Δελτίο Τύπου

2014-02-24_131457

Τα εκνευριστικά «χιτάκια», το κούρεμα-καπελάκι στους άντρες, το μοβ κραγιόν στις γυναίκες, οι ενδυματολογικές μόδες-τουρλουμπούκι, τα άνευ νοήματος αξεσουάρ, τα boy-bands, η «ίδρυση» της λαϊκοπόπ, οι «πιουρίστες» που μιλούσαν για μουσικά «ξεπουλήματα», οι «σιντιέρες» μας που δεν έπαιζαν τα γραμμένα cd... Αυτά ήταν μερικά από όσα (δεν θέλουμε ακριβώς να) θυμόμαστε από τη δεκαετία του '90... Στη δεκαετία αυτή, όμως, συντελούνται γενικότερες αλλαγές στο μουσικό και κοινωνικό σκηνικό.

Στην Ελλάδα επικρατεί κατά κράτος το έντεχνο: πληθώρα χρυσών δίσκων, κυριαρχία ραδιοφώνων σαν τον Μελωδία, συντήρηση ενός τουλάχιστον ισχυρού μουσικού περιοδικού (Δίφωνο) με πωλήσεις που σήμερα φαντάζουν αστρονομικές. Ταυτόχρονα, εμφανίζεται το φαινόμενο της λαϊκοπόπ - πραγματικά ως κυκλώνας... Πώς ακριβώς εξοικειωθήκαμε με την Αννούλα, το Δεσποινάκι, την Καιτούλα και τον Μαζώ, μάλλον κανείς μας δεν θυμάται ακριβώς. Βρίσκονταν ήδη εκεί και πέσαμε πάνω τους; Ήταν κι εκείνοι τέκνα της εποχής; Ποιες ήταν μουσικές «παρενέργειες» των κοινωνικο-πολιτικών εξελίξεων της δεκαετίας του ’90;

Τα δε καταπιεσμένα παιδιά της Θάτσερ ξεκινούν τη δεκαετία κάτω από το μεσογειακό ουρανό της Ιμπίθα και τρέφονται με κάτι μικροσκοπικές ταμπλέτες μεθυλαμφεταμίνης (τα ecstasy) και στη συνέχεια έρχονται τα πρώτα rave party. Στη βρετανική ποπ, τα κύματα μιας θάλασσας μελωδικών ρεφρέν βυθίζουν δια παντός τα συνοφρυωμένα κατάλοιπα της θλίψης των ‘80s, ενώ ακόμα και σήμερα προβληματιζόμαστε για το κατά πόσο το Σιάτλ και το grunge είχαν κατά νου τελικά να αλλάξουν το ροκ. Το εμβληματικό μαύρο άλμπουμ των Metallica κρατάει ψηλά τη σημαία του metal. Ο πόλεμος των συμμοριών στην Αμερική, οι διαμάχες με την αστυνομία, οι παραγωγές που ξεκίνησαν από βρώμικα γκαράζ, καταλήγουν στα ρετιρέ της μουσικής βιομηχανίας.

Οι μουσικόφιλοι τα έχουν εν πολλοίς όλα τακτοποιημένα: ο Kurt Cobain με τους Nirvana• οι Oasis με τους Blur• οι Pearl Jam, o Mark Lanegan, ο Jeff Buckley• οι Pulp στο απόγειό τους, η σόλο καριέρα του Morrissey, η νέα σελίδα των U2 και των R.E.M., η αναγέννηση της Madonna, το soundtrack του Trainspotting• το Black Album των Metallica, οι Rage Against The Machine, οι Nine Inch Nails, οι Red Hot Chili Peppers• οι Prodigy βέβαια, οι Massive Attack, η Björk, οι Portishead, ο Tricky, οι Chemical Brothers• αλλά και ο Dr. Dre, ο 2Pac, οι Wu-Tang Clan, οι Cypress Hill, οι Fugees. Έτσι στέκουν τα '90s σε πολλές μουσικόφιλες συνειδήσεις. Εξωραϊσμένα και φορώντας τα καλά τους. Την ίδια ώρα, όμως, στα party (εκείνων, αλλά και) των επόμενων δεκαετιών, χορεύουν ενθουσιωδώς το “Crucified” των Army Of Lovers.

Για πρώτη φορά, όλη τη δεκαετία σε μία έκδοση. Όλα τα μουσικά είδη, με άρθρα άποψης και χαρτογράφησης όλης της δεκαετίας, πάνω από 250 άλμπουμ και 500 κομμάτια, αλλά και συναυλίες, συνήθειες και κινήματα, σε μια έκδοση για θυμηθούμε και για να αποτιμήσουμε τα σημαντικότερα από όσα συνέβησαν στη δεκαετία του '90…

228 ΣΕΛΙΔΕΣ – ΠΟΛΥΤΕΛΗΣ ΕΚΔΟΣΗ

Tιμή: 9,90€

 

228 ΣΕΛΙΔΕΣ – ΠΟΛΥΤΕΛΗΣ ΕΚΔΟΣΗ

Tιμή: 9,90€

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured