Κάλλια Κακαλέτρη

Στις αρχές της δεκαετίας του 1980 οι Mob έπαιζαν άτυπο αναρχικό πανκ στη Μεγάλη Βρετανία, με έμφαση περισσότερο στο ψυχολογικό στοιχείο του είδους και λιγότερο στο μπαχαλίστικο. 30 χρόνια μετά τη διάλυσή τους εντοπίζουν ξανά μια συγκυρία στην οποία μπορούν να ενσωματώσουν θρηνητικό μεν, μαχητικό δε πανκ ένδυμα και επιστρέφουν με καινούργια τραγούδια και ζωντανές εμφανίσεις. Εκτός βέβαια από τη συγκυρία εντόπισαν και το αντίστοιχο μέρος για να το κάνουν –γι' αυτό και θα περάσουν μια βόλτα από την Αθήνα (6 D.O.G.S.) για δύο μάλιστα συναυλίες, την ερχόμενη Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου και το Σάββατο 18/2. Ενόψει λοιπόν αυτών των εμφανίσεων, ο Mark Wilson μίλησε μαζί μας, κάνοντας μια αναδρομή στο παρελθόν και ρίχνοντας μια ματιά στο μέλλον...

Πώς και γιατί αποφασίσατε να ξαναφτιάξετε το συγκρότημα και να κάνετε συναυλίες, τόσα χρόνια μετά τη διάλυσή σας;

Σχεδιαζόταν ένα πάρτυ για τα γενέθλιά μου και είχε κανονιστεί να παίξουν κάποια συγκροτήματα. Μόλις το έμαθα ήθελα να συμμετέχω κι εγώ! Συναντήθηκα έτσι με τον Curtis στο Μπρίστολ για να δούμε εάν το συγκρότημα μπορούσε ακόμα να λειτουργήσει. Εντελώς τυχαία, την ίδια μέρα, μετά από 30 χρόνια στα οποία δεν είχαμε επαφές, ο Graham χτύπησε την πόρτα του σπιτιού των γονιών μου και άφησε το νούμερο του τηλεφώνου του. Ήταν εντελώς συμπτωματικό το ότι όλοι θέλαμε να αρχίσουμε να παίζουμε ξανά μαζί.

Τι αναμνήσεις έχετε από την anarcho-punk σκηνή των αρχών της δεκαετίας του 1980 στην Αγγλία;

Ήταν μια φανταστική εποχή, με πολλούς φίλους και εχθρούς, με πολλούς από τους οποίους έχουμε κρατήσει επαφή μέχρι και σήμερα! Υπήρχε μια δραστήρια και πολύχρωμη κοινότητα από χαμένες ψυχές που βρήκαν η μία την άλλη.

Υπάρχει επαρκής χώρος για αναρχία στη μουσική σήμερα; Υπάρχουν τα απαραίτητα ερεθίσματα;

Ο κόσμος σήμερα βρίσκεται στο μεγαλύτερο χάος που έχει βρεθεί ως τώρα... Οι άνθρωποι σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου είναι έτοιμοι για μια μεγάλη αλλαγή και το διαδίκτυο βοηθάει πάρα πολύ να έρθουμε όλοι πιο κοντά.

Mob_2

Γιατί οι Mob διήρκησαν λίγο;

Υπήρξαμε ενεργοί από το 1977 ως το 1983 και για τα δεδομένα του πανκ ίσως να ήταν αρκετό. Το 1983 ένιωσα ότι δεν είχα τίποτε άλλο να πω και ήθελα να αναζητήσω την προσωπική μου ελευθερία.

Γιατί αποφύγατε να γράψετε τραγούδια για θέματα όπως ο πόλεμος και η απελευθέρωση των ζώων, παρότι κάτι τέτοιο συνηθιζόταν;

Δεν νομίζω ότι το αποφύγαμε ενσυνείδητα... Όλα τα συγκροτήματα έγραφαν τότε γι' αυτά τα πράγματα, οπότε εμείς προσπαθήσαμε να γράφουμε για πιο προσωπικά ζητήματα, όσα απασχολούσαν τον καθένα από εμάς.

Δυο λόγια για την ιστορική δισκογραφική εταιρεία Crass;

Στην Crass έκαναν κάποια φοβερά πράγματα, πολλά από τα οποία έχουν αναδειχθεί διαχρονικά.

Εκτός από συναυλίες, τι άλλο κάνουν οι Mob σήμερα;

Εγώ έχω μια επιχείρηση που αγοράζει και πουλάει παλαιά μέταλλα, ο Curtis είναι σεφ και ο Graham κυνηγάει φωτιές και πλημμύρες. Πέρα από τη δουλειά, όλοι ασχολούνται με τις οικογένειές τους.

Υπάρχει στα σχέδιά σας κάποιος νέος δίσκος;

Έχουμε αρχίσει να γράφουμε κάποια καινούργια τραγούδια, αλλά πιθανότατα θα πάρει αρκετό καιρό μέχρι να πάρουν τη μορφή κάποιου δίσκου.

Mob_3

Γνωρίζετε κάποιο ελληνικό πανκ συγκρότημα;

Δεν γνωρίζουμε πολλά σχετικά με την ελληνική πανκ σκηνή, αλλά ελπίζουμε να μάθουμε τις μέρες που θα βρισκόμαστε στην Αθήνα!

Εμείς τι να περιμένουμε από τη ζωντανή σας εμφάνιση εδώ;

Θα φέρουμε μαζί μας στην Αθήνα ένα δυνατό μείγμα αγάπης, θυμού και ελπίδας.


 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured