View More

Public Image Ltd

Αθήνα Λιοσίων 205, Αθήνα 104 45, Ελλάδα Gagarin 205

Oι Public Image Ltd του εμβληματικού John Lydon (του “Johnny Rotten” των Sex Pistols), έρχεται στην Ελλάδα για δύο ιστορικές συναυλίες!

09 Σεπ. 2023
21:00
13 Day(s) Ago
0.00

Οι PIL είναι ένα από τα πλέον πρωτοποριακά και επιδραστικά συγκροτήματα όλων των εποχών, με 5 UK Top 20 singles και 5 UK Top 20 albums και μια πορεία τεσσάρων δεκαετιών που έχει επηρεάσει αμέτρητους μουσικούς.
Ο John Lydon μπορεί να περηφανεύεται ότι άλλαξε την ιστορία της μουσικής όχι μία αλλά πολλές φορές! Με τους Sex Pistols μας έδωσε το punk. Μέσα στα ούτε τρία χρόνια (1975-1978) ζωής τους και το ένα μόλις άλμπουμ τους, οι Pistols δημιούργησαν και έβαλαν στην κορυφή των charts το πιο σημαντικό νέο μουσικό (αλλά και πολιτιστικό) ρεύμα των τελευταίων 50 ετών. Εκείνα τα πυρακτωμένα χρόνια του no future, η τρομερή περσόνα του Johny Rotten ήταν τα πάντα για τη νεολαία και ως σήμερα παραμενει ένα από τα πιο χαρακτηριστικά σημεία αναφοράς της ποπ κουλτούρας.

Αντί να εκμεταλλευτεί τη χρυσοφόρα punk κληρονομία του, ο John Lydon αποφάσισε να μας εκπλήξει για μια δεύτερη φορά, αλλάζοντας ξανά την ιστορία της μουσικής με το δεύτερο συγκρότημά του, τους εκλεκτικούς Public Image Ltd και το ντεμπούτο τους “Public Image: First Issue” του 1978.

Με τους Pistols, η κριτική είχε κάτι ξεκάθαρο απέναντί της: αυτή την ωμή οργή και πρόκληση του punk που δεν έμοιαζε σε τίποτα με τη μουσική που ξέραμε ως τότε και ήθελε να βάλει φωτιά στην κοινωνία. Η κριτική μπορούσε, λοιπόν, απλά να τους μισήσει και να τους ξεπετάξει ως “κακή μουσική” (ή ούτε καν μουσικη), γιατί δεν καταλάβαινε ότι οι Pistols ήταν η μουσική του τώρα.

Με τους PIL όμως, η κριτική πραγματικά δεν ήξερε τι να κάνει. Δεν μπορούσε ούτε καν να τους μισήσει, γιατί δεν ήταν “κακή μουσική” και δεν ήταν η αντίδραση σε κάτι. Οι PiL δεν ήταν η μουσική του τώρα. Το “Public Image: First Issue” και το “Metalic Box” (1979) ακούγονταν ακαταλαβίστικα, ακούγονταν παράταιρα. Διότι ήταν η μουσική του μέλλοντος και το μέλλον δεν μπορεί να κατανοηθεί.

Οι PiL δημιούργησαν μια μουσική που δεν μπορούσε να περιγραφει: δεν ήταν κάτι συγκεκριμένο, αλλά ήταν κάτι πέρα, κάτι μετά από τη μουσική της εποχής. Σήμερα, μπορούμε να πούμε ότι δημιούργησαν το post-punk, όπως και τη νέα εποχή του ροκ και της ποπ μουσικής. Τραγούδια όπως τα “This Is Not A Love Song”, “Rise”, “Public Image” και “Death Discο”, με την avante garde αισθητική, την τεχνική του dub, την εργαλειοποίηση της κιθάρας και της ιδιόμορφης ερμηνείας του John Lydon, μας έβαλαν στη νέα εποχή της μουσικής που ήταν τα 80ς και έπειτα τα 90ς.

Στην παρούσα φάση τους οι PIL αποτελούνται από τους John Lydon, Lu Edmonds (επίσης των Damned), Bruce Smith (επίσης των The Pop Group και των The Slits) και Scott Firth (συνεργάτη των Steve Winwood, John Martyn, Elvis Costello). Είναι το μακροβιότερο line-up στην ιστορία του συγκροτήματος. Η τρέχουσα περιοδεία γίνεται στα πλαίσια της κυκλοφορίας του 11ου δίσκου τους και πρώτου έπειτα από 8 χρόνια, με τίτλο “End Of World” που αναμένεται το καλοκαίρι.

ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ
Για τη συναυλία της Αθήνας: 30€, 32€, 35€

Η προπώληση των εισιτηρίων γίνεται αποκλειστικά από τα www.viva.gr, Public, MediaMarkt και το υπολοιπο δικτυο της Viva.

Οι μεταπωλητές των εισιτηρίων χρεώνουν έξοδα διαχείρισης ανάλογα με το τιμολόγιό τους.

Πληροφορίες: www.detoxevents.gr

Χώρος

Πληροφορίες για τον χώρο: Gagarin 205

Σε απόσταση τεσσάρων λεπτών, με τα πόδια, από τους σταθμούς του HΣAΠ και του ATTIKOY METPO, σε μια ανεκμετάλλευτη πυκνοκατοικημένη περιοχή στη καρδιά της Aθήνας, με άνετη πλέον πρόσβαση οδικώς τόσο από το κέντρο όσο και από την Aττική Oδό, το GAGARIN 205 αποκτά πλέον στρατηγική σημασία, μιας και βρίσκεται σε κομβικό σημείο στο χάρτη της ψυχαγωγίας, ικανοποιώντας νότια και βόρεια προάστια, πέρα, μέσα και γύρω από το...ποτάμι.

 

avopolis_google_news

FEATURED TODAY

Μία εβδομάδα προτού η σαρωτική βρετανική post-punk πεντάδα επισκεφθεί τη χώρα μας για πρώτη φορά στα χρονικά, επικοινωνήσαμε τηλεφωνικώς με τη φοβερή μορφή και κιθαρίστα του γκρουπ Mark Bowen και συζητήσαμε σε εντελώς ελεύθερη ροή. Συνέντευξη στον Άγγελο Κλειτσίκα.

Κάθε Πέμπτη ο Δημήτρης Λιλής επιμελείται και παρουσιάζει το Incoming podcast σχετικά με την ευρύτερη ποπ κουλτούρα. Σε αυτό το 2o επεισόδιο, καλεσμένος ο Dj Atsou (Άλκης Βλείωρας) του label Madorasindahouse που φέτος είχε το hit του καλοκαιριού με το περίφημο "7 Seconds".

O μουσικοκριτικός και δημοσιογράφος Σάκης Δημητρακόπουλος προλογίζει την ελληνική έκδοση του βιβλίου που έγραψε ο μουσικός και συγγραφέας Joe Pernice για το Meat Is Murder των The Smiths.

Top