φωτογραφίες: Knock Nevis (2), Krause (3), Sadhus (4), Half Gramme Of Soma (5)

Πείτε μας δυο λόγια για το ξεκίνημα και το μουσικό σας ταξίδι, μέχρι στιγμής...

SADHUS: Όλα ξεκινούν με το όνομά μας. Οι SADHUS είναι μια ομάδα ατόμων, μια φυλή που εστιάζει στην καθημερινή τριβή και στο δέσιμο με τη φύση, ζώντας σε δάση και ποτάμια, αναζητώντας μέσω καπνιστικών ψυχεδελικών εμπειριών την πνευματικότητα, εξερευνώντας τους δεσμούς του ανθρώπου με το σύμπαν. Είναι μια καπνιστική κοινωνία, την οποία παραλληλίσαμε κατά κάποιον τρόπο με τη δική μας μουσική παρέα. Και αποφασίσαμε να βαφτίσουμε έτσι τη μπάντα.

HALF GRAMME OF SOMA: Το δικό μας μουσικό ταξίδι ξεκίνησε και παραμένει όπως πρέπει να είναι κάθε ταξίδι: συναρπαστικό. Από τις πρώτες μέρες μέχρι και σήμερα έχουμε περάσει από σαράντα κύματα, αναποδιές, κάθε τι  που μπορεί να αντιμετωπίσει μια ελληνική μπάντα. Στο τέλος όμως μένουν πάντα τα καλά. Μετά από διάφορες αλλαγές και διεργασίες τα τελευταία χρόνια θεωρούμε ότι έχουμε πετύχει τη σωστή χημεία. Κάτι που μας δίνει τη δυνατότητα όχι μόνο να συνεχίσουμε αυτό το ταξίδι, αλλά και να το απολαμβάνουμε κιόλας.

{youtube}bfjLizsKkjU{/youtube}

KRAUSE: Η μπάντα δημιουργήθηκε το φθινόπωρο του 2015, μετά τη  επιστροφή του Αλέξανδρου από την Αγγλία. Στριφογύριζε από καιρό στο μυαλό μας η ιδέα για ένα noise rock σχήμα που να μην έχει σχέση με τις προηγούμενες δουλειές κανενός μας –κι έτσι το κάναμε. Ο καθένας έχει περάσει από διάφορα άλλα γκρουπ και σκηνές, όμως μας ενώνει η αγάπη για τα 1990s. Αποφασίσουμε λοιπόν να παίξουμε κάτι που ν' αρέσει σε όλους μας, με το οποίο όμως δεν είχαμε ασχοληθεί στο παρελθόν.

KNOCK NEVIS: Σαν μπάντα στηθήκαμε πριν περίπου έναν χρόνο. Στην αρχή η φάση είχε ξεκινήσει στη λογική ενός project με κιθάρες και τύμπανα, μετά προστέθηκαν μπάσο και φωνητικά και το πράγμα πήρε τον δρόμο του. Είχαμε όλοι εμπειρία από προηγούμενα συγκροτήματα και σκοπός μας ήταν εξαρχής η έκφραση μέσα από διαφορετικές φόρμες. Βρήκαμε και το κατάλληλο όνομα, που μας έκανε το κλικ –πήραμε το όνομα του μεγαλύτερου supertanker που φτιάχτηκε ποτέ– και το ταξίδι ξεκίνησε.

38zSmps_2.jpg

Ποιες είναι οι βασικότερες επιρροές σας;

SADHUS: Τα πρώτα λιθαράκια μπήκαν με τους Black Sabbath και συνεχίσαμε να χτίζουμε με μπάντες όπως Saint Vitus, Electric Wizard, Iron Monkey, Bongzilla, Eyehategod, Melvins.

KRAUSE: Όπως είπαμε –αν και με διαφορετικές καταβολές– όλοι τρέφουμε μεγάλη στοργή για τα 1990s. Παράλληλα μας αρέσει η ακραία και επιθετική μουσική σε όλες τις εκφάνσεις της, από harsh noise μέχρι punk και grind. Θα αναφέρουμε κάποια ονόματα ενδεικτικά, τα οποία κυρίως αφορούν την ατμόσφαιρα γύρω από τα κομμάτια μας, όπως τελικά καταλήγουν. Για κανέναν λόγο δεν ακούμε δηλαδή όλοι μας αυτά τα γκρουπ: Unsane, Helmet, Today Ιs Τhe Day, Cherubs, Melvins, Hammerhead, Jesus Lizard, Kittens, Swans, Entombed, Big Black, Breach, Prong κλπ. 

{youtube}T4N0uLvpgoM{/youtube}

HALF GRAMME OF SOMA: Οι επιρροές είναι πολλές. Ξεκινάνε από τις ρίζες του σκληρού ήχου και καταλήγουν σε οτιδήποτε μπορεί να μας αρέσει, ανεξαρτήτως είδους. Ίσως λίγο παραπάνω να μας έχουν επηρεάσει τα 1990s, καθώς ήταν η περίοδος της εφηβείας για τους περισσότερους από εμάς. Αυτό που επιδιώκουμε όμως πάντα, είναι να φιλτράρουμε την κάθε επιρροή και να την αποδίδουμε με τον δικό μας τρόπο.

KNOCK NEVIS: Οι επιρροές μας είναι ένα αμάλγαμα της γενικότερης heavy rock 'n' roll σκηνής. Από εκεί εμπνεόμαστε και τζαμάρουμε, τα αποτελέσματα θα σας τα παρουσιάσουμε στο Συμπόσιο!

38zSmps_3.jpg

Αρκετός κόσμος έχει σχηματίσει ένα γραφικό στερεότυπο για τη metal σκηνή. Τι πιστεύετε γι' αυτό; Πόσο εύκολο είναι να δηλώνεις μεταλλάς στην Ελλάδα ή να αυτοπροσδιορίζεσαι στο σκληρό underground;

HALF GRAMME OF SOMA: Η αποκαλούμενη ελληνική rock/metal σκηνή υπάρχει και κινείται εδώ και αρκετές δεκαετίες με αξιόλογα ονόματα, κυκλοφορίες και συναυλιακά δρώμενα. Κατά καιρούς υπάρχει άνθιση και απήχηση σε κάποια είδη και μάλλον αυτήν την περίοδο εστιάζεται στη heavy rock σκηνή, η οποία προτείνει ένα μουσικό προϊόν ευρωπαϊκών προδιαγραφών. Άρα, ποια γραφικότητα; Είναι μια θετική εξέλιξη και έχουμε τη χαρά να τη βιώνουμε εκ των έσω. Υπάρχει πάντα χώρος για πρωτοτυπία και ανανέωση και εναπόκειται στον καλλιτέχνη να καταφέρει να φέρει στο φως όσο το δυνατόν πιο ανόθευτα την εσωτερική διαφορετικότητά του.

SADHUS: Το να αγαπάς ένα συγκεκριμένο είδος μουσικής είναι κάτι που συμβαίνει φυσικά. Το νιώθεις βαθιά μέσα σου, το εκφράζεις· δεν σε αφορά επομένως η γνώμη των γύρω σου. Το sludge metal σίγουρα δεν είναι ο πιο εύκολος ήχος για τον μέσο ακροατή, πιστεύουμε όμως ότι η αυθεντική έκφραση –την οποία μας ενδιαφέρει να πρεσβεύουμε– βρίσκει πάντα τον δρόμο της επικοινωνίας, ακόμα και σε αυτιά που δεν είναι έτοιμα να τη δεχτούν. Άλλωστε η γραφική αντιμετώπιση ενός μεταλλά αποτελεί παλιό, ριζωμένο στερεότυπο: αφορά συνήθως ανθρώπους που περιθωριοποιούν άκριτα οτιδήποτε τους φοβίζει ή δεν καταλαβαίνουν. Μια ώριμη κοινωνία θα έκανε τη διαφορετικότητα όπλο εξέλιξης και προς τα εκεί ελπίζουμε να βαδίζει και η δική μας.

{youtube}OARKY5kvx1M{/youtube}

KRAUSE: Αν παίζεις συγκεκριμένα είδη σε οποιαδήποτε χώρα, δεν μπορεί παρά underground να είσαι, οπότε δεν είναι ανάγκη να αυτοπροσδιοριστούμε κάπως.  Εξάλλου, δεν έχει και σημασία. Όποιος έχει περάσει έναν ελάχιστο χρόνο παίζοντας μουσική εδώ ή και αλλού, ξέρει ότι μέσω γνωστών και φίλων κινούνται τα πράγματα στο επίπεδο που κινούνται μπάντες σαν εμάς αυτήν τη στιγμή. Δεν ξέρουμε αν κάτι τέτοιο συνιστά «υπόγειο» ρεύμα, πάντως αλληλοϋποστηριζόμαστε.

