Δημήτρης Λιλής

 Η σύγχρονη ιστορία της R&B μουσικής  περιέχει αγάπη, αποπλάνηση, ερωτισμό και ενίοτε σεξισμό, αλλά, ξεκίνησε να γράφεται στα 70s και γιγαντώθηκε στα 90s και τα 00s όπου πολυβασανισμένες πλην διάσημες ψυχές, είτε από ανάγκη έκφρασης συναισθημάτων είτε ως απόρροια παθολογικής ζήλειας ή εμμονών, μίλησαν στα υποσυνείδητα καθημερινών ανθρώπων και κατάφεραν να κάνουν επιτυχία, ακόμα και αν σε κάποιες περιπτώσεις δεν τους άξιζε (σας βλέπουμε R.Kelly και Chris Brown).

Όχι αναπάντεχα, θα υποστηρίξει ασφαλώς κάποιος που γνωρίζει το πώς μέσα σε μισό και επιπλέον αιώνα η R&B συνδέθηκε άρρηκτα με την αισθαντική πλευρά της ανθρώπινης φύσης και μετατράπηκε στο αγαπημένο soundtrack της κρεβατοκάμαρας ή την ιδανική babymaking μουσική φόρμα που σε μέρες σαν την σημερινή (βλ. Αγίου Βαλεντίνου) θριαμβεύει. Ακριβώς όπως θριαμβεύουν ή σε μερικές περιπτώσεις θριάμβευσαν και ουκ ολίγες από τις σημαντικότερες φωνές που γνώρισε το διεθνές μουσικό στερέωμα όλα αυτά τα χρόνια.

Αρκεί να πάμε μέρες, εβδομάδες ή μερικούς μόλις μήνες πίσω και να συνειδητοποιήσουμε ότι σε περιπτώσεις σπουδαίων πρόσφατων άλμπουμ όπως αυτά της Kelela, της SZA ή της Jazmine Sullivan, ο R&B ήχος αποτέλεσε εκ νέου τη βάση για να συνδεθούν οι σημερινοί ακροατές με μία από τις πιο απαιτητικές μουσικές φόρμες ever.

Απαιτητική γιατί αυτός ήχος πάντοτε ακουμπούσε την ψυχή τον πόνο ή το σφίξιμο στην καρδιά ακόμα και αν ήταν από ευγνωμοσύνη, έρωτα ή ανιδιοτελή αγάπη κατά την δημιουργία του, ενώ σε αναλογία και ο ακροατής θα έπρεπε να βιώνει παρόμοιες συγκινήσεις και να αφιερώνεται ή να το ζει και να ταυτίζεται σε μεγάλο βαθμό με τους στίχους ή τις μελωδίες. Καθόλου τυχαία ο John Cusack στο Hi-Fidelity ηχογραφεί κάθε mixtape φορώντας τα ακουστικά. Μάλιστα με εξαίρεση τα σπιτικά πάρτυ του προηγούμενου αιώνα, στις μέρες μας τα «μπλουζ» ή τα κομμάτια για αγκαλιές στις πίστες σπανίζουν, έως έχουν εξαφανιστεί. Αυτό σημαίνει ότι οι αργές ταχύτητες των ενορχηστρώσεων και οι sensual στίχοι δύσκολα επιδρούν πλέον σε κοινή θέα και αυτό είναι μια ακόμη απόδειξη της αφοσίωσης που απαιτεί από την μεριά του ακροατή το εν λόγω είδος...

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου και ακούστε το podcast στο MyPodcasts του Avopolis.gr

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured