Χονολουλού αγάπη μου, βράζει ο τόπος, πού είσαι; Γνωρίζετε πως υπήρξε Έλληνας μουσικός που έπαιζε και δισκογραφούσε «Χαβάγιες», δηλαδή μουσική από τη Χαβάη; Δε λέω, πολλοί οι Έλληνες μουσικοί που ανά τα χρόνια κράτησαν την παράδοση και τον ήχο της δυνατά, άλλοι τόσοι όμως είναι αυτοί που προσπάθησαν να φέρουν κάτι «απ’ έξω» και να το οικειοποιηθούν. Κάποιες φορές καταφέρνοντας το και κάποιες άλλες όχι. Προσπαθήστε τώρα να φέρετε στο μυαλό σας εκφράσεις ανυποψίαστων Ελλήνων ακροατών όταν άκουσαν για πρώτη φορά rock ‘n’ roll, για παράδειγμα. Μιλάμε για σίγουρο σοκ σε μια χώρα που παρήγαγε ανέκαθεν δική της μουσική με το κιλό. Μέσα σε όλα τα όμορφα που πέρασαν τα σύνορα ήταν η jazz, η pop, το rock ‘n’ roll, η bossa nova, ο ήχος των musicals, η exotica, τα valse, η latin και γενικότερα πολλές μορφές «ελαφριάς» μουσικής. Πώς θα σας φαινόταν αν σας έλεγα πως υπήρχε Έλληνας μουσικός που έπαιζε και δισκογραφούσε «Χαβάγιες»; Μουσική, δηλαδή, από τη Χαβάη. Ναι, αυτός ο χαρακτηριστικός ήχος του βυθού του Μπικίνι.

a-2734605-1426526745-6730

 

Ο Ζοζέφ Κορίνθιος γεννήθηκε το 1908 (μαζί με την Πανάθα) στην Σμύρνη και ήρθε στην Αθήνα το 1928. Συνεργάστηκε με τον Αττίκ μέχρι το 1932 όπου και σχημάτισε την δικιά του ορχήστρα παίζοντας αυτόν τον ιδιαίτερο ήχο για πάνω από 20 χρόνια. Φανταστείτε πως ακουγόταν ο ήχος του τότε. Υποθέτω πως όλοι θα τον είχαν για περίεργο. Παρ’ όλα αυτά ο Ζοζέφ Κορίνθιος ήταν μοναδικός στο είδος του. Μουσική από τον Ειρηνικό Ωκεανό, μοντέρνος ήχος από ένα υπέροχο Long Player στην Olympic του 1973 ενώ ο ίδιος έχει στο ενεργητικό του τέσσερα ολοκληρωμένα long player και αρκετά γραμμοφωνικά δισκάκια.

 

r-6984355-1431002310-1455

r-11200230-1511726412-6767

 

Αξίζει να αναφερθεί πως ο ίδιος έχει γράψει μεγάλες επιτυχίες του ελαφρού τραγουδιού από το '30 ως και το '60, όπως το περίφημο «Κοκοράκι» με την κυρά και το παζάρι βεβαίως βεβαίως. Το συγκεκριμένο LP περιέχει και μερικές υπέροχες διασκευές, παιγμένες στο μοναδικό του στυλ, όπως το "Amando Mio" και το «Άσ’ τα τα μαλλάκια σου». Ακούω λοιπόν τα τραγούδια των νησιών και χαλαρώνω. Εσείς;

 

 

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured