Ναι, το ξέρω. Το 1998 μας επισκέφτηκαν οι Rolling Stones. Έναν χρόνο πριν οι U2, οι οποίοι επανήρθαν το 2010. Αλλά η πραγματικά σημαντική συναυλία για το rock n’roll στη χώρα μας έλαβε χώρα στις 28 Μαΐου του 2009, όταν στην σκηνή του Ολυμπιακού Σταδίου ανέβηκαν οι AC/DC και απευθυνόμενοι στους Έλληνες ροκάδες αναφώνησαν «Stand up and be counted». Με τη μουσική βιομηχανία ασθμαίνουσα και με το αρχετυπικό rock n’ roll εξαφανισμένο μέσα σε έναν κυκεώνα κακογουστιάς και lifestyle, η συγκεκριμένη εμφάνιση των αδερφών Young και της παρέας τους λειτούργησε ως υπενθύμιση για το ποια είναι η ουσία μιας μουσικής που χτυπιέται από τη μια μεριά ως αναχρονιστική και από την άλλη ως μια συνήθεια που πρέπει να εγκαταλείψεις μόλις ωριμάσεις και σοβαρευτείς. 
 
Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε πως στη συγκεκριμένη… συγκέντρωση μετρήθηκε ο κόσμος που πραγματικά ακολουθεί και αγαπά το rock n’ roll αψηφώντας τις μόδες, τα hits κι τα τηλεοπτικά πρότυπα. Δεν εμφανίστηκαν ποτέ οι (ο Θεός να τους κάνει) celebrities που έκαναν check-in στους Bon Jovi και στους U2 και οι πολιτικοί που μαγάρισαν την εμφάνιση των Rolling Stones. Δεν κατέβηκε κανείς στην Καλογρέζα για να διαμαρτυρηθεί, να διαδηλώσει ή για να θυμηθεί τις εποχές που ήταν ενεργός πολιτικά. 
 
Αυτό που έγινε τελικά εκείνο το βράδυ ήταν η τελευταία επίσημη καταμέτρηση των ροκάδων στην Ελλάδα. Εκείνων που αγαπούν τη μουσική χωρίς το περιτύλιγμα και δεν πετάνε το απόκομμα του εισιτηρίου φεύγοντας από τη συναυλία, γιατί θα το κολλήσουν στο τετράδιό τους ή θα το καρφιτσώσουν σε έναν πίνακα από φελλό για να τα δείχνουν με καμάρι στους φίλους τους -και αργότερα στα παιδιά τους. Ήταν η μέρα που δήλωσες ροκάς και η απόδειξη βρίσκεται στο τετράδιό σου με τα εισιτήρια. 
 
O Αντώνης Μουστάκας είναι υπεύθυνος ύλης και συντάκτης στο μουσικό site Rocking.gr (Rocking.gr/editors/AntonisMoustakas/2/)
 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Featured