news.team

Πίσω στα 1974, οι Jefferson Starship ξεκινούσαν ως παράπλευρο γκρουπ των δοξασμένων Jefferson Airplane, έχοντας στις τάξεις τους δημοφιλή μέλη των τελευταίων σαν τη Grace Slick, τον Paul Kantner και τον David Freiberg. Ζήσανε δε κάμποσες μεγάλες δόξες, όταν π.χ. το άλμπουμ Red Octopus (1975) κατέκτησε το #1 των εθνικών charts των Η.Π.Α. και κομμάτια σαν το "Count On Me" (1978) έγιναν top-10 επιτυχίες.

Από τότε κύλησαν όχι μόνο πολλά χρόνια, αλλά και πολύ νερό στο αυλάκι. Όμως το όνομα Jefferson Starship παραμένει ακόμα ένα γερό χαρτί στο κομμάτι της μουσικής βιομηχανίας που δραστηριοποιείται στη βάση της νοσταλγίας. Κι αυτό εξηγεί την εικόνα του σημερινού αλληλοσκοτωμού.

Αν και οι Jefferson Starship τερμάτισαν την πιο δημιουργική τους περίοδο με τη διάλυση του 1978, το σχήμα ανασυγκροτήθηκε το 1992 από τον Paul Kantner και ξαναϋπήρξε και δισκογραφικά, με τελευταία (στούντιο) κατάθεση το Jefferson's Tree Of Liberty του 2008. Ο θάνατος όμως του Kantner το 2016, άφησε τα πράγματα σε ένα αβέβαιο μεταίχμιο.

Τα ηνία πήρε τότε ο David Freiberg, που συγκρότησε το παρόν line-up του γκρουπ, με το οποίο και παραμένει συναυλιακά ενεργός. Όμως ο Craig Chaquico (o μόνος εναπομείνας από την αυθεντική σύνθεση του 1974, μαζί με τον Freiberg), ο οποίος δεν συμπεριλήφθηκε σε αυτό, τον μήνυσε, ισχυριζόμενος ότι δεν έχει κανένα νομικό πάτημα για να χρησιμοποιεί το όνομα Jefferson Starship. Και παράλληλα, προχώρησε στη συγκρότηση των δικών του Jefferson Starship, μαζί με τους Pete Sears & Johny Barbata, με τους οποίους έχει να συνυπάρξει στο ίδιο συγκρότημα από το 1978 και την καταστροφική συναυλία στη Γερμανία, όπου κατέληξαν να κυνηγηθούν από το έξαλλο πλήθος, όταν έγινε φανερό ότι η μεθυσμένη Grace Slick δεν είχε κανέναν σκοπό να φύγει από το ξενοδοχείο όπου διέμεναν και να τραγουδήσει.

«Συμφωνήσαμε να αποσύρουμε αυτό το όνομα το 1985 και είπαμε ότι κανείς μας δεν θα το ξαναχρησιμοποιούσε», δήλωσε ο Chaqico, προσθέτοντας ότι «όταν ο Kantner ανασυγκρότησε τη μπάντα το 1992, αυτό έγινε με μια προσωρινή συμφωνία χρήσης του, η οποία δεν υφίσταται πια μετά τον θάνατό του». Για να ενισχύσει μάλιστα τη θέση του, είπε ότι στη δική του εκδοχή της μπάντας επρόκειτο να συμμετάσχει και ο Marty Balin, μα τελευταία στιγμή τον απέτρεψε ένα θέμα υγείας.

Ο Freiberg, ωστόσο, βλέπει τα πράγματα εντελώς διαφορετικά, λέγοντας ότι η ίδια η Grace Slick του παραχώρησε -ως ιδρυτικό μέλος- τη δια βίου χρήση του ονόματος Jefferson Starship το 1989, όταν αποφάσισε να εγκαταλείψει τη μπάντα και να αποσυρθεί γενικά από τη μουσική, με την περίφημη πλέον ρήση «όσοι είναι πάνω από 50 και παίζουν ακόμα rock 'n' roll πρέπει να τα παρατήσουν, γιατί μοιάζουν ανόητοι». «Μια οικογένεια δεν διαλύεται όταν ένας αγαπημένος φεύγει», είπε ο Freiberg ανακοινώνοντας τη φετινή περιοδεία.

Η υπόθεση αναμενόταν δικαστικώς περίπλοκη, και έτσι αποδείχθηκε.

Φέτος λοιπόν τον Αύγουστο, δικαστήριο της Μασσαχουσέτης αποφάνθηκε ότι πράγματι ο Chaqico είχε δίκιο για παραβίαση συμβολαίου όσον αφορά έσοδα από συναυλίες και merchandising της μπάντας, από τον Ιανουάριο του 2016 ως και σήμερα. Δεν τον δικαίωσε όμως για παρελθόντα χρόνια και απέρριψε εμφατικά τον ισχυρισμό του ότι ο Freiberg δεν έχει δικαίωμα χρήσης του ονόματος Jefferson Starship.

{youtube}xKBttQmhDBw{/youtube}

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured