Άρης Καζακόπουλος

Ο δίσκος της εβδομάδας

Elbow – Little Fictions

Για να μην υπάρξουν παρεξηγήσεις, η στήλη δεν ισχυρίζεται ότι το νέο άλμπουμ των Elbow αγγίζει τα επίπεδα του The Seldom Seen Kid (2008) –και μάλλον δεν φτάνει ούτε το Build A Rocket Boys! (2011). Έπειτα όμως από τον μέτριο διάδοχο του τελευταίου, οι Elbow μοιάζουν να ξαναβρίσκουν τη φόρμουλα εκείνη που τους κατέστησε τόσο δημοφιλές συγκρότημα (τουλάχιστον στην ευρωπαϊκή αγορά). Και παρά τη μειωμένη αυτή τη φορά «κεκτημένη ταχύτητα», καταφέρνουν να εισβάλλουν εκ νέου στα album charts, κι ας βρίσκονται πλέον ηχητικά εντελώς εκτός εποχής.

Πιστοί λοιπόν στη συνταγή, οι Elbow σερβίρουν το γνωστό «λειασμένο» βρετανικό rock, το οποίο βρίσκεται κάπου ανάμεσα στη μελαγχολική μελωδικότητα των πρώιμων Coldplay και στην εγκεφαλικότητα των Radiohead, με ιδέες οι οποίες ξεφεύγουν από τα κλισέ του είδους και φανερώνουν έμπνευση και δημιουργικότητα. Και που τους διαχωρίζουν, βέβαια, από τις τυποποιημένες «one hit wonder» μπάντες της πατρίδας τους, οι οποίες κάποτε κατέκλυζαν τα ερτζιανά –δεν είναι τυχαία η αντοχή τους στο χρόνο.

Λαμπρές στιγμές του Little Fictions περιλαμβάνονται σε κομμάτια όπως τα “Magnificent (She Says)”, “Trust The Sun” και “Little Fictions”, τα οποία μάλλον ξεχωρίζουν ανάμεσα στο υψηλό γενικά επίπεδο της tracklist. Δεν μιλάμε για τραγούδια που έχουν τη δυναμική να αποτελέσουν anthems (με εξαίρεση ίσως το πρώτο), αλλά για στιγμές που ισορροπούν επιδέξια ανάμεσα στην catchy μελωδικότητα που αποζητά το ευρύ κοινό και τη σχετική πολυπλοκότητα, η οποία εντυπωσιάζει τους πιο μυημένους.

{youtube}XQl5KYiiFDI{/youtube}

Ακούστε επίσης

Jesca Hoop – Memories Are Now

Ο έβδομος δίσκος της Αμερικανής τραγουδοποιού, εκτός από υπέροχο τίτλο, περιλαμβάνει μια σειρά από κομψά, καλογραμμένα και (το κυριότερο) έμψυχα τραγούδια εναλλακτικής folk, με έντονη προσωπικότητα και αισθητική DIY. Από τους καλύτερους στο είδος του για το πρώτο τρίμηνο του 2017.

{youtube}Vyrwh0qRGEI{/youtube}

The Menzingers – After The Party

«Where we gonna go now that our 20s are over?» κραυγάζουν στο πρώτο ρεφρέν του νέου τους δίσκου οι Menzingers, αλλά μόνο «ηλικιωμένη» δεν ακούγεται η μουσική τους. Ενδιαφέρων punk δίσκος, με λιγάκι κορεσμένο ήχο, αλλά καλή ροή και ωραία ενέργεια.

{youtube}n3SxjX--x3U{/youtube}

Jens Lekman – Life Will See You Now

Αέρας αισιοδοξίας πνέει στα πανιά του Σουηδού αυτή τη φορά, με έναν πιο φωτεινό δίσκο σε σχέση με προηγούμενους. Στα όρια του χαζοχαρούμενου καμιά φορά, με τις αναφορές στα 1980s να δίνουν και να παίρνουν, πάντα όμως με αξιοπρεπές songwriting.

{youtube}W3L8KEIMDRE{/youtube}

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Featured