news.team

Οι φίλοι της μουσικής γνωρίζουν ότι η Νότιος Αφρική είναι ένα ιδιαιτέρως πλούσιο και ξεχωριστό σύμπαν ήχων, το οποίο σπανίως προβάλλεται στα μεγάλα μέσα των Η.Π.Α. και της Βρετανίας -παρά την κατακλυσμιαία συνεισφορά που είχε ο Paul Simon στη γνωριμία μας μαζί του, ελέω Graceland (1986). 

Παρά ταύτα, η είδηση του θανάτου του Johnny Clegg έσπασε αυτό το φράγμα, καθώς η Νότιος Αφρική βρίσκεται να πενθεί έναν από τους πιο θρυλικούς της μουσικούς -αυτόν που ένωσε στα τραγούδια του την αγγλοσαξονική παρακαταθήκη με εκείνη των Ζουλού και στα δύσκολα χρόνια του απαρτχάιντ πολέμησε με συνέπεια το ρατσιστικό καθεστώς. Για τη συνεισφορά του, μάλιστα, μεγάλο μέρος του μαύρου πληθυσμού της χώρας τον είχε βαφτίσει «ο λευκός Ζουλού».

Ο Clegg γεννήθηκε στην Αγγλία και πέρασε τα πρώτα του χρόνια στη Ζιμπάμπουε και στο Ισραήλ, μεγάλωσε όμως στο Γιοχάνεσμπουργκ, για τον οποίον και ήταν πάντοτε «σπίτι». Εντυπωσιασμένος από τους Ζουλού, έκατσε στην εφηβεία του και έμαθε τη γλώσσα τους, αλλά και πώς να παίζει την παραδοσιακή τους κιθάρα maskandi, χάρη στον Charlie Mzila, ο οποίος ζούσε καθαρίζοντας διαμερίσματα για τους λευκούς των βορείων προαστίων της πόλης, μα το βράδυ γινόταν μουσικός. 

Οι παρέες βέβαια αυτές δεν ήταν αρεστές στον κοινωνικό περίγυρο της δεκαετίας του 1960 και ο Clegg βρέθηκε να συλλαμβάνεται από την αστυνομία στα 15 του (1968), έχοντας παραβιάσει διάφορες νομοθεσίες του απαρτχάιντ. Ωστόσο όχι μόνο δεν έκανε πίσω, μα έγραψε ιστορία το 1970, όταν προχώρησε στην ίδρυση των Juluka, με τον Ζουλού μουσικό Sipho Mchunu. Το να βρίσκονται ένας λευκός και ένας μαύρος μαζί στο ίδιο συγκρότημα, ήταν για τα τότε δεδομένα της Νοτίου Αφρικής μια κοσμογονία. Και οι αρχές έκαναν πραγματικά ό,τι μπορούσαν για να τους σταματήσουν, με αποτέλεσμα το δισκογραφικό τους ντεμπούτο Universal Men να καθυστερήσει να βγει -κυκλοφόρησε το 1979.

Ως τότε, ο Clegg είχε πλέον και μια παράλληλη, επαγγελματική καριέρα ως ανθρωπολόγος, δουλεύοντας ως λέκτορας στα πανεπιστήμια του Νατάλ και του Witwatersrand. Ειδικότητά του, η μουσική και οι χοροί των Ζουλού. Οι Juluka γνώρισαν σημαντική διεθνή επιτυχία για τα δεδομένα τους, βλέποντας το τραγούδι "Scatterlings Οf Africa" (1983) να μπαίνει στο #44 της Βρετανίας. Διαλύθηκαν ωστόσο το 1985, αλλά σύντομα (1986) ο Clegg ίδρυσε μία ακόμα διαφυλετική μπάντα, τους Savuka, με τους οποίους και συνέχισε στα ίδια μονοπάτια, ως το 1994. Το γκρουπ έμεινε στην ιστορία για το τραγούδι "Asimbonanga" (1987), το οποίο αφιέρωσαν στον φυλακισμένο τότε Νέλσον Μαντέλα, με αποτέλεσμα, όταν έπεσε το απαρτχάιντ και αποφυλακίστηκε, να πάει και να το τραγουδήσει μαζί τους (1990), σε ένα στιγμιότυπο θρυλικό για τη Νότιο Αφρική. 

Έπειτα ο Clegg ενεπλάκη σε μια σύντομη ανασύσταση των Juluka και τελικά σε μια επιτυχημένη σόλο καριέρα, που κράτησε ως και τα τρέχοντα χρόνια. Το 2015 διαγνώστηκε με καρκίνο στο πάγκρεας και η κατάσταση έγινε ιδιαίτερα βαριά το 2017, αναγκάζοντάς τον να ακυρώσει συναυλίες σχετικές με την προώθηση του τελευταίου του άλμπουμ King Of Time

Όπως ανακοίνωσε ο μάνατζέρ του στον νοτιοαφρικανικό Τύπο, ο Johnny Clegg πέθανε προχθές ήσυχα, στο σπίτι του στο Γιοχάνεσμπουργκ «αφήνοντας ένα βαθύ αποτύπωμα σε όποιον θεωρεί τον εαυτό του Αφρικανό». Ήταν 66 χρονών. Ανακοίνωση για τον θάνατό του έβγαλε και η κυβέρνηση της Νοτίου Αφρικής, ενώ ο Sipho Mchunu τον αποχαιρέτησε λέγοντας «η καρδιά μου είναι κομμάτια... ήταν πιο πάνω και από αδερφός μου, ένα δώρο από τον ίδιο τον Θεό».

{youtube}sNnfNQQSZbA{/youtube}

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured