Γεννήθηκε και πέθανε στο Birmingham της Αλαμπάμα και επισήμως έφερε το όνομα Herman Poole Blount, το οποίο όμως δεν σήμαινε τελικά τίποτα σε κανέναν. Ούτε καν στον ίδιο, αφού προτιμούσε το Sun Ra, με το οποίο και τον έμαθε ο μουσικόφιλος κόσμος, καταχωρώντας στον στην ιστορία ως μία από τις πιο ξεχωριστές φιγούρες στο τζαζ στερέωμα. Πατώντας μάλιστα εδώ, μπορείτε να διαβάσετε ένα σπέσιαλ αφιέρωμα του Βαγγέλη Πούλιου στη μυθο-ποιητική του.

Πάνε πολλά χρόνια βέβαια αφότου πέθανε ο Sun Ra. Και παρά τη συνεχή συναυλιακή δράση των Sun Ra Arkestra υπό τη διεύθυνση του ακαταπόνητου Marshall Allen, το να ακούγαμε ξανά δική του, άγνωστη μουσική φαινόταν ως υπόθεση από καιρό τελειωμένη.

Κι όμως. Αν και κανείς δεν φαινόταν να έχει επίγνωση, σε κάποιο υπόγειο στο Kalisz (Κάλιζ) της κεντρικής Πολωνίας υπήρχε μια κασέτα με ολόκληρη τη συναυλία που έδωσαν εκεί ο Sun Ra και η Arkestra του πίσω στον Δεκέμβρη του 1986, όταν επισκέφτηκαν για πρώτη φορά τη χώρα αυτή της ανατολικής Ευρώπης.

Η κασέτα βρέθηκε τυχαία γύρω στο 2015 και έκτοτε η Lanquidity Records έβαλε τα δυνατά της ώστε να μπορέσει να κυκλοφορήσει επίσημα, φέρνοντας τον Marcin Cichy της Ninja Tune για να αναλάβει το mastering.

Οι προσπάθειες στέφθηκαν λοιπόν με επιτυχία και πλέον προσθέτουμε στη δισκογραφία του Sun Ra το Live In Kalisz 1986, το οποίο κυκλοφορεί εδώ και κάποιον καιρό, γενόμενο μία από τις σημαντικότερες τζαζ εκδόσεις της χρονιάς που φεύγει. Μπορείτε να το ακούσετε ολόκληρο μέσω BandCamp εδώ, απ' όπου τρέχουν και οι παραγγελίες για τη βινυλιακή μορφή του (180 γραμμάρια).

Το βινύλιο περιέχει κι ένα συνοδευτικό κείμενο του Sebastian Jóźwiak της Astigmatic Records, σε αγγλική μετάφραση της Magda Marcinkowska.

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured