Μετά το πρώτο Under The Radar με ηλεκτρονικές κυκλοφορίες του 2021 που πέρασαν κάτω από το ραντάρ μας, αποχαιρετάμε τη χρονιά που έφυγε με μια ακόμα τριπλέτα ηλεκτρονικών δίσκων που δεν τους αφιερώσαμε τις γραμμές που αξίζουν. 

 

Mori Ra - Japanese Breeze Edits (Forest Jams / Rotating Souls)

O Γιαπωνέζος συλλέκτης, DJ και edit specialist κυκλοφόρησε το καλοκαίρι τον πρώτο μεγάλης διάρκειας δίσκο του, ο οποίος είναι απολαυστικός. 

r-18723286-1620998741-8178_jpeg

Με έδρα την Οσάκα, ο Masaki Morita, φημίζεται για τα εξαιρετικά edits του κυρίως σε disco μουσική, με τις πρώτες κυκλοφορίες του να εμφανίζονται το 2015. Το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς του αποτελείται από κομψές, ρετουσαρισμένες και χορευτικές εκδοχές συλλεκτικής μουσικής από όλες τις γωνιές του μουσικού μας σύμπαντος. Έχει κυκλοφορίες σε δισκογραφικές ετικέτες όπως CockTail D'Amore, Most Excellent Unltd και Passport To Paradise, ενώ οι τίτλοι του τείνουν εξαφανίζονται γρήγορα από τα ράφια των δισκοπωλείων, λογω της απήχησης του (και) στους συλλέκτες.

Ανέκαθεν η πατρίδα του, παρείχε πλούσιο υλικό για τις καλοφτιαγμένες δουλειές του και εδώ μας παρουσιάζει μια εξαίσια συλλογή 12 κομματιών που, όπως άλλωστε υποδηλώνει και ο τίτλος, αποτελείται από edits κατα βάση άγνωστων Ιαπωνικών synth-based τραγουδιών. Jazz, Funk, Disco, Boogie, AOR Rock, Ambient, Obscure Pop αποτελούν τη μουσική παλέτα των πρωτότυπων κομματιών, τα οποία στα χέρια του σχιστομάτη μάστορα μεταμορφώνονται ελαφρώς, δίνοντας μας ένα τελικό αποτέλεσμα που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως Nu-Disco, Balearic, Leftfield Electronica με ανεπαίσθητες world/folk (γιαπωνέζικες γαρ) πινελιές

 

 

Somachrome - Electro Romantica (Periodica Records)

Ναπολιτάνικη Νεο-Disco extravaganza σε ένα από τα καλύτερα Ιταλικά dance label της εποχής μας. 

artworks-nommt0z1exlijjmx-mlvyzq-t500x500

Οι Raffaele «Whodamanny» Arcella και Luca «Bop» Affatato, γνωστοί και σεσημασμένοι παίκτες της ακμαιότατης νέας ιταλικής disco και funk σχολής, ενώνονται ως Somachrome κάτω από τη σκέπη της Periodica Records για ένα δίσκο έξι κομματιών. Όλοι τους κατάγονται ή έχουν τη βάση τους στην πρωτεύουσα του Ιταλικού Νότου, η οποία άλλωστε αποτελεί και το επίκεντρο του νέο κύματος dance μουσικής που κατακλύζει το underground της γειτονικής χώρας, με ένα σωρό καινούργια label και μουσικούς να κυκλοφορούν μανιωδώς μουσική, δημιουργώντας τη νέα Italo σκηνή. 

Το άλμπουμ είναι ένα κράμα Disco, Funk, Electro, Cosmic, Italo με new wave και kraut ψήγματα, όλα τα παραπάνω στις σωστές δόσεις. Ντιτρόιτ - Νάπολη δύο τσιγάρα δρόμος με μια γρήγορη στάση στη Νέα Υόρκη είναι η φάση εδώ καθώς η μαύρη αμερικανική dance κληρονομιά μπλέκει με την αντίστοιχη Ιταλική και το αποτέλεσμα είναι πολύ καλό. Τα κομμάτια είναι φτιαγμένα για να παιχτούν στα εναλλακτικά dancefloor αυτού του ηλιακού σύμπαντος αλλά το σύνολο στέκει εξίσου καλά και ως αυτόνομη πρόταση ακρόασης. Ένα λαμπρό disco αμάλγαμα που μοιράζει κοσμική αγάπη.

 

 

 Khruangbin - Mordechai Remixes (Dead Oceans)

To περσινό άλμπουμ των Τεξανών fusion rockers λαμβάνει την remix περιποίηση που του άξιζε. 

 a1129098249_10

Το Mordechai  είναι το τρίτο άλμπουμ του psychedelic, soul, folk, funk, dub, surf rock τρίο και κυκλοφόρησε το καλοκαίρι του 2020, αυξάνοντας κι άλλο την δημοφιλία του γκρουπ. Οι ίδιοι εξάλλου φαίνεται να παίζουν πολύ καλά το εμπορικό παιχνίδι, καθώς έχουν ήδη κυκλοφορήσει ένα ‘Late Night Tales’ compilation, ένα Χριστουγεννιάτικο single, μια dub εκδοχή του 2ου δίσκου τους, έχουν συνεργαστεί με τον Leon Bridges κτλ. Αυτό βέβαια δεν αποτελεί μομφή για την ποιότητα και την αξία της δουλειάς τους, απλά είναι ένα σχόλιο σε σχέση με την ευρύτερη φιλοσοφία τους. 

Έτσι κι αλλιώς η μουσική τους δείχνει να διψάει για να remix-άριστεί. Έτσι λοιπόν στο τέλος του φετινού καλοκαιριού κυκλοφόρησαν αυτό το πακέτο δέκα κομματιών, όσα και τα τραγούδια του αυθεντικού δίσκου, από δέκα διαφορετικούς remixers. Knxwledge, Soul Clap, Quantic, Felix Dickinson, Ron Trent, Harvey Sutherland μεταξύ άλλων, δίνουν μια electronica και πιο uptempo διάσταση στο αρκετά chill-out αρχικό υλικό η οποία είναι τόσο - όσο στα δικά μου αυτιά. Οι διασκευές βέβαια ποικίλουν από downtempo και hip-hop oriented grooves σε dub - disco και deep house αλλά το σύνολο δένει αρμονικά έχοντας κατα κάποιο τρόπο μια ενιαία αισθητική, διατηρώντας μέχρι ένα σημείο την χαρακτηριστική ατμόσφαιρα της μπάντας. 

 

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured