Άρης Καζακόπουλος

Ο δίσκος της εβδομάδας

The Avalanches - Wildflower

Το πολυαναμενόμενο δεύτερο άλμπουμ των Avalanches αποτελεί ένα ακόμη μικρό θαύμα εύστοχου, πολυσυλλεκτικού sampling. Πρόκειται για project κολοσσιαίων διαστάσεων με δεκάδες συντελεστές, εξονυχιστική δουλειά στην παραγωγή και αδιευκρίνιστα μεγάλο αριθμό samples (ίσως και περισσότερα από τα 3.500 του Since I Left You, σύμφωνα με τον Robbie Chater). Αντλεί υλικό κυρίως από τη δεξαμενή της soul, του rhythm and blues και της ψυχεδέλειας των 1960s, αλλά ενσωματώνει και μοντέρνες hip hop πινελιές, γεγονός που τον διαφοροποιεί από το κλασικό εκείνο ντεμπούτο. Βασίζεται στα samples, όμως εμπεριέχει σε μεγάλο βαθμό και ηχογραφημένα φωνητικά και οργανικά μέρη, προσφορά των ποικίλων «ηχηρών» καλεσμένων (Ariel Pink, Danny Brown, Father John Misty, Toro Y Moi μεταξύ άλλων).

Ο δίσκος φαντάζει σαν μια απέραντη όαση ευφορίας, μια 60λεπτη ωδή στα πανανθρώπινα μουσικά ένστικτα, ένα πάντρεμα του χθες και του σήμερα της μελωδικής χορευτικής μουσικής. Της χορευτικής μουσικής εκείνης, όμως, που, εκτός από ρυθμό, διαθέτει και συναισθηματική ευφυΐα. Είναι ένας δεύτερος δίσκος πιστός στο όραμα που γέννησε το Since I Left You. Υποδεέστερος σε επίπεδο εφευρετικότητας, αλλά σχεδόν εφάμιλλος με όρους απόλαυσης.

{youtube}SjfspM5sDIA{/youtube}

Ακούστε επίσης

Maxwell - blackSUMMERS'night

Τον Απρίλιο που πέθανε ο Prince, τα αφιερώματα που μιλούσαν για τη ζωή, τη δισκογραφία και την επιδραστικότητά του έδιναν και έπαιρναν. Ο Maxwell είναι ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα καλλιτεχνών που επηρεάστηκαν σε τεράστιο βαθμό από τον μεγάλο μουσικό. Το παρόν άλμπουμ είναι το δεύτερο μέρος της τριλογίας Black Summers' Night που ξεκίνησε το 2009 και περιέχει ορισμένα πραγματικά υπέροχα κομμάτια, στο γνώριμο soul/R'n'B στιλ του τραγουδοποιού.

{youtube}BsSu0bRZEHM{/youtube}

Shura - Nothing's Real

Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι η Shura μπορεί να αποτελέσει το βαρύ πυροβολικό της βρετανικής εναλλακτικής pop στο κοντινό μέλλον. Οι αναφορές της βρίσκονται στην electropop και τη synthpop της δεκαετίας του 1980, ενώ το ντεμπούτο της είναι γεμάτο από εντυπωσιακά πιασάρικα κομμάτια, που κερδίζουν από το πρώτο άκουσμα –μετρά ήδη 7 singles. Συνιστάται ανεπιφύλακτα στους fans των CHVRCHES, ενώ γενικότερα θα ενθουσιάσει όσους επιζητούν μια φρέσκια, προσιτή, αλλά και σχετικά «ψαγμένη» pop πρόταση. Αποτελεί επίσης τη δεύτερη πρόβλεψη της στήλης για υποψηφιότητα Mercury Prize, μετά το Konnichiwa του Skepta...

{youtube}x2AOjb9HW2E{/youtube}

ScHoolboy Q - Blank Face LP

Αν και φορτσάτος από την αναπάντεχη εμπορική επιτυχία του πλατινένιου Oxymoron (2014), ο ScHoolboy Q δεν επέλεξε τον εύκολο δρόμο για το επόμενο βήμα. Μένει μακριά από το mainstream, παραδίδοντας έναν όχι εύκολο δίσκο, ο οποίος βέβαια υποστηρίζεται από δυνατές συνεργασίες (Kanye West, Miguel, Anderson .Paak, Vince Staples). Μέχρι στιγμής πάντως, ο δίσκος σαρώνει.

{youtube}7iJDXIOk0bg{/youtube}

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Featured