View More

Duo Vocialo

Αθήνα Λεωφ. Ανδρέα Συγγρού 364, Καλλιθέα 176 74, Ελλάδα Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Το νεοσύστατο ντουέτο Duo Vocialo, που δημιούργησαν ο δραστήριος μουσικός και ερευνητής Χρήστος Μαρίνος και η εξίσου ανήσυχη μεσόφωνος Ιωάννα Βρακατσέλη, παρουσιάζει στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ μια συναυλία αφιερωμένη στον ήχο της κραυγής των ανθρώπων που βίωσαν ανθρωπιστικές καταστροφές όπως η Μικρασιατική Καταστροφή, το Ολοκαύτωμα, η Χιροσίμα, η Γενοκτονία των Ποντίων και η τρέχουσα προσφυγική κρίση.

09 Οκτ. 2022
20:30
52 Day(s) Ago
0.00

Η συναυλία με τίτλο Ο ήχος της κραυγής θα πραγματοποιηθεί στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ την Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2022, στις 19.30, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Σε αυτή την ξεχωριστή συναυλία, το Duo Vocialο θα ερμηνεύσει έργα των Ίλζε Βέμπερ, Μαρίας Δελή, Γκίντεον Κλάιν, Βίκτορ Ούλμαν, Δημήτρη Τερζάκη, Φωτεινής Τρυφεροπούλου, Μοχάμμεντ Φεϊρούζ και Τζουλιάνας Χωλ.
Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη με δελτία εισόδου, τα οποία θα διανέμονται από την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου, στις 12.00, αποκλειστικά μέσω της ticket services.
«Όταν τα εγκλήματα αρχίζουν να συσσωρεύονται, γίνονται αόρατα. Όταν τα βάσανα γίνονται ανυπόφορα, οι κραυγές δεν ακούγονται πια», έγραψε ο Μπέρτολτ Μπρεχτ, διεισδυτικός χρονογράφος της πιο απάνθρωπης περιόδου του 20ού αιώνα. Η συναυλία της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ Ο ήχος της κραυγής, από το νεοσύστατο Duo Vocialo, που αποτελείται από τη μεσόφωνο Ιωάννα Βρακατσέλη και τον πιανίστα Χρήστο Μαρίνο, φιλοδοξεί ακριβώς να δώσει ήχο στην κραυγή των ανθρώπων που βίωσαν ή βιώνουν κάποιες από τις οξύτερες ανθρωπιστικές κρίσεις του 20ού και του 21ου αιώνα.

Κεντρική θέση στο πρόγραμμα κατέχουν δύο αναθέσεις έργων στις Ελληνίδες συνθέτριες Φωτεινή Τρυφεροπούλου και Μαρία Δελή, που αναφέρονται αντίστοιχα στη Μικρασιατική Καταστροφή με τις συνακόλουθες γενοκτονίες και σε μαρτυρίες επιζώντων από πολέμους, εθνοκαθάρσεις και σφαγές.

Τα νέα έργα πλαισιώνονται από συνθέσεις, ενίοτε σε πρώτες εκτελέσεις, δημιουργών όπως οι Ίλζε Βέμπερ, Γκίντεον Κλάιν και Βίκτορ Ούλμαν (άλλοτε τροφίμων του γκέτο του Τερεζίν, που άφησαν την τελευταία τους πνοή στα στρατόπεδα του Άουσβιτς και του Φύρστενγκρούμπε), καθώς και των σύγχρονων συνθετών Δημήτρη Τερζάκη, Μοχάμμεντ Φεϊρούζ και Τζουλιάνας Χωλ – όλες τους σπαρακτικά δείγματα της σκληρότητας του ανθρώπου προς τον άνθρωπο.

Duo Vocialo

Η συνεργασία τους ξεκίνησε την άνοιξη του 2020, με εξ αποστάσεως ηχογραφήσεις έργων Ελλήνων συνθετών, όταν η Ιωάννα βρισκόταν στην Αθήνα και ο Χρήστος στη Νέα Υόρκη. Η κοινή τους αγάπη για το λόγιο τραγούδι και η νησιώτικη καταγωγή τους γέννησαν το Duo Vocialo, ένα λογοπαίγνιο μεταξύ voce (φωνής) και λαλιάς. Το φθινόπωρο του 2021 ξεκίνησε επίσημα και η διά ζώσης συνεργασία τους, με σκοπό την παρουσίαση και ηχογράφηση έργων για φωνή και πιάνο του 20ού και του 21ου αιώνα, κυρίως Ελλήνων και Ελληνίδων συνθετών, τα οποία είτε ακούγονται σπάνια είτε ερμηνεύονται για πρώτη φορά. Με την επιλογή του ρεπερτορίου του, το Duo Vocialo εστιάζει και στη δημιουργία πρωτότυπων θεματικών ρεσιτάλ. Έχουν ήδη παρουσιάσει έργα Δραγατάκη (σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση), Χρήστου, Απέργη, Σισιλιάνου, Χαρλαύτη, Ξένου, Καλογρίδου, Θεοδοσίου, Σφυρή και άλλων.

Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής
Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας

Ίλζε Βέμπερ
Στο Τερέζιενστατ περιπλανιέμαι μόνη (περ. 1942-44), ποίηση Ίλζε Βέμπερ

Βίκτορ Ούλμαν
Πάντα στη μέση (1943), ποίηση Χανς Γκύντερ Άντλερ
Πρώτη πανελλήνια παρουσίαση

Μαρία Δελή
Μαρτυρίες μαρτυρίων (2022), έρευνα, σταχυολόγηση κειμένων Αντιγόνη Γαϊτανά
Πρώτη παρουσίαση – Ανάθεση

Δημήτρης Τερζάκης
Δυο ναναρίσματα για τη Συρία (2020), ποίηση Αντιγόνη Γαϊτανά
Πρώτη παρουσίαση

Μοχάμμεντ Φεϊρούζ
Το μπλουζ του πρόσφυγα (2011), ποίηση Ο. Χ. Ώντεν
Πρώτη πανελλήνια παρουσίαση

Φωτεινή Τρυφεροπούλου
31328 (2022), κείμενο Ηλίας Βενέζης
Πρώτη παρουσίαση – Ανάθεση

Γκίντεον Κλάιν
Νανούρισμα (1943), ποίηση Εμανουέλ Χαρούσι
Πρώτη πανελλήνια παρουσίαση

Τζουλιάνα Χωλ
Όνειρα σε καιρό πολέμου (2003), ποίηση Έιμυ Λόουελ
Πρώτη πανελλήνια παρουσίαση

Ίλζε Βέμπερ
Νάνι, νάνι (1944), ποίηση Ίλζε Βέμπερ

Duo Vocialo

Ιωάννα Βρακατσέλη μεσόφωνος
Χρήστος Μαρίνος πιάνο

Μεταφράσεις ποιημάτων Αντιγόνη Γαϊτανά

Χώρος

Πληροφορίες για τον χώρο: Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Ώρες λειτουργίας του ΚΠΙΣΝ
Το θερινό ωράριο λειτουργίας του ΚΠΙΣΝ θα είναι από τις 06:00 π.μ. έως τα μεσάνυχτα. Το χειμερινό ωράριο λειτουργίας θα είναι από τις 06:00 έως τις 20:00

Μεταφορά & Parking
Για την διευκόλυνση της πρόσβασης προς και από το ΚΠΙΣΝ  προσφέρεται δωρεάν μεταφορά του κοινού με την χρήση μικρού ιδιωτικού λεωφορείου (shuttle bus). Η υπηρεσία αφορά  όλες τις εκδηλώσεις εκτός από τις καθημερινές ξεναγήσεις. Το λεωφορείο, το οποίο φέρει το λογότυπο του ΚΠΙΣΝ, ξεκινά από τον σταθμό Συγγρού - Φιξ επί της οδού Καλλιρρόης και καταλήγει στην οδό Ευριπίδου (αρχή Εσπλανάδας), και αντίστροφα. Τα δρομολόγιά του πραγματοποιούνται 30 λεπτά πριν την έναρξη και 30 λεπτά μετά τη λήξη κάθε εκδήλωσης. Επιπλέον κάθε Παρασκευή από τις 17:00 έως τα μεσάνυχτα και κάθε Σάββατο και Κυριακή από τις 06:00 έως τα μεσάνυχτα τα δρομολόγια του shuttle bus θα πραγματοποιούνται κάθε 30 λεπτά, ακριβώς και μισή, από τον σταθμό Συγγρού - Φιξ προς την οδό Ευριπίδου και αντίστροφα.

To parking, χωρητικότητας 1.000 θέσεων, λειτουργεί προσωρινά χωρίς χρέωση ενώ σε δεύτερο χρόνο προβλέπεται να υπάρχει αντίτιμο. To parking  ακολουθεί τις ώρες λειτουργίας του ΚΠΙΣΝ.

Καντίνες & Λειτουργία
Για την άμεση εξυπηρέτηση των επισκεπτών,  λειτουργούν στους εξωτερικούς χώρους του ΚΠΙΣΝ προσωρινά καντίνες, ενώ σε μεταγενέστερο χρόνο θα λειτουργούν, σε μόνιμη βάση, εστιατόριο και καφέ.

Wi-Fi
Σε όλους τους χώρους του ΚΠΙΣΝ διατίθεται δωρεάν WiFi. Tο όνομα του δικτύου είναι SNFCC-FREE-WIFI.

Στοιχεία επικοινωνίας Κέντρου Επισκεπτών για τις προεγγραφές και τυχόν άλλες διευκρινίσεις:

Τηλ: 216 8091001/002/003
E-mail: visitorscenter@snfcc.org

FEATURED TODAY

Ο Δημήτρης Λιλής συζητά με έναν από τους ήρωες της εφηβείας του και ένα από τα πιο επιδραστικά πρόσωπα της indie: το αφεντικό της θρυλικής K Records και ιδρυτικό μέλος των Beat Happening, Calvin Johnson.

Στη νέα σειρά μυστηρίου του Netflix, τα γυναικεία φωνητικά που ακούγονται σε όλα τα επεισόδια, ανήκουν σε δύο Ελληνίδες. Αν αναρωτιέστε τι σας θυμίζουν οι φωνές τους ή αν θέλετε να τις ακούσετε και αλλού, έχουμε τις απαντήσεις. 

Η τελευταία δεκάδα νέων κυκλοφοριών πριν την listomania του 2022, χορεύει στη βροχή.
Top