news.team

Γεννημένος στην Πράγα της (τότε) Τσεχοσλοβακίας, ο Ivan Král έφτασε στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1966, στα 18 του χρόνια, ακολουθώντας τους γονείς του, οι οποίοι ζήτησαν πολιτικό άσυλο ενόψει της εισβολής από το Σύμφωνο της Βαρσοβίας (1968).

Στις αρχές της δεκαετίας του 1970 ο Král ξεκίνησε να ασχολείται ενεργά με τη μουσική, μετέχοντας στους glam rockers Luger. Το γκρουπ διαλύθηκε το 1973, οπότε βρέθηκε ένα φεγγάρι στους Blondie, πριν γνωριστεί με την Patti Smith, γενόμενος βασικός της συνεργάτης (κιθαρίστας, αλλά και συνθέτης). Στο διάστημα αυτό έγραψε μαζί της το πιο διάσημο τραγούδι του, το "Dancing Barefoot" (1979), ενώ διακρίθηκε και ως σκηνοθέτης, γυρίζοντας το The Blank Generation μαζί με τον Amos Poe (1976), ένα ντοκιμαντέρ για τη γέννηση του punk στη Νέα Υόρκη.

Στη δεκαετία του 1980, ο Král δούλεψε με τον Iggy Pop, ενώ στράφηκε και ένα διάστημα προς τη σύνθεση κινηματογραφικών scores. Σε κάποια φάση ανακοίνωσε ότι έστησε και τη δική του μπάντα, τους Eastern Bloc, όμως το εγχείρημα ναυάγησε πριν καλά-καλά βγει στη δισκογραφία, μετά από ένα μόλις single ("Wall To Wall", 1987).

Το 1992 ο Král ξεκίνησε μια μακρά σόλο καριέρα κυκλοφορώντας το άλμπουμ Native, αλλά το 1993 επέστρεψε στην Πράγα (πρωτεύουσα της Τσεχίας, πλέον), με στόχο να βοηθήσει στην ανάκαμψη της τοπικής rock σκηνής. Εν τέλει, ωστόσο, επέστρεψε στις Η.Π.Α. -τελευταία του προσωπική δουλειά ήταν το Colors του 2018.

Όπως ανακοίνωσε το πρακτορείο Reuters, ο Ivan Král πέθανε στο σπίτι του στο Ann Arbor του Μίσιγκαν. Επίσημη αιτία θανάτου δεν δόθηκε στη δημοσιότητα, αλλά η επί σειρά ετών σύντροφός του Cindy Hudson έκανε λόγο για τη μάχη που έδινε τελευταία ενάντια στον καρκίνο. Ήταν 71 ετών.

{youtube}X_ooBaVLQoA{/youtube}

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured