View More

Room: Μια αληθινή υπόθεση ομηρίας στις οθόνες μας

Στα Novacinema, παρακολουθούμε την Μπρι Λάρσον να δίνει έναν από τους γενναιότερους και πολυπλοκότερους γυναικείους ρόλους της χρονιάς.

Ανδρέας Κύρκος
Ανδρέας Κύρκος

 Ένα ζωηρό και γλυκύτατο πεντάχρονο αγόρι, ζει με τη μαμά του η οποία τον φροντίζει υπομονετικά, παίζει μαζί του και χτίζει ένα μικρό κόσμο στο κεφάλι του μέσα από ιστορίες. Ζουν μέσα σε ένα μικρό δωμάτιο λίγων τετραγωνικών χωρίς παράθυρα, στο οποίο ένας σαδιστής απαγωγέας τους παρέχει τα απολύτως απαραίτητα για τη σίτιση και τη διαμονή. Όλα αυτά στο "Room", μια ενδιαφέρουσα ταινία η οποία κάνει πρεμιέρα στις 29 Νοεμβρίου, 22:00 στα Novacinema. Κι αν δεν θα είσαι τότε μπροστά από την οθόνη, αξιοποίησε το Nova On Demand, που παρέχεται χωρίς καμία επιπλέον χρέωση σε όλους τους Nova3play συνδρομητές και σου δίνει πρόσβαση σε μεγάλες πρεμιέρες, σειρές, ντοκιμαντέρ και φυσικά στο Room.

Ο Λένι Έιμπραμσον δεν επιτρέπει στην αστυνομική ίντριγκα του εγκλήματος να σωματοποιηθεί ποτέ και όλα είναι ζήτημα οπτικής και ερμηνείας του μικρού Τζακ. Σκηνοθετεί λοιπόν με στωικότητα μια πρώτη ύλη που βασίζεται σε μια αληθινή υπόθεση ομηρίας στην Αυστρία, όπου μια γυναίκα ζούσε στο υπόγειο για 28 χρόνια γεννώντας τα παιδιά του πατέρα-αφέντη της. Η ηρωίδα της ταινίας βρίσκεται σε αυτή την αποπνικτική ομηρία για 7 χρόνια, μαζί με τον 5χρονο Τζακ, ένα αγόρι με παραβιασμένα τα οχυρά του εύθραυστου συναισθηματικού του κόσμου. Δυο ήρωες, δέσμιοι ενός παθολογικού μοτίβου που διαβρώνει την καθημερινότητά τους και τους εξωθεί από την οικογενειακή μακαριότητα.

room2in.jpg

Η σκηνοθετική ματιά, ειδικά στο πρώτο υπέροχο μέρος της ταινίας, εστιάζει στον τρόπο που ο μικρός αντιλαμβάνεται τον κόσμο, μέσα από τις αισθήσεις του, που ωριμάζουν ερήμην των συνθηκών, μέσω του περιορισμένου χώρου, της αθώας φαντασίας και της ενστικτώδους δυσπιστίας απέναντι στην τηλεόραση που έχει το ρόλο της μοναδικής πηγής ρεαλισμού.

Το Room είναι μια καλοφτιαγμένη ταινία, καμωμένη με κόπο και εντιμότητα, την οποία προδίδει μονάχα το άνισο δεύτερο μέρος μετά την απόδραση του μικρού -η σκηνή απόδρασης η ίδια είναι ένα μικρό ποίημα αγωνίας και ψυχικής ανάτασης. Με το PAUSE&PLAY η Nova σου δίνει τη δυνατότητα να μη ρισκάρεις να τη χάσεις - όταν για παράδειγμα χτυπήσει το τηλέφωνο, ενώ με το REWIND μπορείς να την ξαναπαρακολουθήσεις. Φυσικά, μπορείς να αξιοποιήσεις και το REC και να προσθέσεις το "Room" στην ταινιοθήκη σου. Μετά την απόδραση, η δράση μεταφέρεται στον αδιέξοδο επαναπατρισμό με την οικογένεια, την μετατραυματική περίοδο και την επίδραση των media.

Η Μπρι Λάρσον δίνει έναν από τους γενναιότερους και πολυπλοκότερους γυναικείους ρόλους της χρονιάς, καθώς επικοινωνεί σε κάθε σκηνή την υπόκωφη έκκριση πανικού και ανασφάλειας που κοντράρεται μετωπικά με την αδιαπραγμάτευτη μητρική αγάπη και ανιδιοτέλεια. Με σπηλαιώδη απόγνωση ερμηνεύει μια σιδηροστόμαχη γυναίκα που τα ορατά τραύματα ορίζουν την κοινωνική δυσπραγία της. Μια γυναίκα που κρατάει ψηλά τον πήχη της ανθεκτικότητας για να μη λυγίζει κάτω από τα τραύματα και να αντέξει τα δυνητικά εγκλήματα.

 
Top