Charlie Gillett - Ο Ήχος της Πόλης: Η Άνοδος του Rock 'n' Roll

Πρόσκληση στη γενιά που γνώρισε το βινύλιο μόνο ως trend item στις απαρχές της pop κουλτούρας: τότε που η σωματοποίηση του rock 'n' roll πρωτοδημιούργησε τη συναίσθηση μιας κοινής ταυτότητας, που δεν διέκρινε χρώμα, φύλο, πορτοφόλι και δουλειά...

Κείμενο: Τάνια Σκραπαλιώρη

«Φωνάζω παντού σ' όλο τον κόσμο: είστε έτοιμοι για έναν ολοκαίνουριο ρυθμό;».

Με προμετωπίδα αυτό το δίστιχο, με το οποίο οι Martha Αnd Τhe Vandellas καλούσαν την αμερικανική νεολαία των 1960s να βγει και να χορέψει στον δρόμο, ξεκινάει η πραγματεία του Charlie Gillett πάνω στη γέννηση και στην άνοδο του μουσικού είδους που έμελλε να γεννήσει κι εκείνο δεκάδες άλλα, μα και να επηρεάσει πολύ περισσότερα: του rock 'n' roll.

Θα μου πεις εντάξει, ένα ακόμα βιβλίο για το rock 'n' roll. Όμως δεν είναι καθόλου έτσι.

Ο Ήχος της Πόλης πρωτοκυκλοφόρησε στην Αγγλία το 1970 (πρωτότυπος τίτλος, The Sound of the City: The Rising of Rock ‘n’ Roll), ενώ στα ελληνικά το μετέφρασε η Χίλντα Παπαδημητρίου πριν 20 χρόνια, για την πρώτη έκδοσή του στη χώρα μας. Η δεύτερη, αναθεωρημένη έκδοση (από την Κουκκίδα) φέρνει τώρα αυτή τη rock 'n' roll Βίβλο ξανά στα ράφια των βιβλιοπωλείων, προσκαλώντας όσες γενιές έχουν γνωρίσει το βινύλιο μόνο ως trend item στον μαγικό κόσμο των απαρχών της pop κουλτούρας.

70b-3.jpg

Από τον νονό του rock 'n' roll DJ Alan Freed (φωτογραφία) στους Beatles, από τους publishers της Tin Pan Alley στη Sun Records του Sam Phillips κι από εκεί στην τζαμαϊκανή Island, από το μεταπολεμικό Ντιτρόιτ στη Νέα Υόρκη των 1970s, οι ήχοι του swing, των blues, του rock 'n' roll ξεδιπλώνονται και ζωγραφίζουν τα σκηνικά μέσα στα οποία γεννήθηκαν και μέστωσαν.

Με αυτό το βιβλίο θα μάθεις τις ακριβώς ήταν το Billboard, τι σημαίνει crooning, τη διαφορά των rhythm 'n' blues από το rock 'n' roll και πώς το τελευταίο έδωσε σε μια ολόκληρη γενιά (αλλά και σε πολλές μετέπειτα) αυτό ακριβώς που ζητούσε: την πρώτη μεγάλη απελευθέρωση από τα κοινωνικά στερεότυπα και την πρώτη συναίσθηση –μέσω της σωματοποίησης της καινούριας μουσικής– μιας κοινής ανθρώπινης ταυτότητας, που δεν διέκρινε χρώμα, φύλο, πορτοφόλι και δουλειά. Όλα στο πλαίσιο μιας υποδειγματικής επιστημονικής  τεκμηρίωσης, την οποία θα ζήλευαν και οι καλύτεροι κοινωνιολόγοι.

70b-2.jpg

Στον Ήχο της Πόλης ο Gillett ξετύλιξε τον μίτο του ολοκαίνουριου ρυθμού και της κοινωνικής επανάστασης που αυτός επένδυσε μουσικά, χωρίς να σνομπάρει το παραμικρό, εντάσσοντας αριστοτεχνικά στις σελίδες του και την παραμικρή λεπτομέρεια· εκείνη που από έναν άλλο γραφιά ίσως να κούραζε, μα από εκείνον φαντάζει σαν ένα ακόμα κρυφοκοίταγμα πίσω από τις κουρτίνες περασμένων δεκαετιών.

Ξεπερνώντας τους σκοπέλους της στείρας μουσικολογικής ανάλυσης και αποφεύγοντας τους κινδύνους του ακαδημαϊσμού, δημιούργησε έτσι ένα έργο αναφοράς για οποιονδήποτε θέλει να κολλήσει το αυτί του στην άσφαλτο και να αφουγκραστεί τους ήχους που έγραψαν μία από τις πιο σημαντικές σελίδες στην παγκόσμια ιστορία της μουσικής.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Music Types: Η Τάνια Σκραπαλιώρη διάβασε την αυτοβιογραφία του Tricky, Hell Is Round The Corner

Η Τάνια Σκραπαλιώρη ρίχνει στο ρινγκ το βιβλίο του Nick Hornby κι αυτό, 25 χρόνια μετά

Χρονικά, τοπικά και μουσικά όρια συγχωνεύονται, συμπλέκονται κι επαναδιαιρούνται, σε ένα βιβλίο ...

FEATURED TODAY

Το χρονικό της φιλίας των δύο ανδρών, λίγο πριν την προβολή του Gonzo: The Life and Work of Dr. Hunter S. Thompson στο Backstage Film Festival (Σάββατο 24/4). Μάθετε ακόμα πως θα διεκδικήσετε μία από τις 50 κόπιες από το Μεθυσμένο Ημερολόγιο του Hunter S. Thompson που κληρώνουμε σε συνεργασία με τις εκδόσεις Οξύ.

Για όσους δε χόρτασαν με τον σωσία του Morrissey, θυμόμαστε 10 μουσικούς που πάτησαν το πόδι τους στο Springfield, για να μπλέξουν συχνά σε περιπέτειες που δεν περίμεναν.

Κάθε εβδομάδα, ο Άγγελος Κλειτσίκας κάνει μια γύρα σε αναλογικά και ψηφιακά στενά κι επιλέγει στιγμιότυπα απ' όσα είδε, άκουσε, σκέφτηκε και ένιωσε την ανάγκη να μοιραστεί. Στο νέο του Snap(shots) ρίχνει λίγο ακόμη αλατοπίπερο σε μία άνοστη ζωή.

HOT STORIES

Η παραγωγός θα είναι για λίγους μήνες ακόμη οικοδέσποινα του Future Sounds.

Να και κάτι που δεν περιμέναμε...

Ακούστε το νέο κομμάτι από το soundtrack του anime Yasuke του Netflix που υπογράφει ο Flying Lotus, αλλά και το "Between Memories" με τη Niki Randa.

Top