Σήμερα συμπληρώνεται ένας ακριβώς χρόνος από την ημέρα που κηρύχθηκε η πρώτη αναστολή των εργασιών μας, των πολιτιστικών εκδηλώσεων, της οικονομίας ολόκληρης. Ελάχιστες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σ' αυτό το διάστημα, επιλεκτικά για ορισμένες μόνο διοργανώσεις. Ενώ βρισκόμαστε στον πέμπτο μήνα συνεχόμενης διακοπής λειτουργίας των ωδείων και μουσικών σχολών, για δεύτερη φορά μέσα σε ένα έτος.


Μία ολόκληρη εκπαιδευτική κοινότητα, σπουδαστές και εκπαιδευτικοί μουσικής, αλλά και ολόκληροι οι καλλιτεχνικοί επαγγελματικοί κλάδοι έχουν ξεχαστεί στην αδράνεια, ενώ η γενική εκπαίδευση και το λιανικό εμπόριο ανοιγοκλείνουν ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα που δείχνουν ανεξέλεγκτα.


Από την πλευρά μας κατανοήσαμε την κρισιμότητα της κατάστασης, βασιστήκαμε στις συστάσεις των επιστημόνων, δώσαμε χρόνο ώστε να καμφθεί η πανδημία, ωστόσο οι χειρισμοί της κυβέρνησης αλλά και του Υπουργείου Πολιτισμού μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι έχει χαθεί ο έλεγχος διαχείρισης και το μεγίστης σημασίας κομμάτι του πολιτισμού λιμνάζει στη σκιά της αδιαφορίας.


Μέσα στην ειδική συνθήκη της πανδημίας, αλλά και το πρόβλημα των σωρηδόν καταγγελιών για σοβαρότατα αδικήματα στο χώρο ευθύνης του, το ΥπΠο οφείλει να συνεχίσει να λειτουργεί και να προασπίζει τόσο το καλλιτεχνικό προσωπικό της χώρας, όσο και τους πολίτες που έχουν ανάγκη και στρέφονται προς τον Πολιτισμό. Οφείλει να αποδείξει τον λόγο ύπαρξής του, σε μια περίοδο που το αντικείμενό του φαίνεται να είναι εκτός των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης.


Δεν χρειάζεται να αναλύσουμε τους λόγους που η συνέχιση της δραστηριότητάς μας κρίνεται επιβεβλημένη, ούτε από υγειονομική ούτε από οικονομική άποψη. Το ΥπΠο και η κυβέρνηση οφείλει να τους γνωρίζει, διαφορετικά αυτοκαταργείται.


Απαιτούμε εδώ και τώρα σοβαρή και υπεύθυνη ενημέρωση για τον προγραμματισμό επανέναρξης των δραστηριοτήτων μας. Απαιτούμε να γνωρίζουμε, ώστε να γνωστοποιήσουμε στα μέλη μας και στους δεκάδες χιλιάδες εμπλεκόμενους, τι σκοπεύει και τι σχεδιάζει η ηγεσία. Έχει σχέδιο; Ασχολείται με το ζήτημα; Ή μήπως έχει διαλυθεί κάθε σχεδιασμός; Έχει τεθεί το θέμα στην Επιτροπή Λοιμωξιολόγων ή περιμένουμε να επιληφθεί από μόνη της;


Η ηγεσία του ΥΠΠΟ, έχει να επικοινωνήσει μαζί μας από τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν θέσαμε το θέμα των χειμερινών εξετάσεων και της διαφαινόμενης απώλειας του εξαμήνου. Δεν ασχολήθηκε ούτε καν με το θέμα των απολυτηρίων εξετάσεων, φλέγον για μεγάλο αριθμό σπουδαστών και καθηγητών. Οφείλει να μας ενημερώσει, άμεσα και συγκεκριμένα. Η εγρήγορση, ο συντονισμός και η ενημέρωση από κυβερνητικής πλευράς είναι και πρέπει να θεωρείται από όλους ως δεδομένο. Σε κάθε διαφορετική περίπτωση, υπάρχει σοβαρό θεσμικό πρόβλημα εγκατάλειψης μεγάλης μερίδας του ελληνικού πληθυσμού και της Παιδείας, στο οποίο η κυβέρνηση και η κάθε κυβέρνηση θα μας βρει απέναντί της πολύ σύντομα.

(Πανελλήνιος Σύλλογος Αποφοίτων Ωδείων & Μουσικών Σχολών)

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured