Τον Νοέμβριο του 2000, ο Kevin Lewandowski –πρώην προγραμματιστής της Intel, μουσικόφιλος και συλλέκτης δίσκων– είχε τη φαεινή ιδέα να δημιουργήσει έναν ιστότοπο ο οποίος θα έμοιαζε πολύ με τη Wikipedia και με το IMDB, αλλά θα αφορούσε αποκλειστικά τη μουσική και οτιδήποτε υλικό έχει δισκογραφηθεί.
 
Δυο μήνες αργότερα, το database που κατασκεύασε είχε καταφέρει έναν μέσο όρο 200 επισκέψεων  τη μέρα και μαζί τη δημιουργία  της πιο έγκυρης παγκόσμιας μουσικής εγκυκλοπαίδειας.
 
Το μοναδικό της ιδέας του Lewandowski είναι ότι οι ίδιοι οι χρήστες είναι αυτοί που ανεβάζουν, διορθώνουν και ενημερώνουν καθημερινά το database.
 
Το 2005 αναβαθμίστηκε μάλιστα και σε marketplace, όπου οι χρήστες μπορούν να αγοράζουν και να πουλάνε δίσκους,  κάνοντας έτσι τρομερή ζημιά σε παραδοσιακά sites αυτού του τύπου, όπως το ebay (στο μουσικό κομμάτι του), το Musicstack και η GEMM, αποφέροντας τρομακτικά κέρδη στους εμπνευστές της ιδέας.
 
Σήμερα το discogs.com είναι το No. 1 μουσικό site στον πλανήτη, με περισσότερες από 5 εκατομμύρια κυκλοφορίες, από 3 εκατομμύρια καλλιτέχνες και 650.000 διαφορετικα labels. 200.000 χρήστες έχουν βοηθήσει στο να δημιουργηθεί η πιο ακριβής μουσική λίστα.
 
Πραγματικά ένα απαραίτητο εργαλείο για όσους αγαπάνε, ακούνε και ασχολουνται με τη μουσική. Μπορείς να οργανώσεις τη δισκοθήκη σου, να φτιάξεις want lists, να ανακαλύψεις καινούργια πράγματα που αγνοούσες.
 
Δεν υπάρχει πλέον καλλιτέχνης που δεν χρησιμοποιεί το discogs.com σαν reference και δεν υπάρχει μικρό, ανεξάρτητο δισκοπωλείο που δεν πουλάει δίσκους εκεί.
 
Πραγματικά ο παραδεισος για τους μουσικόφιλους! 
 
Γιώργος Γερανιός
Hysterika Club, Undo Records, Fotonovela
 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Featured