Ένα μεγάλο αφιέρωμα στην αξεπέραστη Βίκυ Μοσχολιού παρουσιάζουν η Δήμητρα Γαλάνη, η Ελένη Τσαλιγοπούλου και η Γιώτα Νέγκα, μαζί με τον Μελωδία 99.2.
Ημερομηνία Εκδήλωσης | 04-10-2022 18:00 |
Τοποθεσία | Ωδείο Ηρώδου Αττικού |
Οι τρεις σπουδαίες ερμηνεύτριες τιμούν τη δωρική φωνή του ελληνικού τραγουδιού, σε ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει τραγούδια από το σύνολο της πορείας της και παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο Ηρώδειο.
«Χάθηκε το Φεγγάρι», «Άνθρωποι μονάχοι», «Τα δειλινά», «Ασφαλώς και δεν πρέπει», «Η Μαρκίζα», «Αλήτη», «Νυν και Αεί»
Η Βίκυ Μοσχολιού τραγούδησε σημαντικούς συνθέτες όπως οι Απόστολος Καλδάρας, Άκης Πάνου,Γιώργος Ζαμπέτας, Σταύρος Ξαρχάκος, Γιάννης Μαρκόπουλος, Γιάννης Σπανός, Σταμάτης Κραουνάκης, Δήμος Μούτσης, Λ.Κηλαηδόνης κ.ά αλλά και εμβληματικούς στιχουργούς όπως οι: Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου, Νίκος Γκάτσος, Λευτέρης Παπαδόπουλος, Δημήτρης Χριστοδούλου, Πυθαγόρας, Χαράλαμπος Βασιλειάδης, Βαγγέλης Γκούφας, Κώστας Τριπολίτης, Λίνα Νικολακοπούλου κ.α. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι οι ίδιοι οι συνθέτες και οι στιχουργοί ζητούσαν τη «φωνή της Μοσχολιού» για τα τραγούδια τους. Ερμηνεύτρια που αποτελούσε και εξακολουθεί να αποτελεί πρότυπογια πολλές τραγουδίστριες.
Στιβαρή και αγέρωχη, η φωνή της Μοσχολιού συνδύαζε την αρτιότητα ενός μουσικού οργάνου με την βυζαντινή δωρικότητα με μεγάλη έκταση και μια «μελαγχολική βραχνάδα» που πάντα συγκινεί.
Η πρώτη της εμφάνιση ήταν στην ταινία «Λόλα», στη χαρακτηριστική σκηνή που όλοι θυμόμαστε, με τη Μοσχολιού στο παράθυρο να τραγουδά, άγνωστη ακόμη, το «Χάθηκε το Φεγγάρι» σε στίχους Βαγγέλη Γκούφα και μουσική Σταύρου Ξαρχάκου. Τα «Δειλινά», ένα από τα πιο όμορφα τραγούδια της, τα «κέρδισε» επειδή η Πόλυ Πάνου, για την οποία είχε αρχικά γραφτεί, είχε πάει για μπάνιο προκαλώντας τον Ζαμπέτα να εμπιστευτεί τη νέα τότε Μοσχολιού. Ήταν το ξεκίνημα μιας λαμπρής διαδρομής.
Πάντα πρωτοποριακή στις επιλογές της, η Βίκυ Μοσχολιού εμπιστεύθηκε και τραγούδησε το νεαρό τότε δίδυμο «Κραουνάκη – Νικολακοπούλου», ακολουθώντας πιστά τις επιλογές του παραγωγού της Γιώργου Μακράκη στο λαϊκό, έντεχνο και έντεχνο λαϊκό τραγούδι, ενώ ήταν και από τις πρώτες τραγουδίστριες που εγκατέλειψαν τις μεγάλες σκηνές για τις μπουάτ της Πλάκας, προτείνοντας έναν πιο ατμοσφαιρικό τρόπο διασκέδασης.
Η Βίκυ Μοσχολιού αγαπήθηκε όσο λίγες τραγουδίστριες. Στο πρόσωπό της επαληθεύθηκε το «ελληνικό όνειρο». Από την απόλυτη φτώχεια, στην απόλυτη δόξα, την καλλιτεχνική καταξίωση και την εμπορική αποθέωση. Όμως, πίσω από τη λάμψη που αποκτούσε η προσωπική της ζωή στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, η ίδια έκρυβε μια μεγάλη, συγκινητική σεμνότητα.
Οι τρεις κορυφαίες ερμηνεύτριες, οι οποίες στις 4 Οκτωβρίου στο Ηρώδειο της αποτίουν φόρο τιμής ερμηνεύοντας τα τραγούδια της, λένε για εκείνη:
«Πέρα από το βαθύ σεβασμό μου στη μεγάλη τέχνη της τραγουδίστριας που είχα την τύχη να γνωρίσω και να συνεργαστώ μαζί της, νιώθω χαρά και συγκίνηση που συμμετέχω σε ένα αφιέρωμα για τη Βίκυ Μοσχολιού, για μία γυναίκα που είναι από μόνη της μια ολόκληρη "σχολή" και που έχει τραγουδήσει ένα από τα πιο αξιόλογα ρεπερτόρια που έχει πει ποτέ καλλιτέχνης».
Δήμητρα Γαλάνη
«Η Βίκυ Μοσχολιού είναι η τραγουδίστρια που ζηλεύουν όλες οι άλλες τραγουδίστριες, γιατί είχε το πιο ενδιαφέρον ρεπερτόριο της γενιάς της και για πολλές δεκαετίες. Μία ερμηνεύτρια με βαθιά λαϊκότητα και μεγάλη ψυχή. Είμαι περήφανη που τη γνώρισα και πολύ συγκινημένη που θα ερμηνεύσω πάλι τα τραγούδια της».
Ελένη Τσαλιγοπούλου
«Τραγουδούσε πάντα με το ένστικτο, πέρα από τη λογική, αρχέγονα. Γι’ αυτό κάθε φράση της σε χτυπούσε στην καρδιά, από τον πιο λαϊκό στίχο μέχρι τα λόγια των μεγάλων ποιητών. Δεν την είδα ούτε την άκουσα ποτέ από κοντά, αλλά την ξέρω. Η Βίκυ Μοσχολιού είναι η "γη" μου».
Γιώτα Νέγκα
Την επιλογή των τραγουδιών υπογράφουν οι παραγωγοί του Μελωδία 99.2 Κωνσταντίνα Βαρσάμη και Ξενοφών Ραράκος, μαζί με τις ερμηνεύτριες Δήμητρα Γαλάνη, Ελένη Τσαλιγοπούλου και Γιώτα Νέγκα.
Ευχαριστούμε θερμά την οικογένειά της Βίκυς Μοσχολιού για την παραχώρηση του αρχείου και την ενεργή συγκατάθεσή τους στην πραγματοποίηση της συναυλίας.
Το 2020, o Μελωδία 99.2 σε συνεργασία με το Animasyros παρουσίασαν την ταινία κινουμένων σχεδίων "Βίκυ - Ενενήντα Δεύτερα για τη Μοσχολιού". Μια ταινία που ακουμπά με τρυφερότητα και δύναμη τη ζωή της υπέροχης Βίκυς Μοσχολιού μέσα από τη σκηνοθετική ματιά του νέου δημιουργού Δημήτρη Κούσανδα, υπό τους ήχους του τραγουδιού "Άνθρωποι Μονάχοι" σε μουσική Γιάννη Σπανού και στίχους Γιάννη Καλαμίτση (Η Βίκυ Μοσχολιού Τραγουδά Σπανό, Lyra 1977). Δείτε το βίντεο εδώ:
https://youtu.be/ulf5tkVFlKs
Επιμέλεια προγράμματος: Κωνσταντίνα Βαρσάμη, Ξενοφών Ραράκος, Δήμητρα Γαλάνη, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Γιώτα Νέγκα
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
ΜΑΝΩΛΗΣ ΠΑΠΠΟΣ: ΕΝΟΡΧΗΣΤΡΩΣΗ & ΜΠΟΥΖΟΥΚΙ
ΝΕΟΚΛΗΣ ΝΕΟΦΥΤΙΔΗΣ: ΕΝΟΡΧΗΣΤΡΩΣΗ & ΠΙΑΝΟ
ΝΙΚΟΣ ΚΑΤΣΙΚΗΣ: ΜΠΟΥΖΟΥΚΙ
ΝΙΚΟΣ ΓΥΡΑΣ: ΚΙΘΑΡΑ
ΜΙΧΑΛΗΣ ΔΑΡΜΑΣ: ΚΟΝΤΡΑ ΜΠΑΣΟ
ΒΑΣΙΛΗΣ ΔΡΟΓΚΑΡΗΣ: ΑΚΟΡΝΤΕΟΝ
ΤΑΚΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ: ΚΡΟΥΣΤΑ-ΝΤΡΑΜΣ
ΦΩΤΗΣ ΣΙΩΤΑΣ: ΒΙΟΛΙ
Προπώληση: https://www.ticketservices.gr/event/i-kaseta-tou-melodia-gia-ti-viky-mosxoliou
To Ηρώδειο κτίσθηκε μεταξύ των ετών 160 και 174 μ.Χ. από τον πάμπλουτο Ηρώδη Αττικό, φιλόσοφο και γόνο παλιάς αθηναϊκής οικογένειας, στη μνήμη της συζύγου του Ρήγιλλας.
Τηλ: 210 3241807
Πρόσβαση
Το Ωδείο του Ηρώδη Αττικού, ευρύτερα γνωστό ως «Ηρώδειο», βρίσκεται στη Νότια κλιτύ της Ακρόπολης, επί της σημερινής οδού Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Η είσοδος γίνεται από τον πεζόδρομο της οδού Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Καθώς ο χώρος βρίσκεται κοντά στο κέντρο της πόλης, η πρόσβαση είναι εξαιρετικά εύκολη.
Μεταφορά
Με μετρό
Σταθμός «Ακρόπολη» (Γραμμή 2)
www.ametro.gr
Με λεωφορείο
Στάση «Ερεχθείου» ή τέρμα διαδρομής (Αρ. Γραμμής 230)
www.oasa.gr
Πούλμαν
Στο χώρο στάθμευσης μπροστά από το εστιατόριο «Διόνυσος».
Στάθμευση
Αυτοκίνητο
Υπάρχουν περιορισμένες θέσεις στάθμευσης στην ευρύτερη περιοχή. Πολύ εξυπηρετικός, αν και πιο μακριά, είναι ο χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων «Συγγρού-Φιξ» στη ομώνυμη στάση του μετρό (Γραμμή 2).
Αν χρησιμοποιήσετε το μετρό για να επιστρέψετε από το Ηρώδειο, με την επίδειξη του εισιτηρίου του μετρό στα ταμεία του μετρό θα πληρώσετε τη μισή τιμή για τη στάθμευση του αυτοκινήτου.
ΑΜΕΑ
Για την αυτόνομη μετακίνηση των ατόμων με αμαξίδιο, ο χώρος έχει εξοπλιστεί με ράμπα που διαθέτει αντιολισθητικό ξύλο και εκτείνεται από την είσοδο των Καλλιτεχνών μέχρι την Α1 κερκίδα του θεάτρου. Στα W.C. του κοινού έχει κατασκευασθεί ειδική τουαλέτα.
Τα αυτοκίνητα που μεταφέρουν άτομα με αναπηρίες μπορούν να φτάσουν μέχρι την πλατεία του θεάτρου από το πλαϊνό δρομάκι που ξεκινά από το τέρμα της συμβολής των οδών Διονυσίου Αρεοπαγίτου και Ροβέρτου Γκάλλι. Για καλύτερη εξυπηρέτηση η μετακίνηση είναι καλό να γίνεται μεταξύ 19:30 και 20:15.
Η τιμή του εισιτηρίου για άτομα με αναπηρίες και για έναν συνοδό ορίζεται στην κατώτερη τιμή (φοιτητικό).
Για άτομα με αμαξίδια διατίθενται έως 8 θέσεις στην Α1 κερκίδα του κάτω διαζώματος η οποία είναι διαμορφωμένη ειδικά, κάθε άτομο με αμαξίδιο έχει δικαίωμα ενός συνοδού, ο οποίος κάθεται στην Α2 κερκίδα πίσω του.
Για τα άτομα με αναπηρίες χωρίς αμαξίδιο διατίθενται οι υπόλοιπες διαθέσιμες θέσεις στην Α2 κερκίδα και έχουν δικαίωμα ενός συνοδού.Το σύνολο των διαθέσιμων θέσεων στην Α2 κερκίδα είναι 13.
Δεν επιτρέπονται
1. H είσοδος στο θέατρο μετά την έναρξη της παράστασης, παρά μόνο στο διάλειμμα, εφόσον προβλέπεται.
2. Η είσοδος σε παιδιά κάτω των έξι (6) ετών – εκτός από τις παραστάσεις που απευθύνονται σε αυτά.
3. Το κάπνισμα και η κατανάλωση τροφίμων και ποτών μέσα στο θέατρο.
4. Τα ψηλά τακούνια.
5. Η χρήση κινητού τηλεφώνου κατά τη διάρκεια της παράστασης.
6. Η λήψη φωτογραφιών με ή χωρίς φλας, η μαγνητοφώνηση και η μαγνητοσκόπηση κατά τη διάρκεια των παραστάσεων.
7. Το φιλοδώρημα.
Θερμά παρακαλούνται οι θεατές να χρησιμοποιούν τα καλάθια απορριμμάτων για να πετούν διάφορα άχρηστα αντικείμενα (τσίκλες κτλ). Οι βλάβες που προκαλούνται από αυτά στις επιφάνειες του μνημείου είναι ανεπανόρθωτες.
© 1996 - 2024 Avopolis. All Rights Reserved. Powered by Brainfoodmedia
Ταυτότητα - Επικοινωνία | Όροι Χρήσης (Terms of Service) | Πολιτική Απορρήτου (Privacy Policy)