Άρης Καζακόπουλος

Γεγονός πρώτο: οι Δευτέρες για κανέναν δεν είναι ευχάριστες.
 
Γεγονός δεύτερο: η μουσική κάνει πιο ευχάριστη την καθημερινότητα. 
 
Συμπέρασμα: η Δευτέρα είναι η καταλληλότερη μέρα για να ακούσει κανείς μουσική! 
 
Κάθε Δευτέρα, λοιπόν, η νέα στήλη του Avopolis με τίτλο "Monday Blues" θα ξεχωρίζει και θα σας παρουσιάζει φρέσκους δίσκους που αξίζει να ακούσετε, από τις διεθνείς κυρίως κυκλοφορίες. Ο σκοπός της στήλης δεν είναι να υποκαταστήσει τις κριτικές του site, αλλά να τις συμπληρώσει, προσφέροντας ακόμα περισσότερα μουσικά ερεθίσματα, τη στιγμή που αυτά συμβαίνουν...
 
 
 
Ο δίσκος της εβδομάδας
 
Björk – Vulnicura
 
Η παλιά, καλή Björk είναι εδώ. Η «ιέρεια» της avant-garde μουσικής δημιουργίας είχε καιρό να αγγίξει τέτοια επίπεδα συναισθηματικής αμεσότητας. Αμεσότητα η οποία επικοινωνείται όχι μόνο μέσα από τους στίχους (ο χωρισμός της αποτελεί τη θεματική ραχοκοκαλιά του δίσκου και την οδήγησε στο να γράψει λόγια πολύ προσωπικά), αλλά και μέσα από την ίδια τη μουσική. Ο νέος, βασισμένος στα έγχορδα ήχος της –απόρροια δικών της επιλογών, μα και προϊόν συνεργασίας με τον Arca– είναι πολύ πιο γειωμένος και «έμψυχος» σε σχέση με το Biophilia του 2011. Το Vulnicura δεν είναι αριστούργημα, είναι όμως ένας εκπληκτικός δίσκος, καλύτερος από οτιδήποτε έχει κάνει τα τελευταία 10 τουλάχιστον χρόνια.
 
{youtube} _WUHpBGhndQ{/youtube}
 
Αξίζουν επίσης
 
Gaz Coombes – Matador
 
Ο δεύτερος προσωπικός δίσκος του πρώην frontman των Supergrass ανήκει οπωσδήποτε στις καλύτερες κυκλοφορίες του Ιανουαρίου –και όχι μόνο από τον χώρο του ανεξάρτητου ροκ. Ανάμεσα στα 11 κομμάτια της tracklist θα βρείτε όμορφες συνθέσεις, ελαφρώς αντισυμβατικές ενορχηστρώσεις και ήχους αρκετά οικείους ώστε να αφομοιωθούν από το πρώτο άκουσμα, αλλά συγχρόνως όσο «περιπετειώδεις» χρειάζεται ώστε να κεντρίσουν το ενδιαφέρον. Στα συν το γεγονός ότι ο δίσκος ακούγεται ολόκληρος.
 
{youtube}W_Gry91znr8{/youtube}
 
Pond - Man It Feels Like Space Again
 
Μπορεί οι πολυγραφότατοι Pond –side project από μέλη των Tame Impala, για όσους δεν γνωρίζουν– να «νιώθουν σαν να βρίσκονται στο διάστημα», ωστόσο στην πραγματικότητα επιστρέφουν με έναν δίσκο πιο προσγειωμένο και στρωτό από τον «δύσκολο» προηγούμενο. Και καλύτερο, βέβαια. Εντάξει, δεν βρίσκουν ούτε αυτή τη φορά μια συμπαγή ηχητική ταυτότητα στον αχανή χώρο της ψυχεδέλειας, ενώ εξακολουθούν να υστερούν κατά πολύ στο songwriting σε σχέση με τους Tame Impala. Το ομότιτλο τραγούδι, όμως, είναι ένα από τα καλύτερά τους, όπως συμβαίνει και με διάφορα άλλα μέσα στο Man It Feels Like Space Again.
 
{youtube}iNbPg6zKmPI{/youtube}
 
Joey Bada$$ - B4.DA.$$
 
Ο Joey Bada$$ πλασάρεται εδώ και μερικά χρόνια ως ένα από τα πιο ελπιδοφόρα νέα ονόματα στο χιπ χοπ. Και το ντεμπούτο του, που μόλις κυκλοφόρησε, δικαιώνει το hype σε μεγάλο βαθμό. Άκουσμα έντονα νοσταλγικό, φέρνει στην επιφάνεια τις επιρροές του από τα μεγάλα ονόματα της δεκαετίας του 1990. Ενδιαφέρον έχει όμως το γεγονός ότι το B4.DA.$$ τα καταφέρνει πολύ καλά και σε επίπεδο πωλήσεων, οδεύοντας ταχύτατα προς την mainstream αναγνώριση. Για περισσότερες λεπτομέρειες, μπορείτε να διαβάσετε εδώ την κριτική του Τάσου Μαγιόπουλου.
 
{youtube}yRfQGXFRr30{/youtube}

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Featured