news.team

Αν και η υφήλιος την έμαθε με το όνομα Anna Karina όταν έγινε ένα από τα μεγάλα σύμβολα της nouvelle vague του γαλλικού σινεμά στη δεκαετία του 1960, στην πραγματικότητα λεγόταν Hanne Karin Blarke Bayer και δεν ήταν Γαλλίδα: είχε γεννηθεί στο Solbjerg της Δανίας.

Η παιδική της ηλικία ήταν ιδιαίτερα δύσκολη και συχνά προσπαθούσε να το σκάσει για τη Σουηδία ή για την Αμερική, ενώ εγκατέλειψε και το σχολείο στα 14. Έπιασε τότε διάφορες δουλειές για να κερδίζει μεροκάματο, ενώ ξεκίνησε και τα καλλιτεχνικά της βήματα τραγουδώντας σε καμπαρέ και εμφανιζόμενη ως μοντέλο σε διαφημίσεις. Το όνειρό της ήταν να γίνει ηθοποιός, αλλά στη χώρα της έπρεπε να περιμένει να γίνει 21 για να εγγραφεί σε κάποια σχολή.

Παρά ταύτα, πέτυχε να κάνει το ντεμπούτο της (ως Hanne Blarke) στο ταινιάκι μικρού μήκους του Ib Schmedes Pigen Og Skoene, το οποίο θα κυκλοφορούσε τελικά το 1959. Ως τότε, όμως, είχε πια εγκαταλείψει τη Δανία, όταν ύστερα από έναν μεγάλο καυγά με τον πατριό της έφυγε οριστικά από το σπίτι της, καταλήγοντας στο Παρίσι (1958) -με ελάχιστα χρήματα και δίχως να μιλάει γαλλικά. Εκεί η τύχη της χαμογέλασε και έγινε επιτυχημένο μοντέλο, με τη θρυλική Κοκό Σανέλ να τη βαφτίζει «Anna Karina», πιστεύοντας ότι το δανέζικο όνομά της δεν θα την έβγαζε πουθενά.

Η μεγάλη της ευκαιρία για το σινεμά ήρθε όταν ο Ζαν-Λυκ Γκοντάρ (Jean-Luc Godard) την είδε σε ένα διαφημιστικό για το σαμπουάν Palmovile και της ζήτησε να παίξει στην ταινία του À Bout de Souffle (1960, γνωστή στη χώρα μας ως Με Κομμένη την Ανάσα). Όμως η απαίτησή του να βγάλει τα ρούχα της στις σκηνές που αναλογούσαν στον ρόλο την έκανε έξαλλη -και αρνήθηκε. Ο Γκοντάρ επέστρεψε με μια πιο σοβαρή πρόταση για το Le Petit Soldat, με τα γυρίσματα να αποδεικνύονται μια μεγάλη περιπέτεια, τόσο για την ίδια την ταινία, όσο και για τους ίδιους, αφού κατέληξαν παντρεμένοι το 1961.

Έτσι ξεκίνησε μια σημαντική καριέρα στο σινεμά, που της απέφερε και μια Αργυρή Άρκτο Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας στο Φεστιβάλ του Βερολίνου για την ταινία του Γκοντάρ Une Femme est une Femme (1961). Η πορεία της συνεχίστηκε μάλιστα και μετά το διαζύγιο με τον Γκοντάρ το 1965, αναδεικνύοντάς τη και ως σκηνοθέτιδα στη δεκαετία του 1970.

Παράλληλα με όλα αυτά, ωστόσο, ξεκίνησε και μια μουσική καριέρα το 1967, όταν ο Serge Gainsbourg έγραψε ειδικά γι' αυτήν το "Sous Le Soleil Exactement", το οποίο γνώρισε σημαντική επιτυχία. Αν και τραγούδησε κι άλλα γνωστά στην εποχή τους κομμάτια, ήταν συνήθως σε κάποιο κινηματογραφικό ή τηλεοπτικό πλαίσιο -με την όλη δράση να παύει μετά το δεύτερο μισό των 1970s. Την εποχή εκείνη, από την άλλη, έδειξε ενδιαφέρον για τη συγγραφή, ξεκινώντας με τη νουβέλα Vivre Ensemble το 1973.

Τα νέα του θανάτου της Anna Karina σκόρπισαν παγκόσμια θλίψη μέσα στο Σαββατοκύριακο, η οποία έγινε διακριτή και στα ελληνικά social media. Όπως μετέδωσε ο γαλλικός Τύπος, πέθανε στο σπίτι της στο Παρίσι. Ήταν 79 ετών και τα τελευταία χρόνια πολεμούσε ενάντια στον καρκίνο.

{youtube}rAVsGHDw_RU{/youtube}

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured