Μπορεί σε κάθε περίπτωση ο ηλεκτρισμός, βάσει πολλών υγιεινολόγων και νευρολόγων, να προκαλεί κακό στην υγεία των ανθρώπων αλλά δεν παύει να έχει βοηθήσει τόσο στην καθημερινότητα όσο στην εξέλιξη τους σε όλους τους τομείς. Τώρα, αν εμβαθύνουμε στην σχέση μουσικής και ηλεκτρισμού θα βρούμε πολλά τρανά παραδείγματα δίσκων που ξεχειλίζουν από πρωτοπορία. Προφανώς και πολλοί μουσικοί αφέθηκαν σε νέους κόσμους, αυτούς που δημιουργήθηκαν όταν η τεχνολογία άρχιζε να εισχωρεί δυνατά στην μουσική παραγωγή. Από τον δικό μας Vangelis και την μανία του με τα synths μέχρι τον Γάλλο Pierre Henry και την φουτουριστική του προσέγγιση στον audio ήχο.

Σήμερα στο πικάπ έχω έναν από τους 500 πιο ενδιαφέροντες δίσκους στην ιστορία της μουσικής, για μένα πάντα. Ο λόγος για το τεράστιο The Electric Lucifer του Καναδού Bruce Haack του 1970. Πώς θα σας φαινόταν ένας δίσκος με δικό του concept, αρχή και τέλος που να ακούγεται σαν 60s-70s pop με δόσεις από κλασική μουσικη παιδεία και όλη την πρωτοπορία της εποχής; Κι όμως, το The Electric Lucifer είναι όλα αυτά και κάτι παραπάνω. Moog, citar, πειραγμένες κιθάρες, distorted vocals, μπασογραμμές από άλλους πλανήτες, super space synths και όλα εμπλουτισμένα με reverb και tape echo για πάντα. Εδώ το psychedelic rock, η pop, τα electronics και οι ιδιαίτερες πολυφωνίες του Haack στήνουν ένα τεράστιο psychedelic και spiritual πανηγύρι μαζί, μια μεγάλη μουσική απόλαυση με τεχνικές far beyond. Είναι πραγματικά φοβερό το γεγονός του ότι ο δίσκος περιέχει από την μια obscure, βλέπε ”Program Me” και από την άλλη groovy χαρακτήρα, βλέπε ”Cherubic Hymn”.

Με τις ευλογίες της τότε Columbia Records που αγκάλιασε το συγκεκριμένο LP και την φροντίδα της τώρα The Omni Recording Corporation κάτω από το κόκκινο label με τα χαρακτηριστικά ”360 sound” να χαμογελούν, για άλλη μια αφορά ο ηλεκτρικός διάβολος ακούγεται δυνατά μαρτυρώντας πρωτοπορία από το 1970 με τον ηλεκτρισμό πρωταγωνιστή. όπως ο ίδιος λέει: ”I do a lot with touch… let electricity flow through our bodies and touch each other and the electricity becomes sound…” 

https://open.spotify.com/album/70WCteNU9tw7VekM9kj0SY?si=E65NJsZ_RsO6Po44UAAbnQ

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured