news.team

Χάρη στην εκπληκτική του φωνή και κάποιες ιστορικές πλέον ερμηνείες, ο Μεξικανός José José έγινε ένας από τους πλέον αγαπητούς και επιτυχημένους τραγουδιστές της κλασικής περιόδου της latin μουσικής, κερδίζοντας από κοινό και Τύπο το προσωνύμιο «El Príncipe de la Canción». 

Το πραγματικό του όνομα ήταν José Rómulo Sosa Ortiz και η ενασχόλησή του με τη μουσική ξεκίνησε από πολύ μικρή ηλικία, καθώς ο μεν πατέρας του ήταν τενόρος της όπερας στο Μέξικο Σίτι, η δε μητέρα του πιανίστρια. Παρά ταύτα, οι γονείς του, αρχικά, προσπάθησαν να τον αποθαρρύνουν, προτιμώντας για τον γιο τους να βρει μια δουλειά λιγότερο επισφαλή καθώς θα μεγάλωνε. 

Το 1963 ξεκίνησε να τραγουδά επαγγελματικά με το bossa nova τρίο Los PEG, ενώ το 1967 μπήκε στη δισκογραφία ως σόλο καλλιτέχνης με το ψευδώνυμο Pepe Sosa. Μέχρι το 1968, ωστόσο, χρησιμοποιούσε το José José, ως φόρο τιμής στον πατέρα του, που έχασε τότε τη μάχη κόντρα στον χρόνιο αλκοολισμό. 

Τα υπόλοιπα είναι εν πολλοίς ιστορία, καθώς το όνομα και η φωνή του συνδυάστηκαν με μερικές από τις μεγαλύτερες latin επιτυχίες των δεκαετιών του 1970 και του 1980 -τραγούδια σαν το "El Triste", το "Gavilán Υ Paloma" ή το "La Nave Del Olvido". Το τελευταίο, μάλιστα, ακούστηκε πρόσφατα πολύ, χάρη στο soundtrack της επιτυχημένης ταινίας του Alfonso Cuarón Roma, η οποία κέρδισε μια σειρά από Όσκαρ μέσα στο 2018. Υπολογίζεται ότι ο José José πούλησε 40.000.000 αντίτυπα σε διεθνές επίπεδο, ωστόσο μεγάλο μέρος από τα κέρδη κατασπαταλήθηκε λόγω μιας σειράς αποτυχημένων γάμων μα και του δικού του, χρόνιου αλκοολισμού, με αποτέλεσμα να βρεθεί σχεδόν πτωχευμένος το 2008. 

To 2017 ανακοίνωσε ότι πάσχει από καρκίνο στο πάγκρεας και αποσύρθηκε από τον δημόσιο βίο, τερματίζοντας και επισήμως την καριέρα του. Πριν λίγες μέρες, όπως ανακοίνωσε η οικογένειά του, παρουσίασε μια νέα επιδείνωση της υγείας του και χρειάστηκε να μεταφερθεί σε νοσοκομείο του Μαϊάμι, όπου ζούσε από το 2014. Εκεί άφησε το Σάββατο την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 71 ετών. 

Παρά τη δημοσιοποίηση της ασθένειάς του, ο θάνατός του σόκαρε το Μεξικό. Τον αποχαιρέτισε μάλιστα επισήμως με δήλωσή του και ο πρόεδρος της χώρας, Andrés Manuel López Obrador.  

{youtube}v8LcYsOfRhg{/youtube}

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured