Αντίθετα στη τάση που θέλει μεγάλη μερίδα οπαδών της, «ανοιχτόμυαλης και αντιδραστικής» κατά τα’ άλλα, metal μουσικής να είναι αρνητικά προκατειλημμένοι στα συγκροτήματα που δεν προέρχονται από τις παραδοσιακές χώρες εξαγωγής metal group, πάντα καλοδεχόμουν τέτοιου είδους ακούσματα που θα μπορούσαν να προσφέρουν μια διαφορετική προσέγγιση σε χιλιοπερπατημένα ηχοτόπια.
Μια τέτοια περίπτωση είναι και οι ZIX, οι οποίοι μας έρχονται από το Λίβανο, και στη παρθενική τους κυκλοφορία, “The Warwhore”, συναντάμε ένα συγκρότημα που το πάθος του φαίνεται να ξεχειλίζει από κάθε νότα, και ειδικότερα από τη φωνή της Maya Khairallah που προσδίδει έναν epic αέρα στον κατά τ’ άλλα κλασικού heavy προσανατολιζόμενο δίσκο τους. Ο προσωπικός ήχος του συγκροτήματος δεν οφείλεται όμως μόνο από στη φωνή της Maya, αλλά και στην ιδιάζουσα χρήση των πλήκτρων και ανατολίτικων μελωδιών που συναντάμε διάσπαρτες σε ένα ep που μόνο καλές στιγμές έχει να επιδείξει.
Ο ήχος τους μου θύμισε έντονα τον πιο ιδιόμορφο και παραγνωρισμένο δίσκο των SCANNER, “Scantropolis”(οπού είναι και ο μόνος με γυναικεία φωνητικά-εξαιρετικός) καθώς και μια ιδέα από τους τεράστιους LORDIAN GUARD. Όπως γίνεται αντιληπτό, μπορεί οι ZIX να μην προορίζονται για μεγάλα ακροατήρια, υπάρχει όμως μια καθόλου ευκαταφρόνητη μερίδα οπαδών που όταν αφεθεί στη μουσική τους θα ανακαλύψει μια μπάντα που υπόσχεται πολλές συγκινήσεις.
{youtube}8EyL7RrOSdc{/youtube}