Αναστασία Τουρούτογλου

Όπως ανακοινώθηκε και επισήμως, ο Αμερικανός οραματιστής των synthesizers Don Buchla πέθανε στα 79 του, ύστερα από μακροχρόνια μάχη ενάντια στον καρκίνο.

Ο Buchla υπήρξε πρόσωπο-κλειδί για την ανάπτυξη των αναλογικών synths που τόσο έχουμε θαυμάσει τις τελευταίες δεκαετίες στην ποπ κουλτούρα. Κατασκεύασε μάλιστα ο ίδιος έναν από τους παλαιότερους (άμεσους) προπάτορές τους το 1963, ένα μηχάνημα που ονόμασε Buchla 100 και άρχισε μάλιστα να το πουλάει, από το 1966 και μετά -τελικά όλη η σειρά κατέληξε στην ιδιοκτησία του αμερικάνικου τηλεοπτικού δικτύου CBS.

Ο Buchla συνέχισε τις επινοήσεις του και στα υπόλοιπα χρόνια, φτιάχνοντας κι άλλες σειρές από synths (ορισμένες ιδιαιτέρως αγαπητές στον πειραματικό κόσμο) και κρατώντας διαρκή επαφή με την πρόοδο της μουσικής τεχνολογίας. Έμεινε μάλιστα ενεργός ως και το 2012, όταν πια ο καρκίνος άρχισε να τον νικάει και αναγκάστηκε να σταματήσει να δουλεύει, πουλώντας παράλληλα και την εταιρία του.

«Άλλαξε τη ζωή σε τόσους μουσικούς και κατασκευαστές ήχων», έγραψε στο αποχαιρετιστήριο tweet της η Kaitlyn Aurelia Smith, «θα του είμαι για πάντα ευγνώμων που υπήρξε».

{youtube}T9pPlJLr3E8{/youtube}

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured