φωτογραφία: Max Colin

Χάρη σε τεράστιες επιτυχίες σαν το "YMCA" (1978) και το "Go West" (1979), οι Village People έγιναν αρχετυπικό συγκρότημα για τη σχέση που απόκτησε το ευρύ κοινό με τη disco, ενώ προσωποποίησαν και τις gay καταβολές αυτής της μουσικής, τόσο μέσω του ίδιου του ονόματός τους (το οποίο αναφερόταν στο Greenwich Village της Νέας Υόρκης) και των στίχων, όσο και μέσω των χαρακτήρων που υποδύονταν οι ερμηνευτές τους: ο καουμπόι π.χ., ο αστυνομικός, ο Ινδιάνος, ο οικοδόμος, αποτέλεσαν καρικατούρες των ματσό φαντασιώσεων της κοινότητας των Η.Π.Α. κατά τη δεκαετία του 1970.

Αυτό βέβαια είχε σαν αποτέλεσμα πολύς κόσμος να θεωρεί ότι οι Village People ήταν οι τραγουδιστές που έβλεπε, αγνοώντας ότι το γκρουπ έλεγχαν από τα μετόπισθεν οι Γάλλοι παραγωγοί Jacques Morali και Henri Belolo, οι οποίοι και τους έστησαν στα 1977, κρατώντας τους ως σήμερα, αν εξαιρεθεί ένα διάστημα μεταξύ 1985-1987, όταν διαλύθηκαν προσωρινά.

Ο Belolo γεννήθηκε από Γάλλους γονείς οι οποίοι ζούσαν στην Καζαμπλάνκα του Μαρόκου, όπου και μεγάλωσε. Ξεκίνησε στη συνέχεια να σπουδάζει οικονομικά, όμως στα 20 του έφυγε για το Παρίσι (1956), όπου και έμπλεξε με τη μουσική βιομηχανία, δουλεύοντας ως promoter δίσκων και ως DJ. Το 1960 προσλήφθηκε από την Polydor ως παραγωγός, ενώ στη συνέχεια έστησε τη δική του δισκογραφική εταιρεία, την Carabine. Μη μένοντας ευχαριστημένος από την πορεία της, ωστόσο, την έκλεισε και μετακόμισε στη Νέα Υόρκη (1973), όπου έστησε τη Can't Stop Productions. 

Το 1975 γνώρισε τον Jacques Morali και μαζί σχημάτισαν τους The Ritchie Family, ένα πετυχημένο ντίσκο γκρουπ που κράτησε ως το 1984, το οποίο όμως κουμάνταραν (ο Belolo ως στιχουργός, ο Morali ως συνθέτης), χωρίς να φαίνονται ως μέλη. Την ίδια συνταγή ακολούθησαν και το 1977 για τους Village People, συνεργαζόμενοι με τον τραγουδιστή Victor Willis, ο οποίος ενσάρκωνε τον αστυνομικό και στη συνέχεια τον αξιωματικό του ναυτικού . Αν και ο Belolo δεν ήταν γκέι (όπως ο Morali), οι δυο τους συνδέθηκαν με βαθιά φιλία, χάρη στην οποία μπόρεσε να εκφράσει πολύ εύστοχα το gay lifestyle και τις ανησυχίες του ως στιχουργός -με αποκορύφωμα το "Go West" (Η.Π.Α. #45, Βρετανία #15), που θεωρείται σήμερα σταθμός για τη διεθνή LGBTQ κοινότητα.

Στο μεταξύ (1976), ο Belolo άνοιξε μία ακόμα δισκογραφική, τη Scorpio Music, με την οποία και ασχολήθηκε εντονότερα μετά την πτώση της δημοτικότητας των Village People στα 1980s, μετακομίζοντας τελικά πίσω στη Γαλλία. Ήταν οι ιθύνοντές της που ανακοίνωσαν ότι πέθανε πριν μερικές ημέρες στο σπίτι του στο Παρίσι, στα 82 του χρόνια. Παρά τις μεγάλες κατά καιρούς διαφορές τους, ο Willis τον αποχαιρέτησε με ένα θερμό δημόσιο μήνυμα. 

{youtube}CS9OO0S5w2k{/youtube}

 

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured