Η μουσική των Echo and the Bunnymen έχει ντύσει πολύτιμες αναμνήσεις μας εδώ και περίπου μισό αιώνα (κι όμως!), μιας που το εμβληματικό συγκρότημα του Ian McCulloch και της παρέας του δημιουργήθηκε το μακρινό πια 1978 στην πόλη του Liverpool. Η ιστορία της μπάντας που συνέβαλε καθοριστικά στην εδραίωση της new wave και της post-punk παράδοσης ξεκινά με τον δίσκο Crocodiles του 1980, για να ακολουθήσουν στη συνέχεια τα Heaven Up Here το 1981 και Porcupine το 1983, με τα οποία θα γίνονταν σταδιακά όλο και περισσότερο αναγνωρίσιμοι μέσα από κομμάτια όπως το “The Cutter”. Το πραγματικό breakthrough θα ερχόταν ωστόσο το 1984, όταν και θα κυκλοφορούσε ο θρυλικός δίσκος Ocean Rain, που θα τους ανέβαζε στο πάνθεο της σκηνής των ‘80s με κομμάτια-τομή για τη μουσική ιστορία, όπως τα “Nocturnal Me”, “Seven Seas” και “The Killing Moon”.

Με το legacy του συγκροτήματος έκτοτε να αποτυπώνεται με κάθε τρόπο στην ποπ κουλτούρα των δεκαετιών που θα ακολουθούσαν και με αφορμή την επίσκεψή τους στην Ελλάδα στο πολυαναμενόμενο Release Athens x SNF Nostos 2023, θυμόμαστε τη σινεφίλ ανάγνωση της μουσικής των Echo and the Bunnymen, μέσα από 7 μοναδικές σκηνές που αυτή έντυσε σε αγαπημένες ταινίες και σειρές.

 

Pretty In Pink [1986] – “Bring On The Dancing Horses”

Αν κάτι θεωρείται χαρακτηριστικό για τη φιλμογραφία του θρυλικού John Hughes –  αδιαμφισβήτητου εφευρέτη του teen movie genre στη δεκαετία του ’80 – αυτό δεν είναι άλλο από την παρουσία της απόλυτης sweetheart της περιόδου, Molly Ringwald, αλλά και ενός κορυφαίου soundtrack-καταγραφής των καλύτερων μουσικών στιγμών αυτής. Στο αγαπημένο Pretty In Pink του 1986, το “Bring On The Dancing Horses” ντύνει μουσικά μια από τις σκηνές μιας ταινίας-σταθμού για τη δεκαετία, που δεν χορταίνουμε να βλέπουμε όσα χρόνια κι αν περάσουν. Και φυσικά λαμβάνει χώρα μέσα σε ένα δισκάδικο.

 

The Lost Boys [1987] – “People Are Strange”

Έναν χρόνο αργότερα, η διασκευή των Bunnymen στο “People Are Strange” των Doors – και με συμμετοχή μάλιστα του original Doors keyboard player, Ray Manzarek – θα ακουγόταν στο υπερφυσικό black comedy/horror φιλμ του Joel Schumacher, The Lost Boys, που θα έσπαγε ταμεία οδηγώντας στη δημιουργία δύο ακόμη sequels.

 

Grosse Pointe Blank [1997] - “The Killing Moon”

To 1997, το μαγικό “The Killing Moon” θα έντυνε μουσικά τη μαύρη κωμωδία του George Armitage, Grosse Pointe Blank, με πρωταγωνιστές τους John Cusack, Minnie Driver, Alan Arkin και Dan Aykroyd. Εξαιρετικά ταιριαστό με όλο το ύφος του soundtrack της ταινίας, αν σκεφτεί κανείς ότι το score της συνέθεσε ο θρυλικός Joe Strummer των Clash.

 

Donnie Darko [2001] - “The Killing Moon”

Ίσως η πιο αγαπημένη χρήση του “The Killing Moon” σε κινηματογραφικό πλαίσιο θα ερχόταν βέβαια το 2001, αρκετά χρόνια αφού αυτό είχε ηχογραφηθεί. Ο λόγος φυσικά για το αξέχαστο Donnie Darko του Richard Kelly, η εναρκτήρια και άκρως ατμοσφαιρική σκηνή του με τον Jake Gyllenhaal να ονειροπολεί και να ποδηλατεί στην αμερικανική εξοχή θα ντυνόταν με το κομμάτι του Ocean Rain. Και θα έμενε καταγεγραμμένο ως ένα από τα καλύτερα cinematic openings όλων των εποχών.

 

White Bird in a Blizzard [2014] – “Bring On The Dancing Horses”

Αρκετά χρόνια αργότερα, το 2014, ο master του New Queer Cinema, Gregg Araki, θα επέλεγε ακόμη ένα κλασικό κομμάτι των Bunnymen για να ντύσει μουσικά ένα μοναδικό art drama thriller του ίδιου, το White Bird in a Blizzard. Κι αυτό μιας που η ταινία με πρωταγωνιστές τους Shailene Woodley, Eva Green και Christopher Meloni θα εκτυλισσόταν το 1988, οπότε το soundtrack της πέρα από το “Bring On The Dancing Horses” ήταν γεμάτο από μουσικές συγκροτημάτων και καλλιτεχνών της περιόδου, όπως οι Psychedelic Furs, This Mortal Coil, New Order, Siouxsie and the Banshees, Tears For Fears, The Cure, Soft Cell και πολλοί ακόμη.

 

Stranger Things S01 E05 – “Nocturnal Me”

Η μουσική των Echo and the Bunnymen δεν θα μπορούσε να λείπει και από μια τηλεοπτική σειρά-φόρο τιμής στη δεκαετία κατά την οποία αναδείχτηκαν. Ο λόγος φυσικά για το αγαπημένο Stranger Things, που στην πρώτη κιόλας σεζόν του επέλεξε το μυσταγωγικό “Nocturnal Me” για το κλείσιμο του 5ου επεισοδίου της, χτίζοντας την απόλυτη ατμόσφαιρα μετά από ένα σαρωτικό cliffhanger στιγμιότυπο και πείθοντας ακόμη και το πιο δύσπιστο κοινό να «καεί» στο binge με τη σειρά-φαινόμενο.

 

1899 S01 E03 – “The Killing Moon”

Και ερχόμαστε στο 2022, όταν και το “The Killing Moon” έκλεψε την παράσταση με τη χρήση του στη μεγαλεπήβολη multilingual γερμανική παραγωγή του Netflix, το 1899. Με τη σειρά επιστημονικής φαντασίας-μυστηρίου να επικεντρώνεται στο ταξίδι μιας ομάδας ευρωπαίων μεταναστών από το Southampton της Αγγλίας προς τη Γη της Επαγγελίας της περιόδου, τη Νέα Υόρκη, η χρήση του κομματιού στο ατμοσφαιρικό του soundtrack θα σύστηνε τους Bunnymen και στο δικό της, εξαιρετικά μεγάλο κοινό.

Οι Echo And The Bunnymen θα εμφανιστούν στο Release Athens x SNF Nostos 2023 στις 23 Ιουνίου, στη σκηνή της Πλατείας Νερού μαζί με την Siouxsie & τους Ladytron, ενώ την ίδια μέρα στη σκηνή του ΞΈΦΩΤΟΥ του ΚΠΙΣΝ θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε τους Interpol, Viagra Boys & Haunted Youth. 

Η προπώληση συνεχίζεται.

Επίσης, διατίθενται περιορισμένα VIP εισιτήρια. Στη συγκεκριμένη κατηγορία περιλαμβάνονται οι εξής προνομιακές παροχές,: Ξεχωριστή υπερυψωμένη περιοχή διαμορφωμένη με stands & stools για όλους, οpen-bar, προτεραιότητα πρόσβασης στο χώρο, ιδιωτικό parking, ξεχωριστές τουαλέτες, αναμνηστικό δώρο. Επισημαίνουμε πως ο ειδικά διαμορφωμένος χώρος που προσφέρει τις παραπάνω παροχές λειτουργεί μόνο στην Πλατεία Νερού αλλά οι κάτοχοι των VIP εισιτηρίων έχουν πρόσβαση και στις δύο σκηνές.

Όλες οι πληροφορίες (τιμές, πρόγραμμα, πρόσβαση) στο releaseathens.gr / snfnostos.org

*Τα έσοδα των εισιτηρίων αποδίδονται αποκλειστικά στο Release Athens. Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) είναι φιλανθρωπικός οργανισμός που πραγματοποιεί δωρεές προς μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς. Tο ΙΣΝ δεν δέχεται δωρεές από ιδιώτες, εταιρείες ή άλλου είδους οργανισμούς.

Παράλληλα, το ΙΣΝ θα προχωρήσει σε επιπλέον δωρεές ύψους €500.000 που θα φέρουν το όνομα SNF x  Release Athens προς μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς με αποστολή την ενίσχυση της Ψυχικής Υγείας, στο πλαίσιο της ευρύτερης θεματικής του φετινού SNF Nostos που είναι αφιερωμένη σε αυτή.

echo-the-bunnymen_poster-2023 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured