news.team

Στην ελληνική δισκογραφία, υπάρχει ένα τραγούδι του 1972 που λέει η Δήμητρα Γαλάνη με τίτλο "Επεισόδιο", στον δίσκο του Γιάννη Σπανού Μέρες Αγάπης -σε στίχους του Λευτέρη Παπαδόπουλου. Ωστόσο πρόκειται για διασκευή, καθώς ο Σπανός το είχε πρωτοφτιάξει το 1969, όταν ακόμα βρισκόταν στο Παρίσι, για να το τραγουδήσει (στα γαλλικά) η Marie Laforêt. Στον σύνδεσμο στο τέλος της είδησης, μπορείτε να το ακούσετε λοιπόν στην αρχική του μορφή, ως "Roselyn".

Κατά κόσμον Maïtena Doumenach, η Laforêt είχε βάσκικες και καταλανικές ρίζες, γεννήθηκε όμως και μεγάλωσε στη Γαλλία. Και πριν ακριβώς 60 χρόνια, το 1959 -όταν ήταν 20 ετών- ξεκίνησε τυχαία τη διαδρομή της στο καλλιτεχνικό στερέωμα: η αδερφή της επρόκειτο να λάβει μέρος σε έναν ραδιοφωνικό διαγωνισμό νέων ταλέντων, όμως αρρώστησε και την παρακάλεσε να την αντικαταστήσει. Η Laforêt κέρδισε αναπάντεχα τον διαγωνισμό και βρέθηκε έτσι ενώπιον του μεγάλου σκηνοθέτη Louis Malle, ο οποίος της έκανε πρόταση να παίξει στην ταινία Liberté που γύριζε τότε. Το φιλμ δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, όμως η Laforêt έμεινε στον κόσμο του σινεμά και έκανε το κινηματογραφικό της ντεμπούτο το 1960 στο Plein Soleil του René Clément, δίπλα στον Alain Delon.

Παράλληλα με την πορεία της στο σινεμά, η Laforêt ξεκίνησε και μια καριέρα στο τραγούδι, με πρώτο δείγμα γραφής το single "Saint-Tropez Blues" (1960). Οι πιο επιτυχημένες της δουλειές θα έρχονταν ωστόσο στη δεκαετία του 1970, εποχή ωστόσο που βαθμιαία τη βρήκε να χάνει το ενδιαφέρον της για τα καλλιτεχνικά: το 1978 μετακόμισε μόνιμα στην Ελβετία και άρχισε να γίνεται πολύ επιλεκτική στις ταινίες όπου έπαιζε και στα τραγούδια που έλεγε.

Όπως ανακοίνωσε η οικογένειά της, η Marie Laforêt πέθανε προχθές από φυσικά αίτια, στα 80 της χρόνια, στο σπίτι της στο Genolier της Ελβετίας. H τελευταία της κινηματογραφική εμφάνιση έγινε στην ταινία της Κλερ Σιμόν Les Bureaux De Dieu (2008), ενώ τελευταίος της δίσκος ήταν το Reconnaissances του 1993.

{youtube}nls004rYraA{/youtube}

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured