EDGUY αποτελούν αδιαμφισβήτητα μία απο τις πιο "χαβαλετζίδικες" μπάντες στο χώρο του heavy metal. Αρέσουν δεν αρέσουν, έχουν στις τάξεις τους μια απο τις σημαντικότερες φιγούρες της "νέας" (που έχει παλιώσει πλέον κι αυτή) φουρνιάς μουσικών. Και αυτός δεν είναι άλλος απο τον Tobias Sammet, ιθύνων νού, ψυχή και "βάρδο" των Γερμανών. Το νέο τους άλμπουμ, ”Rocket Ride”, φέρνει μια αλλαγή στη μπάντα. Ώρα για κουβέντα λοιπόν με τον κύριο EDGUY…


Τοbias, ας μπούμε κατευθείαν στο θέμα. Το νέο σας άλμπουμ είναι περισσότερο ροκ παρά metal. Είναι μεν μελωδικό και χαρούμενο ως συνήθως, αλλά πιο ροκ.

Μερικοί άνθρωποι το λένε αυτό. Άρα θα υπάρχει και κάποια αλήθεια. Αλλά μιλώντας ειλικρινά, δεν βρίσκω καμιά διαφορά μεταξύ του hard rock, του heavy rock, του power metal και του speed metal. Νομίζω ότι είναι ένα τυπικό EDGUY άλμπουμ. Πάντα είχαμε λυπητερά τραγούδια, πάντα είχαμε heavy τραγούδια, πάντα είχαμε mid-tempo hard rock τραγούδια. Πάντα είχαμε classic ή hard rock κομμάτια. Απλά πιστεύω ότι αυτή τη φορά η διαφορά είναι ότι η παραγωγή έγινε στο κάθε κομμάτι ξεχωριστά. Όποτε είχαμε ένα hard rock κομμάτι ή όποτε υπήρχε ένα hard rock συναίσθημα, του δίναμε τον hard rock ήχο. Και όποτε ένα κομμάτι είχε metal συναίσθημα του δίναμε διαφορετικό ήχο. Όταν κάποιο κομμάτι είχε αυτόν τον μοντέρνο, όπως θες πές τον, ήχο, όπως το "Matrix" ή το "Sacrifice", του δίναμε αυτόν τον μοντέρνο επιθετικό ήχο. Άρα δίναμε στο κάθε κομμάτι ό,τι χρειαζόταν. Κι αυτό σας κάνει να πιστεύετε ότι υπάρχει το hard rock συναίσθημα σε κάθε κομμάτι. Επειδή κάναμε σε κάθε κομμάτι την παραγωγή που έπρεπε.

Λές ότι είναι ένα τυπικό EDGUY άλμπουμ. Όμως υπάρχει ένα κομμάτι, το "Trinidad", που μόνο τυπικό δε μου ακούγεται. Μοιάζει λες και είστε σε ένα νησί με μερικούς τύπους απο το Muppet Show και τραγουδάτε όλοι μαζί...

(γέλια) Έτσι ακριβώς ακούγεται! Και είναι αστείο, γιατί ο Sascha (σ.σ. Paeth), ο παραγωγός μας, είπε ότι αυτό το "λαλαλαλαλα" μοιάζει με το Muppet Show. Το γεγονός είναι ότι ναί είναι ένα τύπικο EDGUY και όχι δεν είναι ένα τυπικό EDGUY. Το ότι βάλαμε ένα τόσο παράξενο κομμάτι είναι τυπικό EDGUY, γιατί μόνο εμείς κάνουμε τέτοια παλαβά πράγματα. Για παράδειγμα στο άλμπουμ "Theater of salvation", το hidden track είναι τελείως σκατά! Και άλλα τέτοια. Πάντα είχαμε αυτές τις χαρούμενες ηλίθιες ιδέες και αυτό είναι τυπικό EDGUY. Όμως αυτό είναι πολύ διαφορετικό απο το υπόλοιπο υλικό του άλμπουμ.

Στο "Rocket ride" δε συμπεριλαμβάνεται το "Judas at the opera", το οποίο ήταν στο ΕΡ "Superheroes". Ο λόγος; Μήπως έχει να κάνει με τις βλακείες που λέει ο Kiske συχνά πυκνά;

Όχι, όχι! Ξέρω που αναφέρεσαι, αλλά ξέρεις, δε νομίζω ότι είναι πραγματικά βλακείες. Νομίζω ότι εννοεί κάτι διαφορετικό απο αυτό που λέει. Είναι τόσα χρόνια στη metal σκηνή και δεν επιτέθηκε ποτέ σε μας προσωπικά. Μας σέβεται και δε μπορώ ναμιλήσω άσχημα για αυτόν. Το γεγονός ότι το κομμάτι είναι στο ΕΡ και όχι στο άλμπουμ έχει να κάνει με το ότι δε θεωρούμε το ΕΡ λιγότερο σημαντικό απο το άλμπουμ. Δεν το είδαμε ποτέ σαν δουλειά δεύτερης κατηγορίας. Το θεωρούμε σαν μέρος του άλμπουμ το οποίο απλά κυκλοφορεί πιο πριν και κάνει τον κόσμο να ανυπομονεί για το άλμπουμ. Δεν είναι δεύτερης κατηγορίας. Ούτε έχουμε λιγότερη πίεση. Άλλωστε το "Superheroes" είχε πολύ καλά κομμάτια, όπως το "Spooks in the attic" τα οποία επίσης δε μπήκαν στο "Rocket ride".

OK... αλλαγή. Το άλμπουμ έχει 12 κομμάτια. Κάτι όχι και τόσο συνηθισμένο πλέον στο metal.

Δε ξέρω. Δεν το είδα ποτέ έτσι. Δεν έχει σχέση πόσα κομμάτια έχεις. Ούτε αν έχεις ένα άλμπουμ 14 ή 60 λεπτών. Βέβαια πολλοί προτιμούν τα 60 λεπτά (σ.σ. γιατί άραγε;), αλλά το πιο σημαντικό είναι το άλμπουμ πρέπει να είναι ένα συμπαγές κομμάτι τέχνης. Κάθε κομμάτι θα πρέπει να στέκεται μόνο του. Για μένα λοιπόν, δεν έχει σημασία ούτε η διάρκεια, ούτε ο αριθμός των κομματιών ενός άλμπουμ. Μετράει μόνο το πόσο καλό είναι απο την αρχή ως το τέλος.

Μίλησες για τέχνη. Ας μιλήσουμε λοιπόν για το εξώφυλλο του άλμπουμ σας. Δείχνει κάτι πλάσματα να κρέμονται απο έναν πύραυλο. Κατα κάποιο τρόπο συνεχίζετε στο ύφος του "Superheroes".

Όταν κάναμε το εξώφυλλο του "Superheroes" που έδειχνε εμάς ώς super heroes, όλοι σοκαρίστηκαν κατα κάποιο τρόπο. Που κάναμε ένα κόμικ εξώφυλλο. Και είπαμε να κάνουμε έτσι και το εξώφυλλο του άλμπουμ. Είχαμε 3 διαφορετικές εκδοχές απο τις οποίες έπρεπε να επιλέξουμε και επιλέξαμε την πιο γελοία. Επειδή το άλμπουμ είναι τόσο δυνατό απο μόνο του, είπαμε να επιλέξουμε κάτι γελοίο για εξώφυλλο ώστε να συζητηθεί και να τραβήξει περισσότερο την προσοχή. Και αυτό ακριβώς έγινε (γέλια)! Ξέραμε ότι μερικοί θα διαφωνήσουν και θα πούν ότι δεν είναι metal εξώφυλλο, αλλά κατα τη γνώμη μου αν δεν το κάναμε εξ' αιτίας αυτών των ανθρώπων, τότε αυτό δε θα ήταν metal. Είναι πολύ περισσότερο metal που το κάναμε χωρίς να μας νοιάξει τί θα πούν. Και για αυτό το κάναμε. Δεν υπάρχουν όροι στο rock 'n' roll. Ας το κάνουμε και ας δούμε τί θα πεί ο κόσμος! (γέλια)

Και ποιός ευθύνεται για αυτό το εξώφυλλο;

Είναι ένας τύπος απο το Ντόρτμουντ νομίζω. Λέγεται Axel Hamann (σ.σ. αν το κατάλαβα καλά. Είναι αυτός που έκανε το εξώφυλλο και του "Alive in Athens" των ICED EARTH.

Ωραία... εκπληκτικός καλλιτέχνης!

(γέλια)

Επιστροφή στα μουσικά του άλμπουμ. Νομίζω ότι οι 2 απο τις καλύτερες και δυνατές στιγμές είναι τα "Wasted time" και το "The asylum".

Αυτό είναι θέμα γούστου. Μπορεί να μου αρέσουν πολύ αυτά τα κομμάτια, αλλά δε μπορώ να πώ ότι άλλα μου αρέσουν λιγότερο. Για παράδειγμα το "Catch of the century" είναι ένα καταπληκτικό πακέτο στίχων και μουσικής. Έχει τόση δύναμη και τόσα να πεί. Μου αρέσει όλο το άλμπουμ πάρα πολύ (γέλια).

Υπάρχει κάποιο κομμάτι που έμεινε έξω απο το δίσκο;

Υπάρχει ένα κομμάτι. Λέγεται "Standing in the rain" που για κάποιο λόγο δεν κατέληξε στο άλμπουμ. Και είναι μια πολύ πολύ καλή συναισθηματική μπαλάντα. Είχε τελειώσει και δε ξέρω γιατί δε μπήκε στο άλμπουμ. Και είχαμε και μια διασκευή που δε χρησιμοποιήθηκε.

Ποιά ήταν αυτή;

Το "Come on feel the noize".

Ποζερά!

Μα είναι καλό τραγούδι (γέλια)! Ίσως βγάλουμε κάποιο ΕΡ και μπούν αυτά τα 2 κομμάτια εκεί.

Έχεις σκεφτεί να γράψεις ένα άλμπουμ EDGUY με χρήση ορχήστρας; Ή έστω να εμφανιστείτε live μ' αυτόν τον τρόπο;

Όχι. Αυτόν τον καιρό όχι.

Μπορείς να μου πείς 2 λόγια για τους στίχους του άλμπουμ;

Δεν είναι concept για αρχή. Κάθε στίχοι μιλάνε για κάτι τελειώς διαφορετικό. Δεν υπάρχουν όροι για μένα στο τί τραγουδάω και τί θέλω να τραγουδήσω. Απλά γράφω στίχους που αντανακλούν τα συναισθήματά μου σε συγκεκριμένες στιγμές. Για μένα είναι σα να γράφεις γράμμα σε έναν καλό φίλο. Αυτοθεραπεία. Έχεις κάτι στο μυαλό σου, κάτι που σε ανησυχεί, που σε φοβίζει, που σε νοιάζει ή κάτι για το οποίο είσαι χαρούμενος. Πράγματα που θέλω να πώ και δεν τα λέω σε έναν κολλητό φίλο, αλλά σε ένα τραγούδι. Και γι' αυτό γράφω στίχους. Βέβαια μερικές φορές απλά διασκεδάζω. Για παράδειγμα το "Fucking with fire" (σ.σ. bonus track στη limited edition) δεν έχει νόημα. Απλά ήθελα να γράψω ένα punk rock κομμάτι που να έχει τυπικούς στίχους 80's. Μερικά ακόμα κομμάτια ξεκίνησαν να γράφονται έτσι, αλλά κατέληξαν διαφορετικά. Όπως το "Sacrifice" που μιλάει για τις θυσίες που πρέπει να κάνεις όταν κάνεις τη δουλειά που κάνω εγώ και όταν ζείς τη ζωή που ζώ. Είμαι πραγματικά χαρούμενος και δεν παραπονιέμαι. Απλά όλο αυτο το τρέξιμο με περιοδείες, συνεντεύξεις, στο στούνιο για ηχογραφήσεις, συζητήσεις με το management, περιοδείς ξανά κλπ σε φέρνει στη στιγμή όπου σβήνεις τα φώτα και ηρεμείς και σκέφτεσαι πώς θα ήταν μια φυσιολογική ζωή. Και δυστυχώς βρίσκεις ότι δεν υπάρχει χρόνος για φυσιολογική ζωή. Ή το "Catch of the century". Αυτό είναι ένα anti-love κομμάτι. Βασικά μιλάει με έναν αστείο τρόπο για την κατάσταση που βρίσκεσαι όταν γουστάρεις μια γυναίκα και πας εκεί και δε μπορείς να κάνεις το βήμα παραπάνω και αυτή απλά δε σε βρίσκει ελκυστικό και σε απορρίπτει. Και φυσικά, σαν άντρας ποιά είναι η τελευταία σου λύση; "Αν δε με θέλεις εσύ, δε με αξίζεις" (γέλια)! Γι' αυτό το γουστάρω πολύ αυτό το κομμάτι.

Ας αλλάξουμε λίγο θέμα. Οι AVANTASIA τί κάνουν; Κάνα νέο απο εκείνη τη μεριά; Κάνουν κάτι ή πέθαναν;

Δεν κάνουν απολύτως τίποτα! Αν το κάνω ξανά θα το μάθει ο κόσμος αμέσως (γέλια)! Είμαι τόσο απασχολημένος με τους EDGUY που δεν προλαβαίνω.

Είναι αυτός ο μόνος λόγος; Ή μήπως δεν υπάρχει και η ανάλογη έμπνευση;

Η έμπνευση υπάρχει. Χρόνο δε βρίσκω (γέλια)!

Επιστροφή στο παρών. Ποιά είναι τα σχέδια σας για την προώθηση του άλμπουμ; Νομίζω ότι έχετε και μια περιοδεία με τους DRAGONFORCE;

Ναί. Θα είναι η support μπάντα στην Ευρωπαϊκή μας περιοδεία και εμείς θα είμαστε οι ειδικοί καλεσμένοι τους στην Αγγλία.

Όμως η Ελλάδα δε συμπεριλαμβάνεται στα πλάνα σας... ξανά.

Δεν έχουμε την Ελλάδα στα πλάνα μας αυτή τη στιγμή (σ.σ. το τονίζει), αλλά είμαστε σίγουροι ότι θα παίξουμε εκεί. Απλά δεν είναι μέρος της περιοδείας με το λεωφορείο. Είναι δύσκολο ξέρεις να διανύεις μεγάλες αποστάσεις με αυτόν τον τρόπο. Όμως θα έρθουμε με αεροπλάνο εκεί και θα παίξουμε. Αλλά δεν είναι επιβεβαιωμένο ακόμα. Τα πράγματα ήταν καλά την τελευταία φορά που ήρθαμε. Όχι όπως την πρώτη, στην πρώτη μας περιοδεία, που ήταν και φυσιολογικό. Δε βλέπω το λόγο να μην έρθουμε. Και δε θέλω να ξαναξεκινήσουμε απο την αρχή και να έρθουμε σε 10 χρόνια. Θα έρθουμε νομίζω σ' αυτήν την περιοδεία, απλά δε ξέρω πότε. Άλλωστε έχουν "κλείσει" μόνο μερικά σόου στην Ευρώπη και λίγα στην Ασία. Αυτά είναι το 1/3 ή το 1/4 της περιοδείας νομίζω. Είμαι σχεδόν σίγουρος ότι θα έρθουμε.

Προς καλοκαίρι μεριά;

Καλοκαίρι, φθινόπωρο... δε ξέρω. Αυτό εξαρτάται απο τον ατζέντη μας και τους τοπικούς διοργανωτές.

Κάποια σχέδια για βίντεο;

Αυτή τη στιγμή όχι. Αυτό εξαρτάτει απο την Nuclear Blast. Πρέπει να ανοίξει τα ταμεία της (γέλια)! Να δούμε πρώτα πως πάει ο δίσκος και μετά βλέπουμε και το βίντεο. Πάντως θα ήθελα να κάνουμε κι άλλο βίντεο.

Εύχομαι να είναι για το "Trinidad".

Ελπίζω! Έχω τόσες ιδέες γι' αυτό. Όπως είπες είναι ένα ασυνήθιστο κομμάτι. Όλα τα άλλα κομμάτι του δίσκου δεν έχουν μεγάλες διαφορές. Έχω τόσες ιδέες για βίντεο του "Trinidad". Θα δούμε, θα δούμε.

Θέλω να δώ την άσχημη γυναίκα στην οποία αναφέρεσαι στο τραγούδι (σ.σ. το οποίο ξεκινάει "Let me tell you a story about an ugly woman i know").

(κακαριστά γέλια)

Προσδοκίες;

Για την άσχημη γυναίκα;

Δε νομίζω να έχεις και πολλές γι' αυτήν.

(γέλια)! Δεν έχω καμία! Και είναι λυπηρό. Θα ανεχόμουν μια άσχημη, αλλά όχι να την είχα! Για το άλμπουμ τώρα, ποτέ δεν περιμένω πολλά. Mόνο όσα αρκούν για να μην απογοητευτώ. Είμαι πραγματικά χαρούμενος με το άλμπουμ. Και αυτό είναι το πιο σημαντικό για μένα. Με τη θέληση του Θεού θα πουλήσουμε μερικές κόπιες, θα γράψουμε μερικά νέα κομμάτια και θα είμαι πιο χαρούμενος αν οι οπαδοί μας χαρούν το άλμπουμ.

Δε σε νοιάζουν οι πωλήσεις;

Με νοιάζουν, θέλω να πουλήσει, αλλά δεν το προσδοκώ.

Και ποιό είναι το δυνατό σημείο του δίσκου; Αυτό που θα πείσει τον οπαδό να το αγοράσει;

Απλά ότι είναι ο καλύτερος heavy metal δίσκος των τελευταίων 25 ετών (γέλια)!

Και κάτι για το τέλος;

θα ήθελα να πώ ότι είναι ο καλύτερος heavy metal δίσκος των τελευταίων 35... όχι... 45 χρόνων (γέλια)! (σ.σ. μετά απο μια μικρή διακοπή για να μιλήσει με το γιό του στο τηλέφωνο...) Πραγματικά τώρα, δώστε μια ευκαιρία στο άλμπουμ. Είναι ένα σπουδαίο άλμπουμ. Ίσως δεν είναι ένα τυπικό dragon power speed metal άλμπουμ, αλλά είναι ένα σπουδαίο heavy metal άλμπουμ.

ΟΚ Tobi. Σ' ευχαριστώ πάρα πολύ.

Κι εγώ.

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Featured