Αναστασία Τουρούτογλου

Στα 81 του χρόνια εγκατέλειψε τα εγκόσμια ο Αμερικανός παραγωγός Lewis Merenstein, ο οποίος σχετίστηκε με ένα μοντέρνο αριστούργημα -το θρυλικό άλμπουμ του Van Morrison Astral Weeks (1968).

Ο Merenstein καταγόταν από τη Βαλτιμόρη και ήταν ανιψιός της Bess Berman, συνιδρύτριας της δισκογραφικής εταιρίας Apollo. Όταν τον κάλεσε ο μάνατζερ του Van Morrison να αναλάβει το Astral Weeks, είχε ήδη θητεύσει σε τζαζ βασικά δουλειές, υπογράφοντας παραγωγές για την Gladys Knight και τη Νοτιοαφρικανίδα σταρ Miriam Makeba.

«Είχαν δοκιμάσει διάφορους παραγωγούς», θα θυμόταν αργότερα ο Merenstein, «αλλά κανείς δεν καταλάβαινε όσα έλεγε ο Van Morrison. Πήγαιναν να δουλέψουν μαζί του περιμένοντας ν' ακούσουν κάτι σαν το "Brown Eyed Girl". Ο Van έκατσε λοιπόν σ' ένα σκαμπό κι άρχισε να παίζει το "Astral Weeks" στην κιθάρα του. Ίσως λόγω της θητείας μου στην τζαζ, δεν μου πήρε παρά 1 λεπτό για ν' αντιληφθώ την ποίηση».

Ο Merenstein παρέμεινε βέβαια ενεργός και μετά το ορόσημο αυτό, καθώς έκατσε στην κονσόλα για τον Curtis Mayfield, τους The Mamas & The Papas, τη Phyllis Hyman, τον John Cale, τον Charlie Daniels κ.ά.

Πέθανε από πνευμονία, στο σπίτι του στη Νέα Υόρκη. 

{youtube}4ech6pZoBJ4{/youtube}

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured