Ναταλία Πετρίτη

Σε ηλικία 83 ετών «έφυγε» από τη ζωή η θρυλική Astrud Gilberto, η οποία και έγινε διεθνώς γνωστή μέσα από την ερμηνεία της στο κομμάτι “Girl From Ipanema”.

Ο γιος της Gilberto Marcelo, επιβεβαίωσε στον Independent ότι εκείνη πέθανε στις 5 Ιουνίου, χωρίς ωστόσο να γίνει γνωστή η αιτία του θανάτου της.

Το κομμάτι “Girl From Ipanema” έγραψαν ο συνθέτης Antonio Carlos Jobim και ο Πορτογάλος ποιητής Vinicius de Moraes το 1962. Tο 1964 οι αγγλικοί στίχοι, που έγραψε ο Αμερικανός Norman Gimbel, εκτόξευσαν το τραγούδι παγκοσμίως και αυτό απέκτησε σύντομα διεθνή φήμη, με το ίδιο να γίνεται τελικά ένα από τα πλέον πολυηχογραφημένα μουσικά κομμάτια παγκοσμίως.

Η Astrud Gilberto τραγούδησε τους αγγλικούς στίχους στο άλμπουμ Getz/Gilberto το 1963, στην πρώτη της επαγγελματική εμφάνιση. Τα φωνητικά της σε αυτό προέκυψαν τυχαία. Ο Αμερικανός σαξοφωνίστας Stan Getz και ο Βραζιλιάνος κιθαρίστας João Gilberto ηχογράφησαν πρώτοι την αγγλική εκδοχή του τραγουδιού, η οποία ήταν εμπνευσμένη από τον πόθο του Jobim και του de Moraes για την Heloísa Pinheiro – μια γυναίκα γεννημένη στο Ρίο που έκανε καθημερινά βόλτες στο μπαρ Veloso στη Βραζιλία.

Η Astrud προσφέρθηκε να τραγουδήσει στην αγγλική εκδοχή του κομματιού, αφού πήγε στο στούντιο για να παρακολουθήσει τον τότε σύζυγό της, João

Το κομμάτι πούλησε περισσότερα από πέντε εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως, ενώ η μουσική bossa nova στο είδος της οποίας και ανήκε έγινε σύντομα γνωστή σε όλο τον κόσμο. Το τραγούδι κέρδισε ένα Grammy ως καλύτερο της χρονιάς, ενώ η Gilberto κέρδισε μια υποψηφιότητα για την καλύτερη ερμηνεία.

Φυσικά η καριέρα της δεν θα περιοριζόταν σε αυτό, αφού η τραγουδίστρια συνέχισε ηχογραφώντας 16 άλμπουμ κατά τη διάρκεια της ζωής της, τα οποία θα κυκλοφορούσαν από το  jazz label της Verve (ξεκινώντας το 1965 με το The Astrud Gilberto Album). 

Η ίδια συνεργάστηκε σε ηχογραφήσεις και με εμβληματικούς καλλιτέχνες και παραγωγούς, όπως ο Chet Baker, ο Quincy Jones και ο George Michael, ενώ έβγαινε σε περιοδείες μέχρι και το 2002.

Το 2008 απέσπασε το lifetime achievement award από τον θεσμό των Latin Grammys.

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured