωσε αρκετή τροφή για σκέψη. Αλλά η έμπνευση δεν σταματά: έρχεσαι σε επαφή με πράγματα που σε εμπνέουν όλη την ώρα. Για παράδειγμα, από τη μουσική που ακούνε τα παιδιά –σήμερα οι περισσότεροι έφηβοι ακούνε χιπ χοπ· και νιώθω μερικές φορές ότι το χιπ χοπ είναι το νέο indie. Στο σπίτι η κόρη μου ακούει Billie Eilish όλη μέρα. Όλα αυτά λειτουργούν ως ακούσιες πηγές έμπνευσης, δεν ξέρουμε ακόμα ακριβώς πώς θα λειτουργήσουν. Σε κάθε περίπτωση έχει περάσει καιρός από την τελευταία φορά, οπότε θα είναι διαφορετική η μουσική μας, αυτό είναι σίγουρο. 

Πώς είναι πλέον η καθημερινότητα της μπάντας, με την προσθήκη του Bruno de Groot; 

Πάρα πολύ καλά, είναι εξαιρετικός μουσικός και επαγγελματίας και ωραίος τύπος –ταιριάζουμε πολύ. Τον ξέρουμε καιρό, έχει το δικό του διαφορετικό στιλ, αλλά έχει ταιριάξει ωραία στη μπάντα. Απομένει βέβαια να παίξουμε μαζί σε περιοδεία! (γέλια) 

Είσαι ιδρυτικό μέλος μιας μπάντας-ορόσημο τόσο για το indie, όσο και για μια χώρα όπως το Βέλγιο. Πώς έχεις βιώσει αυτήν τη διαδρομή; Υπήρξαν στιγμές που σκέφτηκες να σταματήσεις; 

Ξεκίνησα με τους dEUS στα 17 μου χρόνια. Ήμασταν μια παρέα παιδιών που θέλαμε να κατακτήσουμε τον κόσμο· και χωρίς καλά-καλά να το συνειδητοποιήσουμε αρχίσαμε να το κάνουμε όντως, μέσω της μουσικής. Όλη αυτή η πορεία και η επιτυχία εξελισσόταν πολύ φυσικά. Τώρα, κοιτώντας εκείνη την περίοδο από απόσταση μετά από τόσα χρόνια, συνειδητοποιώ πόσο ιδιαίτερη ήταν. Περάσαμε τόσο όμορφα παίζοντας μαζί και περιοδεύοντας! Και μου λείπουν οι υπόλοιποι, όσοι άφησαν το γκρουπ. Προσωπικά δεν είχα ποτέ κάποιον άλλο περισπασμό, ένα δικό μου π.χ. project, το οποίο να χρειάζεται περισσότερο από τον χρόνο μου. Μόνο για την οικογένεια μου θα το έκανα. Οπότε όχι, δεν σκέφτηκα ποτέ να αφήσω τους dEUS. Γιατί ν' αφήσεις μια τέτοια μπάντα; 

Υπάρχει κάποια στιγμή σε όλο αυτό το ταξίδι με τους dEUS που ξεχωρίζει; 

Η περιοδεία για το Ideal Crash το 1999. Το momentum ήταν κορυφαίο –οι σωστοί άνθρωποι στη σωστή στιγμή τους, με τον σωστό δίσκο. Ήμασταν ακριβώς στην κατάλληλη ηλικία για να το ζήσουμε στο έπακρο, ενώ παράλληλα εξελισσόμασταν μουσικά και τεχνικά. Όταν γυρίζω πίσω σ' εκείνες τις ημέρες, σκέφτομαι ότι αυτή η περιοδεία ήταν σχεδόν οργασμική. 

Αν σου ζητούσαμε δηλαδή να ζωγραφίσεις κάτι με τη φράση «Ideal Crash» στο μυαλό, τι θα ήταν αυτό; 

Ένα σπασμένο πόδι! Όλοι έσπαγαν από κάτι εκείνες τις ημέρες πάνω στην ένταση, είχα σπάσει το πόδι μου κι ο ίδιος. 

Υπάρχει κάποιος καλλιτέχνης ή μπάντα με την οποία θα επιθυμούσες διακαώς να συνεργαστείς και δεν έχει συμβεί; 

Νομίζω όχι. Είμαι απόλυτα ικανοποιημένος με τους ανθρώπους που συνεργάζομαι και παίζω μαζί. Δεν έχω απωθημένα, ούτε τέτοιου είδους όνειρα. Ανοίγω που και που το ραδιόφωνο, ακούω κάτι καινούριο και ενδιαφέρον, αλλά πάντα προτιμώ να είμαι και να παίζω με τα υπόλοιπα τέσσερα παιδιά στους dEUS. Είμαι μια χαρά μαζί τους, πλήρης και χαρούμενος.

Αν παραφράσουμε τον τίτλο του πρώτου σας άλμπουμ Worst Case Scenario (1994), ποιο είναι το δικό σου καλύτερο δυνατό σενάριο για το μέλλον; Τόσο για τους dEUS, όσο και για εσένα προσωπικά; 

Nοιώθω ότι δεν χρειάζεται να συνεχίσουμε να παίζουμε και να γυρνάμε τον κόσμο με την ίδια ένταση, όπως όταν ήμασταν εικοσάρηδες. Θα ήθελα να παραμείνουμε μαζί ως μπάντα και να εστιάσουμε στον καινούριο δίσκο. Να βουτήξουμε στη μουσική, να γράψουμε φρέσκα τραγούδια και να εκπλήσσουμε τους εαυτούς και τον κόσμο μας κάθε μέρα. Κατά τα άλλα ονειρεύομαι μια απλή ζωή, με ισορροπία μεταξύ της μπάντας και της οικογένειάς μου. Αυτό με κάνει πραγματικά χαρούμενο. 

{youtube}l6SwB_ZQsq4{/youtube}

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Featured