Ο λόγος για τον οποίον η Τζούλι Άντριους μεταμορφώθηκε σε Μαίρη Πόππινς το 1964 ήταν η σιγουριά του Τζακ Γουόρνερ ότι, παρόλο που η Βρετανίδα ηθοποιός είχε διαπρέψει στο Μπρόντγουεϊ ως Ωραία μου Κυρία, στην κινηματογραφική μεταφορά του έργου δεν θα είχε την παραμικρή επιτυχία. Ο Γουόρνερ προτίμησε την Όντρεϊ Χέπμπορν για τον ρόλο κι έτσι η Άντριους είχε τον χρόνο να μεταμορφωθεί στην αγέραστη, χαρωπή, ιπτάμενη γκουβερνάντα με την ομιλούσα ομπρέλα και τα μαγικά κόλπα. Αλλά και σε παγκόσμια σταρ (με τη συμβολή και της Μελωδίας της Ευτυχίας, που ακολούθησε). 

71ffMvw_2.jpg

Μέχρι και σήμερα, ήταν δύσκολο να φανταστεί κανείς την αποφασιστική Αγγλίδα νταντά με διαφορετικό πρόσωπο από της Άντριους· αλλά να που η Έμιλι Μπλαντ μας έκανε να το παραμερίσουμε ελαφρώς. Είναι καλή, πραγματικά καλή στον ρόλο. Και φιγουράρει δικαίως ως ένα από τα ατού της ταινίας του Ρομπ Μάρσαλ Η Μαίρη Πόππινς Επιστρέφει, η οποία ξαναφέρνει –μαζί με τη Disney– στο προσκήνιο το λαμπερό σύμπαν της σούπερ νταντάς.

71ffMvw_3.jpg

Ο Μάικλ και η Τζέιν Μπανκς, τα παιδάκια της ιστορίας που έπλασε η πένα της Αυστραλής Πάμελα Λύντον Τράβερς το 1934 με φόντο του εδουαρδιανό Λονδίνο, μεγάλωσαν. Και όπως συμβαίνει σε όσους αφήνουν πίσω την παιδική ηλικία, ξέχασαν τη μαγεία που έζησαν στο πλευρό της γκουβερνάντας τους. Τώρα ο Μάικλ (Μπεν Γουίσο), στον οποίον εστιάζει το στόρι, βρίσκεται αντιμέτωπος με την απώλεια: στο επίκεντρο της κρίσης της δεκαετίας του 1930 κινδυνεύει να χάσει το σπίτι του, ενώ η οικογένειά του δεν έχει ακόμα συνέλθει από τον πρόσφατο χαμό της γυναίκας του.

71ffMvw_4.jpg

Μαζί με εκείνον, τα 3 παιδιά του παρασύρονται πρόωρα σε έναν κόσμο ενήλικων ευθυνών, κάτι που προφανώς η Μαίρη Πόππινς δεν πρόκειται να επιτρέψει. Για μία ακόμα φορά θα κατέβει λοιπόν από τον ουρανό, άφθαρτη από τον χρόνο και με τις εντυπωσιακές ικανότητές της σε πλήρη φόρμα· και, παρέα με τον καλοσυνάτο φίλο της φανοκόρο Τζακ (Λιν-Μανουέλ Μιράντα), θα αποδείξει στους μικρούς προστατευόμενούς της ότι μια γεμάτη μπανιέρα μπορεί να οδηγήσει σε έναν ονειρεμένο μπλε βυθό με πολύχρωμα κοράλια και εντυπωσιακά ναυάγια. Και ότι ναι, όπως προείπαμε, οι ομπρέλες έχουν άποψη.

71ffMvw_5.jpg

Ο Μάρσαλ, ο οποίος συνέβαλε και στο σενάριο, έφτιαξε εδώ ένα μιούζικαλ παλαιάς κοπής. Απέδωσε τιμές στο κλασικό φιλμ –υπάρχει μια ολόκληρη σκηνή στην οποία το live action συνυπάρχει με το animation, μια πρωτοπορία που έδωσε πνοή στη Disney των 1960s– μπόλιασε την Πόππινς του με μπόλικα χαρωπά, ρετρό ύφους τραγούδια και ύμνησε την ακατάβλητη αισιοδοξία που πότιζε τα περισσότερα μιούζικαλ κάποτε: τίποτα δεν χάνεται στα αλήθεια, όσοι αγαπημένοι έχουν φύγει μας παρακολουθούν από τον ουρανό, οι κακοί την πατάνε πάντα και, αν κρατήσουμε το παιδί ζωηρό μέσα μας και τα μάτια μας ανοιχτά στη μαγεία, όλα θα πάνε καλά. Φως, χρώμα και αγάπη για όλη την οικογένεια, με έξτρα μπόνους τον Κόλιν Φερθ στον ρόλο του δόλιου τραπεζίτη, αλλά και τη Μέριλ Στριπ στον guest ρόλο της ελαφρώς καταθλιπτικής (ίσως και διπολικής), μα απολαυστικά τρελάρας εξαδέλφης της Πόππινς. 

71ffMvw_6.jpg

Το Η Μαίρη Πόππινς Επιστρέφει (έχει αποσπάσει 4 υποψηφιότητες για Χρυσή Σφαίρα, μεταξύ των οποίων και Καλύτερης Κωμωδίας ή Μιούζικαλ) είναι  κινηματογραφικό rewind σε έναν κόσμο αθωότητας, με μια ηρωίδα που αποτελεί απάντηση στις προσευχές όλων των δυσκολεμένων ενηλίκων. Ποιος δεν θα ήθελε να επιστρέψει στις μέρες της ανεμελιάς; Ποιος δεν θα ονειρευόταν να εμφανιστεί από το πουθενά μια αυστηρή, γεμάτη αυτοπεποίθηση, καλοπροαίρετη μάγισσα με ώριμο βλέμμα και παιδική φαντασία, να του λύσει όλα του τα προβλήματα;

Εδώ, όμως, το ερωτηματικό αφορά την πίστη, μα και το timing. Σε όλη τη διάρκεια της ταινίας αναρωτιόμουν δηλαδή αν εν έτει 2018 έχει απομείνει έστω ένας θεατής άνω των 6 ετών (στον Δυτικό κόσμο, τουλάχιστον), που να πιστεύει στα θαύματα. Διανύουμε μια εποχή στην οποία ακόμα και το ίδιο το σινεμά έχει πειστεί (και μας έχει πείσει) ότι κανείς δεν είναι αθώος. Ούτε καν η διάσημη νταντά: μήπως, με μια προσεκτική ανάγνωση, η αυτοπεποίθησή της αγγίζει τα όρια του ναρκισσισμού;

Ίσως η Μαίρη Πόππινς επέστρεψε αργά.

Η.Π.Α. 2018
Σκηνοθεσία: Ρομπ Μάρσαλ
Πρωταγωνιστούν: Έμιλι Μπλαντ, Λιν-Μανουέλ Μιράντα, Μπεν Γουίσο, Έμιλι Μόρτιμερ, Κόλιν Φερθ, Μέριλ Στριπ
Διανομή: Feelgood

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Featured