Εύη Χουρσανίδη

Στο παρελθόν την ημέρα ανακοίνωσης των υποψηφιοτήτων των Oscar έβαζα ξυπνητήρι για να σταματήσω τη δουλειά μου και να δω τις ανακοινώσεις σε ζωντανή online σύνδεση με Αμερική. Έχω ξενυχτήσει πάμπολλες φορές για να δω live την απονομή, έχω φτιάξει excelόφυλλα για να ψηφίσει όλη η παρέα και να βγει νικητής όποιος έπεσε μέσα στις περισσότερες προβλέψεις του, έχω συζητήσει και αναλύσει τις υποψήφιες ταινίες με τις ώρες, έχω τσακωθεί, ενθουσιαστεί, συγκινηθεί, απογοητευτεί, εκπλαγεί, φανατιστεί. Τα τελευταία χρόνια δεν ξέρω αν είναι επειδή έχασα την τόσο συχνή επαφή μου με το σινεμά ή αν απλά «το ξεπέρασα» ή αν μου φταίει η βιομηχανία που στην προσπάθειά της να (παρα)γίνει politically correct βραβεύει ταινίες όπως το CODA (πέρσι), αλλά ναι, ο ενθουσιασμός έχει φύγει.

Παρόλ'αυτά, σε μια στήλη που είναι αφιερωμένη στην pop κουλτούρα δεν γινόταν να μην ασχοληθούμε έστω και λίγο με τα Oscar και νομίζω το πιο ενδιαφέρον στατιστικό φέτος είναι εκείνο που αφορά τις κατηγορίες ερμηνειών καθώς από τους 20 συνολικά ηθοποιούς που είναι προτεινόμενο για Α' και Β' Ανδρικό ρόλο και για Α' και Β' Γυναικείο ρόλο, οι 16 είναι προτεινόμενοι για Όσκαρ για πρώτη φορά.

https://www.instagram.com/p/CnzdAbxOE_t/

https://www.instagram.com/p/CnzVk0xuPM9/

Καταρχάς, προτάθηκαν για Oscar τέσσερις ηθοποιοί του Τα Πάντα Όλα (Everything Everywhere All At Once) που συγκέντρωσε και τις περισσότερες υποψηφιότητες (11 συνολικά) και πρόκειται για την πρώτη τους υποψηφιότητα. Ο λόγος για τους Michelle Yeoh, Ke Huy Quan, Stephanie Hsu και Jamie Lee Curtis.

Στην κατηγορία Καλύτερου Α Ανδρικού Ρόλου και οι πέντε ηθοποιοί είναι προτεινόμενοι για πρώτη φορά, με μεγαλύτερο σε ηλικία τον 73χρονο Βρετανό Bill Nighy για τo Αισθάνομαι Ζωντανός (Living) και μικρότερο τον 26χρονο Ιρλανδό Paul Mescal για το πολυσυζητημένο Aftersun. Την πεντάδα συμπληρώνουν ο Αμερικανός Austin Butler που ενσάρκωσε τον Presley στο Elvis του Buzz Luhrmann, o άρτι βραβευθείς με Χρυσή Σφαίρα Colin Farrell για Τα Πνεύματα του Ινισέριν του Martin McDonagh (που επιτέλους έρχεται και στις ελληνικές κινηματογραφικές αίθουσες στις 23/2) και ο Brendan Fraser για τη Φάλαινα, ο οποίος βραβεύτηκε στα Critics Choice Awards και ήταν επίσης προτεινόμενος για Χρυσή Σφαίρα (την οποία πιθανότατα δεν κέρδισε επειδή μποϋκοτάρει ανοιχτά τον θεσμό). 

https://www.instagram.com/p/CnzPsTJutPA/

https://www.instagram.com/p/CnzQJEjrHsy/

Στις υπόλοιπες κατηγορίες ερμηνείας βρίσκουμε για πρώτη φορά προτεινόμενους την Κουβανή Ana de Armas για το Blonde του Netflix (που κατά τα άλλα δεν έπεισε ως biopic της Marilyn Monroe και είναι προτεινόμενο για Χρυσό Βατόμουρο φέτος), την Andrea Riseborough για την ταινία To Leslie (μία από τις πιο αναπάντεχες υποψηφιότητες που οφείλεται στην υποστήριξη της ηθοποιού από συναδέλφους της), τον Brian Tyree Henry για την ταινία Το Πέρασμα (Causeway) -υποψηφιότητα "filler"- τον εξαιρετικό Barry Keoghan για Τα Πνεύματα του Ινισέριν, την Hong Chau για τη Φάλαινα και την Kerry Condon για Τα Πνεύματα του Ινισέριν.

https://www.instagram.com/p/CnzOrTTujeq/

https://www.instagram.com/p/CnzN28pMKwX/

Σε αυτές τις κατηγορίες, κατά την ταπεινή μου γνώμη βρίσκεται και το πραγματικό ενδιαφέρον φέτος, και ειδικά στην κατηγορία Α' Γυναικείου Ρόλου, όπου όλα τα προγνωστικά ήθελαν την Cate Blanchett (προτεινόμενη για 8η φορά) να το σηκώνει για το Tár (που ανοίγει στις ελληνικές αίθουσες στις 9 Φεβρουαρίου), μα πλέον, χμ, ας μην είμαστε και τόσο σίγουροι.

Κατά τα άλλα, μου φαίνεται κάπως κωμικό το ότι επιστρέψαμε πάλι στη συζήτηση "Oscars so white" (πού είναι οι «μαύρες ταινίες;) και είμαι πάρα πολύ προετοιμασμένη να δω το Τα Πάντα Όλα, μια ταινία που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει ομιλούσες πέτρες, δάχτυλα-λουκάνικα και πολεμικές τέχνες με εξάρτυση buttplugs (if you know you know) να σηκώνει όντως τα πάντα όλα, γιατί αυτό είναι το concept φέτος, όλοι στην Ακαδημία την είδανε «φασαίοι» και είπαν να καβαλήσουν το κύμα του hype, μπας και ανέβει λίγο πάλι το ενδιαφέρον του κοινού για τον θεσμό. Για τον ίδιο λόγο μεταξύ των υποψηφιοτήτων βρίσκονται φέτος και τεράστια blockbusters (όλα τους sequels) όπως το Top Gun: Maverick, το Avatar: The Way of Water και Black Panther: Wakanda Forever. Ή τουλάχιστον έτσι το βλέπω εγώ.

https://www.instagram.com/p/CnzQt70O1HT/

Η 95η τελετή απονομής των βραβείων Oscar θα πραγματοποιηθεί στις 12 Μαρτίου με παρουσιαστή τον Jimmy Kimmel και όχι, δεν υπάρχει καμία περίπτωση να ξενυχτήσω.

 

Oscars 2023: Όλες οι υποψηφιότητες των κινηματογραφικών βραβείων

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Featured