Άγγελος Κυρούσης

 Όπως λέγαμε και τότε στο Rock & Roll Circus «Μετά από αμέτρητες ώρες έρευνας, αγώνες για τα εκδοτικά δικαιώματα, ξενύχτια μέχρι την τελική επιλογή, η Light In The Attic παρουσιάζει το soundtrack στο βιβλίο του Pat Thomas, Listen Whitey! The Sight & Sounds Of Black Power. Ένα εντυπωσιακό έργο, το απόλυτο black power ντοκουμέντο μίας εποχής, όπου επαναστατικές φυσιογνωμίες, όπως οι Stokely Carmichael, Angela Davis, Eldridge Cleaver, έπαιρναν διαστάσεις pop ειδώλων και μουσικοί, όπως οι Gil Scott-Heron, Last Poets, Bob Dylan αντιμετωπίζονταν ως επαναστάτες. Οι ιστορίες και οι φωτογραφίες του 70.000 λέξεων βιβλίου, εκπροσωπούνται από 16 κομμάτια σε διπλό βινύλιο και CD, στα οποία η Elaine Brown συναντά τον Amiri Baraka, η Marlena Shaw με τη ζωντανή στο Montreux ατελείωτη εκτέλεση του "Woman Of The Ghetto" τους Watts Prophets και για πρώτη φορά στην ιστορία της δισκογραφίας στον ίδιο δίσκο ο John Lennon με το "Angela", τον Bob Dylan και το σπάνιο, επί τέσσερεις δεκαετίες εκτός κυκλοφορίας κομμάτι του για τον "George Jackson", το Μαύρο Πάνθηρα που σκότωσαν οι φύλακες του San Quentin τον Αύγουστο του ’71.»

Ο άθλος του Pat Thomas δεν αποτελούσε την πρώτη "Black Power" συλλογή. Από τότε και η Soul Jazz –για την οποία τα λέγαμε στο προηγούμενο podcast- αλλά και διάφορα άλλα labels, κυκλοφόρησαν και κυκλοφορούν συλλογές κι επανεκδόσεις που αφορούν το αφροαμερικάνικο κίνημα που και αυτό ως επαναστατικό, όπως ορθά έχει διαπιστώσει ο Thomas, «έχει και το soundtrack του».

Ανατρέξαμε στον Pat Thomas και το Listen Whitey!, αλλά και σε ανάλογες κυκλοφορίες, επ’ αφορμής του νέου LP της Angel Bat Dawid, και σε αυτό το σαφή εννοιολογικό διαχωρισμό της jazz από το λευκό σύμπαν, όπως διατυπώνεται στο φιλμ Cry Of Jazz που ενέπνευσε το μουσικό διάλογο της κλαρινετίστας. Όμως δε μείναμε στα jazz κατάστιχα, ούτως ώστε να αποφύγουμε ένα περιοριστικό spiritual, avant jazz podcast. ..

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου και ακούστε το podcast στο MyPodcasts του Avopolis.gr

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured