Οι γιορτές πέρασαν, το recap σας με όσα δεν είχατε δει από την προηγούμενη χρονιά (ελπίζουμε πως) το ολοκληρώσατε, να λοιπόν η στιγμή για να σημειώσετε στα τεφτέρια σας όλες εκείνες τις ταινίες που δεν πρέπει με τίποτα να χάσετε το 2024. Ξεκινάμε λοιπόν με 15+1 φιλμικά σιγουράκια για τη νέα χρονιά και αναμένουμε με αγωνία ακόμη περισσότερες ανακοινώσεις. Και αυτή τη χρονιά δίνουμε υπόσχεση στον εαυτό μας να κάνουμε πράξη το «τουλάχιστον ένα σινεμά την εβδομάδα».

Ferrari του Μichael Mann

25 Ιανουαρίου

Θα έλεγε κανείς πως το αγαπημένο χόμπι του Adam Driver είναι να ερμηνεύει επιφανείς προσωπικότητες ιταλικής καταγωγής, αν σκεφτούμε και την μεταμόρφωσή του σε Maurizio Gucci προ ολίγων ετών στο όχι και τόσο πετυχημένο, μα απολαυστικά campy House Of Gucci. Αυτή τη φορά, με τον Μichael Mann στο σκηνοθετικό τιμόνι, ο ίδιος μεταμορφώνεται στον Enzzo Ferrari. Και έχοντας κάνει πρεμιέρα πριν λίγους μήνες στο Φεστιβάλ Βενετίας, περιμένουμε σίγουρα να κατακτήσει το εγχώριο box office.

Τα Παιδιά του Χειμώνα [The Holdovers] του Alexander Payne

25 Ιανουαρίου

Πέντε υποψηφιότητες για Oscar μετρούν τα πολυαναμενόμενα Παιδιά του Χειμώνα του Alexander Payne, με έναν Paul Giamatti να δίνει ρέστα στον πρωταγωνιστικό ρόλο, σε μια ταινία που έχει ό,τι χρειαζόμαστε: throwback στα ‘70s, χριστουγεννιάτικο φόντο σε κολέγιο κάπου στην χιονισμένη αμερικανική ύπαιθρο, αλλά και μια αίσθηση ζεστασιάς και οικειότητας παλιού καλού σινεμά. Πολύ δυνατή και η ερμηνεία του πρωτοεμφανιζόμενου Dominic Sessa.

Το Αγόρι και ο Ερωδιός του Hayao Miyazaki

1 Φεβρουαρίου

Ένα μικρό αγόρι αναζητά τη μητέρα του σε έναν κόσμο όπου συνυπάρχουν νεκρά μαζί με ζωντανά όντα και ο κόσμος είναι πανέτοιμος για την κινηματογραφική επιστροφή του θαυμαστού παραμυθά του animation, Hayao Miyazaki. Όσοι κατάφεραν να δουν την ταινία στην πρώτη εγχώρια προβολή της στις Νύχτες Πρεμιέρας παραμιλούν ακόμα.

Μην Περιμένετε Και Πολλά Από Το Τέλος Του Κόσμου του Radu Jude

1 Φεβρουαρίου

Το Ατυχές Πήδημα ή Παλαβό Πορνό του Radu Jude αποτέλεσε μια απροσδόκητη εγχώρια επιτυχία λίγους χειμώνες πίσω, με το καυστικό του χιούμορ και τον to the point κοινωνικό σχολιασμό του να ξεχωρίζουν. Αυτή τη φορά – και έπειτα από την πρεμιέρα του στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης – ο Jude επιστρέφει με ένα ακόμη πιο καυστικό φιλμ, που διακωμωδεί την ελαστικοποίηση του εργασιακού βίου, αλλά και την κουλτούρα των ψηφιακών μέσων που κατακτούν όλο και περισσότερο τις ζωές μας.

Priscilla της Sofia Coppola

8 Φεβρουαρίου

Η ιδιοφυής Sofia Coppola επιστρέφει τρία χρόνια μετά το On the Rocks, αναλαμβάνοντας αυτή τη φορά τη μεταφορά της ζωής του Βασιλιά Εlvis Presley, μέσα όμως από την οπτική μιας προσωπικότητας που υπήρξε διαχρονικά στο περιθώριο: αυτή της πρώην συζύγου του, Priscilla Presley. Βασισμένη στα απομνημονεύματα αυτής, που κυκλοφόρησαν το μακρινό 1985, η ταινία αναμένεται να θυμίσει κατά δήλωση της σκηνοθέτιδας τη Μαρία Αντουανέτα, ενώ στους πρωταγωνιστικούς ρόλους θα δούμε την Cailee Spaeny και το man candy των ημερών, Jacob Elordi.

