Την τελευταία του πνοή σε ηλικία 87 ετών, άφησε ο William Friedkin, που άφησε βαρύ το στίγμα του στον παγκόσμιο κινηματογράφο με τον Εξορκιστή. Το 1971, βραβεύθηκε με όσκαρ σκηνοθεσίας για το The French Connection.

Ήταν γνωστός επίσης για τις ταινίες: Το μεροκάματο του φόβου (The Sorcerer, 1977), Οι αετονύχτηδες του Μπρίνκς (The Brink's Job, 1978), Το Ψωνιστήρι (Cruising, 1980), Ο άνθρωπος από το Λος Άντζελες (To Live and Die in L.A., 1985), Jade, 1995, Κατάχρηση εξουσίας (Rules of Engagement, 2000), Ο Κυνηγημένος (The Hunted, 2003), Το μικρόβιο του φόβου (Bug, 2006) και Killer Joe, 2011.

Ο William Friedkin ήταν ένας από τους αντιπροσώπους της γενιάς που τη δεκαετία του '70 άλλαξαν με τα εγχειρήματά τους τη μορφή του χολιγουντιανού σινεμά και αποκαλείται από τους ιστορικούς του κινηματογράφου Ο σκηνοθέτης του κακού.

Όπως αναφέρει στο προφίλ του σκηνοθέτη το Holywood Reporter, το καλό και το κακό κινούσαν το ενδιαφέρον του Friedkin, αλλά σε πολλές από τις ταινίες του, υπήρχε μια θολή γραμμή μεταξύ τους και αυτό που χώριζε τους ήρωές του από τους κακούς του ήταν συχνά οι προθέσεις τους και όχι οι συγκεκριμένες ενέργειές τους.

Μια βαθιά απαισιοδοξία κυριάρχησε στο έργο του —ακόμα και ο Εξορκιστής και το French Connection, οι πιο εμπορικές ταινίες του, δεν τελειώνουν με θρίαμβο αλλά με μερική αποτυχία, με τον θάνατο ενός νεαρού ιερέα στη μία και τη διαφυγή του εγκέφαλου των ναρκωτικών στην άλλη— παρόλο που ήταν πνευματώδης, αστείος και γεμάτος ζωή μέχρι το τέλος.

https://www.youtube.com/watch?v=AkIqFK3KoZ4

Αναλυτικά σε λίγο...



Ακολουθήστε το Roxx για να μαθαίνετε πρώτοι  για μουσική, σειρές και ταινίες. 

Πηγή

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Featured