Κάθε Κυριακή υπάρχει ένας πολύ καλός λόγος να ξενυχτάμε. Δεν είναι άλλος από τη νέα σειρά της HBO που προβάλλεται στις 4:00 μετά τα μεσάνυχτα στα Novacinema: το Westworld, φυσικά. Εντάξει, μπορούμε να το παρακολουθούμε και σε Prime Time προβολή κάθε Δευτέρα στις 22:00 στο Novacinema4HD, αλλά η αλήθεια είναι ότι το αξίζει το ξενύχτι και θα καταλάβεις γιατί ευθύς αμέσως.

Πρόκειται για τη σειρά - ρίσκο που πήρε το HBO, μιας και το συγκεκριμένο κανάλι όλοι το έχουν πλέον συνδέσει άρρηκτα με το “Game of Thrones”. Έτσι, οποιαδήποτε άλλη σειρά έχει βγάλει μετά από αυτό δεν έχει φυσικά καταφέρει να υπερβεί τη φήμη του προηγούμενου, αλλά ούτε και να εντυπωσιάσει (αν όχι στον ίδιο...) σε κάποιο βαθμό. Το “True Detective” ομολογουμένως μας έδωσε δύο πολύ καλές σεζόν, αλλά το “Vinyl” δε γνώρισε την επιτυχία που θα έκανε το κανάλι να το συνεχίσει (αν και το άξιζε). Μια σειρά άλλωστε αναλόγου βεληνεκούς του “Game of Thrones” είναι δύσκολο να βρεθεί – μήπως όμως μια ημι-sci-fi περιπέτεια με φόντο ένα άψογα στημένο ψεύτικο σκηνικό της Άγριας Δύσης είναι αυτή που αξίζει να ανταγωνιστεί τη μεγαλύτερη επιτυχία του HBO; 

Στα 6 επεισόδια που έχουν προβληθεί μέχρι στιγμής στα Novacinema που μπορούμε ανά πάσα στιγμή να τα δούμε και στο Nova On Demand (που παρέχεται δωρεάν σε όλους τους Nova3play συνδρομητές), το “Westworld” έχει δώσει μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία με βάθος και πολλές πλευρές. Οι δημιουργοί του, Lisa Joy και Jonathan Nolan (ο αδερφός του Christopher Nolan, δικό του είναι και το “Person of Interest”) εμπνεύστηκαν από το “Westworld” του 1973, μια ταινία πλέον κλασσική και είδαν «ζουμί» στην υπόθεση, οπότε είπαν να την επεκτείνουν. Τόσο το καλύτερο για εμάς! 

westworld.jpg

Η ιστορία έχει ως εξής: Σε ένα φουτουριστικό θεματικό πάρκο έχει στηθεί ένα τεράστιο σκηνικό Άγριας Δύσης με όλα τα «ζωντανά» πλάσματα που περιλαμβάνει, από τα σπουργίτια μέχρι τους ανθρώπους να είναι ρομπότ – πολύ εξελιγμένα όμως, από αυτά που δεν καταλαβαίνεις τη διαφορά στην όψη με το πραγματικό αντίστοιχο ον. Οι επισκέπτες του πάρκου πληρώνουν πολλά για να κάνουν τη βόλτα τους εκεί, όχι αδίκως όμως, μιας και για τη διασκέδασή τους μπορούν να κάνουν από σεξ με τα ανθρωποειδή μέχρι και να τα σκοτώσουν (τα ίδια είναι προγραμματισμένα ώστε να μην μπορούν να βλάψουν τους ανθρώπους) – και όλα αυτά ενώ ζουν σε μια τέλεια αναπαράσταση της Άγριας Δύσης. Σε περίπτωση που σε ενδιαφέρει, το κόστος είναι 40.000 δολάρια τη μέρα και η διαμονή σου μπορεί να είναι μέχρι και 14 ημέρες.

Τα ρομπότ μπορεί να σκοτώνονται και να κακοποιούνται καθημερινά, όμως επισκευάζονται τη νύχτα και το πρωί είναι πάλι έτοιμα στον... κόσμο τους ώστε να επαναλάβουν το ίδιο σενάριο που τα έχουν προγραμματίσει να λένε και να κάνουν οι τεχνικοί τους. Οι τεχνικοί αυτοί μην ξεχνάς ότι είναι άνθρωποι σαν όλους μας, με συναισθήματα, ανταγωνισμούς, ελαφρομυαλιές και τα συναφή. Επομένως όλο και κάποιο λάθος χειρισμό ή πειραματισμό κάνουν με την κατασκευή των ρομπότ, την αναβάθμιση και τον προγραμματισμό τους.

novacinema.jpg

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η ιστορία των ανθρώπων πίσω από το πάρκο, της ομάδας που το τρέχει και το συντηρεί δηλαδή, επικεφαλής των οποίων είναι ο δημιουργός του Westworld, ο πανέξυπνος αλλά μυστηριώδης Dr. Robert Ford – στο ρόλο του οποίου βρίσκεται ο πάντα εξαιρετικός Anthony Hopkins. Δεν είναι όμως ο μόνος διάσημος ηθοποιός στη σειρά, μιας και οι Evan Rachel Wood και Thandie Newton επίσης κατέχουν πρωταγωνιστικούς ρόλους, η πρώτη ως ο παλαιότερος “host” (ρομπότ δηλαδή, το πρώτο που είχε κατασκευαστεί και πιθανώς χρησιμεύσει και σε άλλες ιστορίες/κόσμους του θεματικού πάρκου) και η δεύτερη ως ρομπότ που αρχίζει να αποκτά κάτι που δεν έπρεπε να έχει: μνήμη.

Στην παραπάνω λέξη βρίσκεται όλο το πρόβλημα που αρχίζει να δημιουργείται σε αυτό το τέλεια ενορχηστρωμένο θεματικό πάρκο. Εντάξει, σχεδόν όλο το πρόβλημα. Όταν δύο φίλοι καταφτάνουν στο Westworld για να περάσουν λίγες μέρες αναψυχής, έχει ήδη αρχίσει να παρουσιάζεται ένα περίεργο φαινόμενο στους “hosts” του πάρκου: αυτοί αρχίζουν να αποκτούν συνείδηση κι αντίληψη υπέρ του δέοντος, η οποία αποδίδεται σε μια αναβάθμιση που τους έγινε πρόσφατα, προκειμένου να φαίνονται πιο ανθρώπινοι. Κάπου εδώ αρχίζουμε και υποπτευόμαστε ότι τα ρομπότ ενδέχεται να κάνουν την επανάστασή τους και τα αποτελέσματα μάλλον θα είναι... αιματηρά. Ελπίζουμε να έχουν την ιδανική μουσική υπόκρουση στην οποία μας έχει συνηθίσει η σειρά, με κομμάτια όπως “Black Hole Sun”, “Paint it Black” και “No Surprises” μεταξύ άλλων. Εμείς, σε κάθε περίπτωση θα είμαστε σε πλήρη ετοιμότητα αξιοποιώντας τις λειτουργίες της Nova. REC, PAUSE & PLAY για να μη χάσουμε νότα από τη μουσική υπόκρουση (και φυσικά την υπόθεση) όταν χτυπήσει το τηλέφωνο, αλλά και REWIND για να ξαναπαίξουμε την ίδια σκηνή...

Ο ηθοποιός Ed Harris (“A Beautiful Mind”, “The Abyss”) είναι ένα δυνατό όνομα που στη σειρά υποδύεται έναν πολύ σημαντικό χαρακτήρα: τον Άντρα με τα Μαύρα. Όπως μπορείτε να υποθέσετε είναι αυτός που κινεί πολλά νήματα στην ιστορία, δημιουργώντας έτσι πολλές ερωτήσεις στο θεατή. Όπως και ο θεατής, όμως, ο Άντρας με τα Μαύρα (δεν ξέρουμε το όνομά του, αλήθεια) ψάχνει απαντήσεις. Πρόκειται για έναν πάμπλουτο επισκέπτη του πάρκου, με εμφανείς σαδιστικές ορέξεις που ψάχνει για ένα βαθύτερο μυστικό κρυμμένο στην καρδιά του πάρκου. Ξέρει, όπως κι εμείς, ότι ο τεράστιος αυτός χώρος δεν είναι αυτό που φαίνεται, δεν εξυπηρετεί μονάχα ψυχαγωγικούς σκοπούς και αυτό είναι όλο, ότι ο χαρακτήρας του Hopkins κρύβει πολλά που δεν τα έχει πει και το όραμα του δημιουργού αυτού είναι πέρα για πέρα σκοτεινό. Όσο «κακός» κι αν φαίνεται δηλαδή, ο Άντρας με τα Μαύρα έχει πρακτικά τις ίδιες απορίες και τις ίδιες επιφυλάξεις με εμάς, τους θεατές. Επομένως θα είναι κατά πάσα πιθανότητα αυτός που θα λύσει το μυστήριο και θα ανοίξει όλα τα χαρτιά μπροστά μας.

westworld2.jpg

Κάτι που θα θέλαμε να δούμε (και υπήρχε στην ταινία του 1973) είναι οι άλλοι «κόσμοι»/θεματικά πάρκα, πέρα από το Westworld. Στην ταινία υπήρχε ο τεράστιος χώρος ονόματι “Delos”, ο οποίος χωριζόταν σε τρία θεματικά πάρκα, ένα εκ των οποίων ήταν το Westworld με θέμα την Άγρια Δύση. Τα άλλα δύο ονομάζονταν Medieval World και Roman World – το πρώτο είχε να κάνει με την Ευρώπη των ιπποτών, το δεύτερο είχε φόντο την αρχαία Ρωμαική πόλη της Πομπηίας. Οι δημιουργοί της σειράς Nolan και Joy πρόσφατα επιβεβαίωσαν ότι η πρώτη σεζόν θα λαμβάνει χώρα μόνο μέσα στο Westworld, ωστόσο δεν απέκλεισαν την πιθανότητα να επισκεφτούμε τυχόν άλλα «πάρκα» στο δεύτερο κύκλο της σειράς. 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Featured