Περάσματα [Passages] του Ira Sachs

8 Φεβρουαρίου

Πιστεύετε στα θαύματα; Αν όχι, τότε αυτή τη φορά ήρθε η ώρα να αναθεωρήσετε. Γιατί το Passages του Ira Sachs πήρε έστω και (πολύ) αργοπορημένα διανομή στη χώρα μας και έρχεται με ένα από τα πιο καλογραμμένα ménage à trois που είδαμε στη μεγάλη οθόνη τα τελευταία χρόνια. Τόσο καλογραμμένο, που το μνημονεύαμε πρόσφατα στις καλύτερες ταινίες του 2023. Με τους εξαιρετικούς Franz Rogowski, Ben Whishaw και Adèle Exarchopoulos.

Άγνωστοι Μεταξύ Μας [All of Us Strangers] του Andrew Haigh

15 Φεβρουαρίου

Προμηθευθείτε (πολλά) χαρτομάντηλα, προτιμήστε την αδιάβροχη mascara ή το no make-up look και γενικά ετοιμαστείτε να κάνει η καρδιά σας κρακ. Γιατί όσες και όσοι είδαν το Άγνωστοι Μεταξύ Μας στις φετινές Νύχτες Πρεμιέρας, χρειάστηκαν αρκετά ποτήρια ουίσκι στο after party απέναντι από την αγαπημένη αίθουσα του Ιντεάλ. Με τους Andrew Scott και Paul Mescal στους πρωταγωνιστικούς ρόλους, μια από τις πιο συγκινητικές παραγωγές των τελευταίων ετών, με την πολυπλοκότητα των ερωτικών σχέσεων και το τραύμα της γονεϊκής απώλειας σε πρώτο πλάνο.

Io Capitano του Matteo Garrone

22 Φεβρουαρίου

Η ιστορία δύο Σενεγαλέζων μεταναστών καθώς ξεκινούν το ταξίδι τους για την Ευρώπη, δια χειρός του μάστερ της αναβίωσης του ιταλικού ρεαλισμού, Matteo Garrone. Δείτε το προτού διεκδικήσει το Oscar Ξενόγλωσσης Ταινίας λίγες ημέρες μετά. 

Υπέροχες Μέρες [Perfect Days] του Wim Wenders

22 Φεβρουαρίου

Ο θρυλικός Wim Wenders επιστρέφει στη μεγάλη οθόνη με μια ταινία που έκανε πρεμιέρα στο Διαγωνιστικό Τμήμα του Φεστιβάλ Καννών το 2023, αποσπώντας το βραβείο της Οικουμενικής Επιτροπής, αλλά και του ανδρικού ρόλου για τον Koji Yakusho. Σε αυτήν, παρακολουθούμε τη ζωή ενός καθαριστή που περνά τις μέρες του απολαμβάνοντας τις μικρές στιγμές της καθημερινότητάς του: τη φωτογράφιση δέντρων, την ακρόαση μουσικής και το διάβασμα. Και μέσα από την απλότητα και την οικειότητα των ανθρώπινων επαφών που γεννιούνται σε αυτήν την καθημερινότητα, επανασυνδεόμαστε με τις ουσιαστικές χαρές της ζωής.

Dune: Μέρος Δεύτερο του Denis Villeneuve

29 Φεβρουαρίου

Το μεγάλο απεργιακό κύμα στο Hollywood ανέβαλε κατά μερικούς μήνες την πρεμιέρα της συνέχειας της saga, να όμως που σύντομα θα δούμε στη μεγάλη οθόνη το νέο πόνημα του Denis Villeneuve, βασισμένο στον αγαπημένο φανταστικό κόσμο του Frank Herbert. Και αυτή τη φορά αναμένεται να δούμε μπόλικη Zendaya, η οποία στο πρώτο μέρος της σειράς μόλις που είχε προλάβει να συστηθεί στο κοινό. Το ίδιο φυσικά και με την Florence Pugh, που μπαίνει δυναμικά στο δεύτερο κεφάλαιο του Dune με ακόμα περισσότερη δράση στην έρημο του πλανήτη Arakis.

Mickey 17 του Bong Joon-Ho

23 Μαρτίου

Τρία χρόνια χρειάστηκε να περιμένουμε για την επιστροφή του Bong Joon-Ho μετά τα φοβερά Παράσιτα, όμως ο Νοτιοκορεάτης σκηνοθέτης είναι πια έτοιμος να μας παρουσιάσει την πολυαναμενόμενη sci-fi παραγωγή, Mickey 17. Βασισμένη στο μυθιστόρημα Mickey7 του Edward Ashton, η ταινία παρακολουθεί ένα αναλώσιμο drone – εργάτη με το όνομα Mickey, που συμμετέχει σε μια ανθρώπινη αποστολή τα μέλη της οποίας επιχειρούν να αποικίσουν τον παγωμένο κόσμο του Niflheim. Ακόμα και στην περίπτωση που το drone καταστραφεί κατά τη διάρκεια της αποστολής, αυτό μπορεί να ανακατασκευαστεί διατηρώντας όλες τις αναμνήσεις του, με τον αριθμό δίπλα στο όνομά του να αντιστοιχεί σε όλες εκείνες τις φορές που χρειάστηκε να κλωνοποιηθεί. Στην ταινία θα δούμε τους Robert PattinsonToni Collette, Naomi Ackie, Mark Ruffalo, Steven Yeun και πολλούς ακόμη.

Οι Αντίπαλοι [Challengers] του Luca Guadagnino

23 Μαΐου

Επιστροφή του σπουδαίου Luca Guadagnino, soundtrack-εγγύηση δια χειρός Τrent Reznor και Atticus Ross, ακόμη περισσότερη Zendaya στη μεγάλη οθόνη και το blockbuster της άνοιξης είναι σίγουρα το Challengers. Σε αυτό, η δημοφιλέστατη πρωταγωνίστρια του Euphoria ενσαρκώνει μία τενίστρια που πλέον προπονεί τον σύζυγό της (Mike Faist). Όταν εκείνος βρεθεί σε ένα κακό σερί από ήττες, η προπονήτρια θα πρέπει να σκεφτεί τη νέα στρατηγική ανάκαμψής του. Τα πράγματα θα γίνουν όμως ακόμη πιο περίπλοκα, όταν αντίπαλός του σε επερχόμενο αγώνα θα βρεθεί ένας παιδικός του φίλος (Josh O'Connor), αλλά και πρώην σύντροφός της.

Furiosa του George Miller

23 Μαΐου

Το Mad Max: Fury Road του 2015 ήταν μόλις η αρχή της μεγάλης επιστροφής μιας παραγωγής που σημάδευσε τα ‘70s: ετοιμαστείτε τώρα για το επόμενο κεφάλαιο της σπουδαίας δυστοπικής action saga του George Miller, με την Anya Taylor-Joy να ερμηνεύει την νεαρότερη εκδοχή της Furiosa, που ενσάρκωσε προηγουμένως η Charlize Theron. Το cast συμπληρώνουν οι Chris Hemsworth και Tom Burke και εμείς δεν μπορούμε να περιμένουμε για νέες μηχανοκίνητες περιπέτειες στην απέραντη έρημο.

Joker: Folie à Deux του Todd Phillips

3 Οκτωβρίου

Μπορεί να μην έχουμε την παραμικρή ιδέα ως προς την πλοκή του Joker: Folie à Deux του Todd Phillips, αυτό δεν σημαίνει όμως πως δεν είναι ίσως το πιο πολυαναμενόμενο sequel της χρονιάς. Και απέναντι από τον Joker του Joaquin Phoenix αναμένεται να δούμε τη Lady Gaga ως Harley Quinn, στην camp μεταμόρφωση που μας ιντριγκάρει όσο λίγες για το 2024. Υπομονή λοιπόν μέχρι τον Οκτώβριο.

Ο Μονομάχος 2 [Gladiator 2] του Ridley Scott

21 Νοεμβρίου

Η συνέχεια του Μονομάχου 24 χρόνια μετά, με τους Pedro Pascal, Paul Mescal και Connie Nielsen να έχει επιβεβαιωθεί μέχρι στιγμής ότι θα συμμετέχουν στο project. Και ό,τι κι αν μας επιφυλάσσει αυτή τη φορά ο Ridley Scott μετά τον ατυχή Ναπολέοντα, εμείς θα δηλώνουμε αιώνιοι ακόλουθοί του.

Nosferatu του Robert Eggers

24 Δεκεμβρίου

Χριστούγεννα με το πιο πολυαναμενόμενο horror remake θα κάνουμε το 2024, με τον Robert Eggers να αναλαμβάνει να ξανασυστήσει στο κοινό το θρυλικό βαμπιρικό φιλμ του Nosferatu. Τις ανατριχίλες θα εγγυηθούν οι Bill Skarsgard, Willem Dafoe, Lily-Rose Depp, Emma Corrin και Aaron Taylor-Johnson.

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Featured