Στα τέλη της δεκαετίας του 90, όλα έδειχναν ότι ο Larry David θα έμενε στην ιστορία της σύγχρονης αμερικάνικης κωμωδίας (που σημαίνει από την εποχή του Saturday Night Live και μετά) ως ο συν-δημιουργός του εξαιρετικά πετυχημένου sitcom Seinfeld (1990-1998).

Όμως αυτός ο παράξενος τύπος δεν επαναπαύτηκε στις δάφνες του και δεν περιορίστηκε στη σκιά του Jerry Seinfeld. Σχεδίασε, λοιπόν, μια βιωματική κωμωδία, βασισμένη σε ένα τηλεοπτικό του alter ego, για το οποίο οι φήμες λένε ότι δεν απέχει και πολύ από τον πραγματικό του εαυτό. Τον Οκτώβριο του 2000 λοιπόν, έκανε πρεμιέρα αυτή η σχετικά παλιομοδίτικη κωμωδία καταστάσεων με χιούμορ που δεν στρέφονταν απαραίτητα στα νεανικά κοινά, με έναν αντιεμπορικό τίτλο, με έναν love-to-hate-him κεντρικό ήρωα και μαζί τους δορυφόρους του, για τους οποίους ο Larry πιστεύει ότι βρίσκονται στη Γη μόνο και μόνο για να του τσακίζουν το ζεν.

Είκοσι χρόνια, δέκα σεζόν και εκατό ημίωρα επεισόδια μετά, ο Larry David θεωρείται επάξια ένας σύγχρονος αρχιερέας της αμερικάνικης κωμωδίας. Ο βασιλιάς του σολιψιστικού χιούμορ, ο απόλυτα νευρωτικός ήρωας των πλούσιων προαστίων του Χόλιγουντ, ο άκακος μισάνθρωπος της βιομηχανίας του θεάματος, ο βολεμένος μεγαλοαστός που ξεστομίζει αβίαστα προσβολές, ο νευρικός εραστής που κρίνει τους πάντες και ο δυστυχισμένος γκαφατζής που βασανίζεται από χιλιάδες first world problems, έχει κατακτήσει την τηλεοπτική μακροζωία και η 11η σεζόν έχει ήδη πάρει το πράσινο φως από το ΗΒΟ.

Η ανώφελα βασανισμένη καθημερινότητα του Larry David είναι ένα ξέφρενο ανέκδοτο χωρίς punchline και χωρίς λύτρωση. Μια αστείρευτη πηγή από αβάσιμους ανταγωνισμούς, αχρείαστες κόντρες, μικρούς εξευτελισμούς και υστερικές αντιμετωπίσεις των πιο απλών προβλημάτων που προκύπτουν από το τίποτα. Ο πρωταγωνιστής είναι ικανός να καταστρέψει το πιο ονειρεμένο ερωτικό ραντεβού και το πιο κρίσιμο επαγγελματικό μίτινγκ, αν οι γαρίδες στο πιάτο του είναι λιγότερες από αυτές του συνομιλητή του. Είναι ικανός να πει το πιο ακατάλληλη ατάκα στο πιο λάθος άνθρωπο στη χειρότερη δυνατή στιγμή, προκαλώντας έτσι ένα ντόμινο παρεξηγήσεων και καταστροφής που στην προσπάθειά του να το σώσει, το κάνει πολύ χειρότερο. Είναι ο άνθρωπος που θα προκαλέσει διαζύγια, διπλωματικά επεισόδια, επειδή είπε τη λάθος λέξη χωρίς να ξέρει που απευθύνεται. Είναι ο άνθρωπος που φοράει καπέλο MAGA γιατί ανακάλυψε περίχαρος ότι αυτός είναι ο καλύτερος ανθρωποδιώκτης στις κοινωνικές συναναστροφές που θέλει να αποφύγει.

Αν και ο ίδιος ο Larry David έχει ταυτιστεί με την υστερική περσόνα του sitcom που υπογράφει, είναι θαύμα το πως έχει γλιτώσει την οργή της woke culture, όπως αντίστοιχα έχει συμβεί με τον Dave Chappelle ή με τον Ricky Gervais. Με κάποιο τρόπο, ο αληθινός David, όπως και ο τηλεοπτικός, καταφέρνει να ξεγλιστρά χωρίς συνέπειες, παρά το σεξιστικό χιούμορ καταστάσεων (μόνο στο Married With Children έχουμε δει κάτι ανάλογα βιτριολικό) παρά τις χιλιάδες καταστάσεις με ρατσιστικό χιούμορ και παρά τις στερεοτυπικές απεικονίσεις (Εβραίων, Μουσουλμάνων κτλ). Και φυσικά ο ίδιος το διασκεδάζει και γι’ αυτό δεν λέει να βάλει τελεία στο φαινόμενο του Curb Your Enthusiasm, παρόλο που είναι πλέον 73 ετών.

Ο καθημερινός σουρεαλισμός, το αγνό buddy bullshit και τα υπαρξιακά αδιέξοδα ανθρώπων που δεν έχουν έγνοιες για το πως θα πληρώσουν το νοίκι, αλλά διαθέτουν παραπανίσια νεύρωση που προκαλεί κοινωνική αγκύλωση και δυσπραγία είναι το χιουμοριστικό καύσιμο για τον Larry David. Άλλωστε, για τον ήρωα που υποδύεται η δουλειά και η ζωή είναι αλληλένδετες έννοιες. Ο αγαθός φωνακλάς που έχει για μάνατζερ (Jeff Garlin), η πρώην σύζυγος (Cheryl Hines), ο άσπονδος κολλητός που είναι στο κυνήγι της ερωμένης (Richard Lewis), ο μαύρος «συγκάτοικος» που ξεχάστηκε με τα χρόνια στο σπίτι του ήρωα (J.B. Smoove), η σύζυγος του μάνατζερ που μισεί την ύπαρξη του Larry (Susie Essman), ο φίλος που έχει υποστεί πολλά από τις απερισκεψίες του Larry (Bob Einstein) και τα αμέτρητα cameo γνωστών ηθοποιών, συνθέτουν ένα αστείρευτο παζλ παρανοϊκών καταστάσεων που μοιάζει ανεξάντλητο.

Για όσους δεν έχουν δει ποτέ τη σειρά, τους προτείνουμε ανεπιφύλακτα να ξεκινήσουν από το πρώτο κιόλας επεισόδιο και να ανακαλύψουν το comfort comedy που θα τους συντροφεύει τα επόμενα χρόνια.

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Featured