news.team

Το 2018, ο John Coltrane γνώρισε τη μεγαλύτερη επιτυχία της καριέρας του, όταν ένα άλμπουμ από το 1963 που πιστευόταν χαμένο βρέθηκε τυχαία σε μια κασέτα, παίρνοντας έτσι τον δρόμο της επίσημης έκδοσης: ο λόγος για το Both Directions At Once, το οποίο βρέθηκε στο #21 των εθνικών charts των Η.Π.Α.

Ο ίδιος βέβαια ο Coltrane δεν τη γεύτηκε αυτήν την επιτυχία, αφού έχει πεθάνει από το 1967 -νεότατος, μόλις στα 40 του χρόνια, από καρκίνο. Ως τότε, όμως, είχε προλάβει να αφήσει ένα εντυπωσιακό αποτύπωμα στην αμερικάνικη τζαζ, που δεν έπαψε να συγκινεί και να εμπνέει έκτοτε τους νεότερους, ακροατές και καλλιτέχνες.

Τόσο αγαπήθηκε μάλιστα ο Αμερικανός σαξοφωνίστας, ώστε μετά τον θάνατό του μια εκκλησία στο Σαν Φρανσίσκο ονόματι Yardbird Temple άρχισε να τον λατρεύει σαν θεό. Στη συνέχεια, όμως, καθώς ο ναός απόκτησε επίσημη διασύνδεση με την Αφρικανική Ορθόδοξη Εκκλησία ο Coltrane μετατράπηκε σε άγιο -με την εκκλησία σήμερα να έχει το δικό του όνομα και να παίζει τη δική του μουσική στις λειτουργίες! Ναι, αν έχετε δει στο Facebook τον Coltrane με φωτοστέφανο, δεν είναι μοντάζ που έχει γίνει για πλάκα. 

Σε κάθε περίπτωση, η επιτυχία του Both Directions At Once ανοίγει τώρα τον δρόμο ώστε να δημοσιευτεί ένα ακόμα χαμένο άλμπουμ του Coltrane, από το 1964. Στον σύνδεσμο στο τέλος της είδησης μπορείτε να πάρετε μια γεύση ακούγοντας το μέχρι πρότινος άγνωστο κομμάτι "Blue World".

Το κομμάτι προλογίζει ένα άλμπουμ που επίσης λέγεται Blue World, το οποίο θα κυκλοφορήσει από την Impulse! στις 27 Σεπτεμβρίου, σε διεθνή διανομή Universal, με νέα, remastered ηχητική επεξεργασία απευθείας από την αυθεντική αναλογική μήτρα.

Ο Coltrane ηχογράφησε το Blue World αμέσως μετά το Crescent και πριν το A Love Supreme, ως soundtrack για την ταινία του Gilles Groulx Le Chat Dans Le Sac. Τελικά, όμως, ο Καναδός σκηνοθέτης χρησιμοποίησε μόλις 10 λεπτά από τα συνολικά 37 που παρήγαγε ο Coltrane, με αποτέλεσμα το άλμπουμ να μείνει στο ράφι, όπου και ξεχάστηκε για χρόνια.

{youtube}5m24Q78QeHA{/youtube}

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured