Σε ηλικία 80 ετών άφησε την τελευταία του πνοή ο Robbie Robertson, κύριος συνθέτης και κιθαρίστας του συγκροτήματος The Band. Η είδηση έγινε γνωστή το βράδυ της Τετάρτης 9 Αυγούστου; «Ο Robbie ήταν με την οικογένειά του τη στιγμή του θανάτου του, τη σύζυγό του, Janet, την πρώην σύζυγό του, Dominique και τον σύντροφό της, Nicholas, και τα παιδιά του, Alexandra, Sebastian και Delphine και τον σύντροφο της, Delphine Kenny.» Ο θάνατος αποδόθηκε σε μακροχρόνια ασθένεια.

Ο Robbie Robertson γεννήθηκε στο Toronto του Καναδά το 1943 και στα 16 έφυγε με όνειρο να κάνει καριέρα στη μουσική. Στην εφηβεία γνώρισε τους  Ronnie Hawkins, Levon Helm, Rick Danko, Richard Manuel και Garth Hudson και μαζί σχημάτισαν το συγκρότημα The Hawks. Όταν ο Hawkins έφυγε από την μπάντα το 1965, είχαν την τύχη να τους προσλάβει ως backing band ο Bob Dylan.

Λίγο καιρό αργότερα μετονομάστηκαν σε The Band και το 1968 κυκλοφόρησαν το debut album τους Music from Big Pink . Μέχρι τη διάλυσή τους το 1976, έγραψαν πολλές επιτυχίες, όπως "The Weight", "The Night They Drove Old Dixie Down", "Up on Cripple Creek" και "It Makes No Difference".

Η τελευταία τους συναυλία βιντεοσκοπήθηκε και έγινε ταινία από τον Martin Scorsese, με τίτλο The Last Waltz (1978). Θεωρείται ένα από τα καλύτερα μουσικά ντοκιμαντέρ όλων των εποχών.

Ο Robertson συνέχισε να ασχολείται με τη μουσική μέσα από side projects αλλά και solo δισκογραφικές δουλειές, ενώ συμμετείχε και σε δίσκους των Tom Petty and the Heartbreakers, Ringo Starr, Neil Diamond κ.α. Το τελευταίο solo album του, Sinematic, κυκλοφόρησε το 2019.

Ο Robertson έγραψε μουσική για πολλές ταινίες του Scorsese, μεταξύ των οποίων Raging BullCasinoThe Wolf of Wall Street και The Irishmαn. Τελευταία τους συνεργασία ήταν η μουσική για την ταινία Killers of the Flower Moon, η οποία αναμένεται στις αίθουσες εντός της χρονιάς. 

Στο άκουσμα της είδησης του θανάτου του, πολλοί μουσικοί και καλλιτέχνες εξέφρασαν τον θαυμασμό τους προς το πρόσωπό του, μέσω των προφίλ τους στα social media, ενώ ο Martin Scorcese σε δήλωσή του στο Pitchfork ανέφερε: «Ο Robbie Robertson ήταν ένας από τους πιο στενούς μου φίλους, μια σταθερή αξία στη ζωή μου και στη δουλειά μου. Πάντα μπορούσα να στραφώ σε εκείνον ως έμπιστό μου. συνεργάτη μου, σύμβουλό μου. Προσπάθησα να είμαι το ίδιο για εκείνον.»

 

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured