Σε ηλικία 91 ετών έφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος Γάλλος σκηνοθέτης, σεναριογράφος, ηθοποιός και κριτικός κινηματογράφου, Jean-Luc Godard. Έχοντας ταυτιστεί με το ρεύμα της Nouvelle Vague και αφήνοντας πίσω του έργο τουλάχιστον 100 κινηματογραφικών ταινιών, ο Godard άφησε την τελευταία του πνοή την Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου.

Ο Godard υπήρξε μέλος της ομάδας ταινιοκριτικών του ιστορικού κινηματογραφικού περιοδικού, Cahiers du Cinema, που άφησε το στίγμα του στην έβδομη τέχνη και επηρέασε σε τεράστιο βαθμό τον γαλλικό, αλλά και τον παγκόσμιο κινηματογράφο, θέτοντας τα θεμέλια του ρεύματος της Nouvelle Vague.

Το 1968, ο Godard εγκατέλειψε τη Nouvelle Vague και ίδρυσε μαζί με τον Jean-Pierre Gorin την κινηματογραφική ομάδα Dziga Vertov Group, το όνομα της οποίας προερχόταν από τον εμβληματικό Σοβιετικό σκηνοθέτη. Την ομάδα συναποτελούσαν καλλιτέχνες και δημιουργοί που συνδέθηκαν ενεργά με τα πολιτικά ρεύματα του μαρξισμού και του μαοϊσμού, υπογράφοντας μερικές από τις σημαντικότερες πολιτικές ταινίες του αιώνα που μας πέρασε.

Ο Jean-Luc Godard αμφισβήτησε μέσα από το έργο του τα κυρίαρχα κινηματογραφικά ρεύματα της εποχής του, επιλέγοντας τον πειραματισμό στις ταινίες του και δίνοντας βήμα μέσα από αυτές σε πρωτοεμφανιζόμενους ηθοποιούς. Με το βλέμμα στο μέλλον, αλλά και με συχνές αναφορές σε παλαιότερες ταινίες, ο Godard δημιούργησε ταινίες που έσπασαν παγιωμένους κινηματογραφικούς κώδικες και εξέφρασε στη μεγάλη οθόνη ριζοσπαστικά ρεύματα όπως ο υπαρξισμός.

Το 2002 σε ψηφοφορία κριτικών του κινηματογραφικού περιοδικού Sight & Sound, του Βρετανικού Ινστιτούτου Κινηματογράφου (BFI), ο Godard κατετάγη τρίτος ανάμεσα στους δέκα καλύτερους σκηνοθέτες όλων των εποχών. Δέκα χρόνια αργότερα, το Sight & Sound ψήφησε την ταινία του Με Κομμένη Την Ανάσα (Breathless) ως την 13η καλύτερη ταινία όλων των εποχών. Στην ίδια ψηφοφορία, τρεις ακόμη ταινίες του συμπεριλήφθηκαν στην λίστα των 50 καλύτερων ταινιών (Η Περιφρόνηση, Ο Τρελός Πιερό και το Histoire(s) du Cinema).

Ο ίδιος βραβεύθηκε το 2010 με το Τιμητικό Όσκαρ, αλλά δεν παρέστη στην τελετή απονομής των βραβείων.

Οι ταινίες του Godard ενέπνευσαν πολλούς σκηνοθέτες, συμπεριλαμβανομένων των Martin Scorsese, Quentin Tarantino και Pier Paolo Pasolini. Το 2015 κέρδισε για πρώτη φορά στην καριέρα του βραβείο στο Διεθνές Φεστιβάλ των Καννών, το οποίο μοιράστηκε μαζί με ακόμα μία ταινία. To 2018 η ταινία του Le Livre d'Image κέρδισε το πρώτο βραβείο Ειδικού Χρυσού Φοίνικα.

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Featured