38zSmps_4.jpg

Σχέδια για το παρόν και το μέλλον;

SADHUS: Έχουμε ήδη ηχογραφήσει νέο δίσκο και αυτήν την περίοδο δουλεύουμε  θέματα μίξης, ώστε να προχωρήσει σύντομα η κοπή των βινυλίων. Θα περιέχει 6 κομμάτια διαφορετικών grooves και διαθέσεων και είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι από αυτό που έχει βγει μέχρι στιγμής.  Αναμείνατε λίγο ακόμα και σύντομα θα έχουμε εξελίξεις και δείγματα.

HALF GRAMME OF SOMA: Πριν περίπου έναν χρόνο κυκλοφορήσαμε το Groove Is Black, το οποίο η αλήθεια είναι ότι έλαβε πολύ καλές κριτικές, τόσο από τους ακροατές μας, όσο και από τον Τύπο. Μεγαλύτερη σημασία έχει όμως για εμάς ότι είναι ο πρώτος δίσκος με τον οποίον δηλώνουμε όλοι απόλυτα ικανοποιημένοι με το τελικό αποτέλεσμα: ακόμα και τώρα, έναν χρόνο μετά, δεν θα αλλάζαμε τίποτα. Αυτήν την περίοδο βρισκόμαστε στη διαδικασία σύνθεσης, δεν έχουμε οριοθετήσει ακόμα την επόμενη κυκλοφορία μας.

KRAUSE: Πριν λίγους μήνες βγήκε το ντεμπούτο μας 2 ΑΜ Thoughts. Αν και δεν είχαμε καθόλου προσδοκίες ηχογραφώντας το, έχει τύχει πολύ καλής απήχησης: πολλοί ενδιαφέρθηκαν και το εκτιμούμε. Είχαμε καλές κριτικές τόσο εδώ, όσο και στο εξωτερικό, καθώς και πολλές προσφορές για live εκτός Ελλάδας. Επειδή ωστόσο όλοι έχουμε διάφορες υποχρεώσεις και δεν έχουμε και πολύ χρόνο ή/και χρήματα διαθέσιμα, ακόμη είμαστε στη φάση που προσπαθούμε να οργανώσουμε περιοδείες κλπ. Σύντομα μπαίνουμε στο στούντιο για καινούριες ηχογραφήσεις και σχεδιάζουμε εμφανίσεις για καλοκαίρι και μετά. Γενικά δεν είμαστε τέρατα οργάνωσης, οπότε όλα γίνονται με μικρά βηματάκια.

KNOCK NEVIS: Να παρουσιάσουμε το υλικό μας στο Συμπόσιο και να το κάνουμε ορμητήριο για το μέλλον των Knock Nevis.

38zSmps_5.jpg

Τι περιμένετε εσείς, λοιπόν, και τι να περιμένουμε εμείς από τις εμφανίσεις σας στο 4.20 Symposium Fest;

SADHUS: Το κλασικό ηχητικό τείχος μας, μαζί με κανα-δυο καινούρια κομμάτια για γαρνιτούρα και κάποιες ευχάριστες εκπλήξεις, τις οποίες ετοιμάζουμε ειδικά για το συγκεκριμένο live. 

HALF GRAMME OF SOMA: Θ' ακούσετε κάποιες εκπλήξεις και φυσικά ολόκληρο το Groove Is Black, όπως πρέπει: ζωντανά και δυνατά, στο καταλληλότερο υπόγειο της πόλης.

KRAUSE: Κοίτα, και μόνο λόγω του πόσοι φίλοι θα είναι εκεί, περιμένουμε τουλάχιστον άψογη ατμόσφαιρα, καθ' όλη τη διάρκεια. Όσον αφορά εμάς, τα γνωστά: θόρυβο, βία και ιδρώτα! (γέλια)

KNOCK NEVIS: Νιώθουμε πολύ όμορφα που θα βρεθούμε στην πρώτη μας εμφάνιση στο σανίδι του An Club, παρέα με τις υπόλοιπες μπάντες, τις οποίες γουστάρουμε πολύ! Λίγο δημιουργικό άγχος υπάρχει, αλλά, όπως είπαμε και πριν, θεωρούμε το συγκεκριμένο live, στον συγκεκριμένο χώρο, με τα συγκεκριμένα ονόματα, ιδανικό εφαλτήριο για εμάς. Ανυπομονούμε λοιπόν να τζαμάρουμε για εσάς. Cheers!

{youtube}XWRrHRajf4Q{/youtube}

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured