Χάρης Συμβουλίδης

Πώς κυλάει η περιοδεία, μέχρι στιγμής; Είσαι χαρούμενος;

Είμαι πολύ χαρούμενος, ναι! Η περιοδεία έχει ξεκινήσει φανταστικά, μέχρι στιγμής έχουμε παίξει 6 συναυλίες και έγιναν και οι 6 sold-out! Δεν το περιμέναμε και μας έχει δώσει μεγάλη ώθηση για τη συνέχεια.

Μετά από τόσα χρόνια, τι σε εξιτάρει ακόμα στο να περιοδεύεις;

Αυτό που πραγματικά με ενθουσιάζει όταν βγαίνουμε στον δρόμο, είναι το ότι μπορώ να γνωρίσω από κοντά τους ανθρώπους που ακούνε τη μουσική μου και αγοράζουν τους δίσκους μου. Υπάρχει βέβαια και μια επαφή στα social media, αλλά δεν συγκρίνεται. Επίσης, με τη μπάντα παίζουμε πια μαζί εδώ και 6 χρόνια και έχουν ταιριάξει τα χνώτα μας. Δεν ξέρεις πόσο σημαντικό είναι αυτό, αν πρόκειται π.χ. να μοιραστείς για 2,5 μήνες ένα βανάκι περιοδείας με άλλα άτομα.

Έχετε αλήθεια καθόλου ελεύθερο χρόνο, έστω για να περπατήσετε λίγο σε κάθε πόλη, ίσως και να δείτε μερικά αξιοθέατα;

Βασικά, το επιδιώκουμε! Προσπαθούμε δηλαδή να φτάνουμε από το προηγούμενο βράδυ σε κάθε πόλη, ή έστω νωρίς το πρωί. Μέχρι οι τεχνικοί μας να στήσουν τον εξοπλισμό σε κάθε venue περνάνε αρκετές ώρες, αργά το απόγευμα π.χ. μπορούμε να κάνουμε soundcheck. Οπότε έχουμε πρακτικά όλο το μεσημέρι για να τριγυρίσουμε, να κάτσουμε για έναν καφέ ή για ένα ωραίο φαγητό, μερικές φορές και για να μπούμε σε ένα μουσείο, κάτι που μας αρέσει.

026Trentemoller_2.jpg

Το τελευταίο σου άλμπουμ, Fixion, φιλοξένησε μια συζητημένη συνεργασία με την Jehnny Beth των Savages. Τι θυμάσαι περισσότερο από αυτήν;

Ότι περάσαμε 2 πραγματικά ζόρικες μέρες μαζί στην Κοπεγχάγη, στο στούντιό μου εκεί! (γελάει) Την Jehnny και τις Savages τις γνώρισα βασικά όταν δούλεψα ως παραγωγός για το δικό τους πρόσφατο άλμπουμ, ενώ στη συνέχεια παίξαμε και μερικές συναυλίες μαζί –και είχαμε πει από τότε μήπως κάνουμε κάτι. Όταν λοιπόν έφτιαχνα το Fixion είχα 2 κομμάτια στα οποία μου ερχόταν η φωνή της Jehnny. Της είπα όμως να μην το κάνουμε με ιντερνετικές ανταλλαγές αρχείων και Skype, αλλά να το δοκιμάσουμε ζωντανά. Ο χρόνος ήταν περιορισμένος, όμως ήρθε στη Δανία και ολοκληρώσαμε τα τραγούδια μέσα σε 2 μέρες· χρειάστηκε να δουλέψουμε 12 με 15 ώρες κάθε μέρα.

Το Fixion είναι άλμπουμ που απαιτεί να κάτσεις να το ακούσεις, από την αρχή μέχρι το τέλος. Δεν έρχεται σε αντίθεση κάτι τέτοιο με το πνεύμα των ημερών μας, όπου πολύς κόσμος φαίνεται πια να ψάχνει απλά για τραγούδια;

Ναι, έρχεται. Το σκέφτομαι συχνά, ότι ζούμε σε καιρούς στους οποίους η πιο mainstream μουσική βιομηχανία έχει ξαναστραφεί στα singles, καθώς πράγματι πολύς κόσμος φαίνεται να πηδά από τραγούδι σε τραγούδι στο YouTube ή στο Spotify. Δεν το κατακρίνω, μερικές μάλιστα φορές κι εγώ έτσι κάνω. Όμως δεν έχω πάψει να αγαπώ το ολοκληρωμένο άλμπουμ. Είναι νομίζω όπως και στις ταινίες: δεν γίνεται να αρχίσεις ένα φιλμ στη μέση, κάτι πάντα θα λείπει. Προσωπικά λατρεύω το «ταξίδι» που μπορώ να κάνω μέσω ενός δίσκου, την αίσθηση ότι βυθίζομαι μέσα του. Ίσως είναι παλιομοδίτικο. Ίσως απλά να έχει γίνει πολυτέλεια, σε μέρες στις οποίες παραέχουμε στρεσαριστεί, ώστε να μην μπορούμε εύκολα να αφιερωθούμε σε κάτι τέτοιο.

026Trentemoller_3.jpg

Μιλώντας για δίσκους, απέχουμε πια 10 χρόνια από το Last Resort. Πώς αισθάνεσαι που τόσος κόσμος, παγκοσμίως, το αντιμετωπίζει ως «ορόσημο»;

Περήφανος! Αυτή είναι η λέξη. Ήταν άλλωστε και το ντεμπούτο μου, οπότε μιλάμε για έναν δίσκο με ξεχωριστή συναισθηματική αξία για μένα. Και είναι πολύ ωραίο που ακόμα μπορούμε να παίξουμε τα τραγούδια του στις συναυλίες μας, έστω κι αν πλέον τα παρουσιάζουμε παραλλαγμένα. Αυτό σημαίνει ότι διέθεταν γερές μελωδίες, κάτι που για μένα είναι σαφώς το κύριο ζητούμενο όταν φτιάχνει κανείς μουσική. Τελικά ένα τραγούδι μετράει όταν σου 'ρχεται να το σφυρίξεις, όσα θαύματα κι αν κάνει η τεχνολογία και η παραγωγή, όσα ωραία beats κι αν έχεις.

Και πώς αισθάνεσαι, αλήθεια, που αγαπημένες σου μπάντες από το παρελθόν σαν τους Ride και τους Slowdive, ετοιμάζονται να επιστρέψουν με νέες δουλειές ύστερα από τόσα χρόνια;

Αισθάνομαι φανταστικά! Βέβαια, πάντα έχεις τον φόβο σε αυτές τις περιπτώσεις ότι δεν θα είναι όπως τότε, ότι δεν θα είναι τόσο καλοί ή ότι εσύ έχεις αλλάξει και δεν θα μπορέσεις πια να επικοινωνήσεις με τον ίδιο τρόπο. Συνέβη ας πούμε με το καινούριο κομμάτι των Jesus And Mary Chain... Δεν με άγγιξε, δεν μπόρεσα να σχετιστώ μαζί τους, όπως κάποτε. Αλλά ξετρελάθηκα με το νέο τραγούδι των Slowdive! Slowdive, Ride και Jesus And Mary Chain είναι 3 δίσκοι που πραγματικά τους περιμένω φέτος.

026Trentemoller_4.jpg

Ξέρω ότι είσαι μεγάλος fan και του Twin Peaks, θα είναι κι αυτή μια μεγάλη επιστροφή το 2017...

Ω ναι, οπωσδήποτε, Μάιος, σωστά; Το περιμένω κι αυτό, πώς και πώς... Λάτρευα την αρχική σειρά. Και ξέρω ότι πάλι ισχύει το ίδιο, μπορεί να υπάρξει μια απογοήτευση σε σχέση με τις προσδοκίες. Από την άλλη, έχουμε τώρα μια νέα ιστορία, άσχετα αν μερικοί χαρακτήρες θα παραμείνουν ίδιοι. Έχω εμπιστοσύνη στον David Lynch. Ανησύχησα λίγο όταν φάνηκε να έρχεται σε διάσταση με τους παραγωγούς ως προς τα οικονομικά της σειράς, αλλά από τη στιγμή που δεν απειλήθηκε η καλλιτεχνική του ελευθερία, νομίζω ότι όλα θα κυλήσουν καλά.

Τι άλλο σου έχει αρέσει από σειρές, τελευταία;

Το Stranger Things ήταν ωραίο. Ξέρεις, στο βανάκι της περιοδείας, έχουμε πολλές ώρες στη διάθεσή μας, ειδικά κατά τη νυχτερινή οδήγηση. Και ένας αγαπημένος τρόπος να περνάνε, είναι με σειρές και ταινίες, ειδικά τώρα που το Netflix επιτρέπει και κατεβάσματα. Ενθουσιάστηκα με μια νέα βρετανική σειρά εγκλήματος. Δεν είναι πολύ γνωστή, μα τη συστήνω ανεπιφύλακτα: λέγεται Happy Valley, έχει εξαιρετική ιστορία και ερμηνείες. Ολοκληρώθηκαν 2 σαιζόν νομίζω, για την 3η θα πρέπει να περιμένουμε την επόμενη χρονιά.

026Trentemoller_5.jpg

Σαν ένας άνθρωπος που έχεις εκφράσει δημόσια την αηδία σου με τους ρατσιστές, τους μισογύνηδες και τους ομοφοβικούς, τι λες για τον Donald Trump;

(βαθύς αναστεναγμός) Αυτό τώρα... Είναι ένας εφιάλτης. Δεν ξέρω πώς μπορεί να το δει κανείς αισιόδοξα. Πιστεύω ότι είναι ένας πολιτικός που δεν νοιάζεται όσο λέει για την παγκόσμια ειρήνη ή για το καλό του λαού του, μα πρωτίστως για το image του. Ως εκ τούτου, ίσως στην πορεία κάποιοι σύμβουλοι να μπορέσουν να τον περιορίσουν λίγο, ίσως κι εκείνος να θελήσει να φανεί πιο σοβαρός.

Είναι μια αντανάκλαση, πιστεύεις, και για το πού οδεύουν οι δικές μας, ευρωπαϊκές υποθέσεις; Πάμε πίσω ολοταχώς στα έθνη-κράτη;

Δεν ξέρω τόσα πολλά για τις εθνικές υποθέσεις όλων των κρατών στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να μπορώ να πω κάτι με βεβαιότητα. Νομίζω ότι οι καιροί μας είναι σύνθετοι, το Brexit σίγουρα έδειξε μια τάση. Ελπίζω όμως πως θα βρούμε έναν τρόπο οι Ευρωπαίοι ώστε να είμαστε μαζί.

Και κάτι για τους Έλληνες fans, έτσι για κλείσιμο της κουβέντας μας;

Η τελευταία φορά στην Ελλάδα ήταν φοβερή. Τέτοιες συναυλίες, τον παλμό τους, τα όσα ένιωσες, δεν τα ξεχνάς ποτέ, όσο καιρός κι αν περάσει. Απολαύσαμε μάλιστα και την ελληνική κουζίνα στην τελευταία επίσκεψη, χάρη σε έναν φίλο σεφ, που ανέλαβε να μας πάει να δοκιμάσουμε διάφορα πράγματα –και αμιγώς παραδοσιακά και πιο fusion. Έχουμε κανονίσει να το ξανακάνουμε και φέτος, οπότε είμαστε γενικά ανυπόμονοι να επιστρέψουμε στη χώρα σας!

{youtube}5DUCKGyojpE{/youtube}

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured