Θυμάται κανείς το πρώτο άλμπουμ των IN EXTREMO; Σε όσους λοιπόν άρεσε αυτό, σίγουρα θα λατρέψουν το νέο και 4ο CD των Γερμανών SALTATIO MORTIS. 12 κομματια σε μεσαιωνικό στυλ αναμεμειγμένο με industrial κιθάρες, καθαρή παραγωγή και πιασάρικες μελωδίες.
Τα κομμάτια που περιέχονται στο δίσκο, όπως είπα και πριν, θυμίζουν αρκετα το στυλ του πρώτου cd των IN EXTREMO, με τη διαφορά οτι τα παραδοσιακά όργανα, τα οπoία ειναι και χειροποίητα από τα ιδια τα μέλη (!!!), εχουν αρκετα πιο ηγετικό χαρακτήρα, κυριαρχώντας στις μελωδίες και αφήνωντας τις κιθάρες να χτίσουν μια σταθερή βάση. Χαρακτηριστικό είναι οτι σε όλο το δίσκο υπάρχει μονο ένα σόλο από κιθάρα.
Τα φωνητικά είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο. Στα περισσότερα σημεία είναι καθαρά, δίνωντας ενα πιο ατμοσφαιρικό χαρακτήρα στα κομμάτια, χωρις όμως να λείπουν και οι brutal εξάρσεις.Σε αυτό βοηθάει και το ότι οι στίχοι ειναι στα Γερμανικά, πράγμα που ενισχύει και την ατμόσφαιρα που θέλουν να δημιουργήσουν, αλλά δίνει και μια περίεργη βαρβαρότητα στο σύνολο των συνθέσεων.
Η παραγωγή είναι επίσης πολύ καλή. Έπαιρνε κατα τη γνώμη μου αρκετή βελτίωση στις κιθάρες, αλλά με ενα γενικότερο σύνολο τόσο καλό, υποθέτω οτι αυτό ήθελαν να πετύχουν. Το rythm section ειναι στακάτο, ογκώδες και δημιουργέι μια φοβερά γόνιμη βάση για τα υπόλοιπα όργανα που χρησιμοποιούν.
Μοναδικά κατά που βρήκα στο δίσκο ειναι η εμφανής ομοιότητα με αλλα παρόμοια συγκροτήματα, και η χρήση της Γερμανικής γλώσσας στους στίχους. Προσωπικά δε με ενόχλησε καθόλου, αφού γνωρίζω τη γλώσσα, αλλά για κάποιον που δε τη γνωρίζει θα του είναι σίγουρα πολύ περίργο άκουσμα.
Ξεχώρισα αρκετά από τα κομμάτια, αλλά τα καλύτερα του δίσκου ειναι το εναρκτήριο “Des Königs Henker”, το “Salz der Erde” (με ένα φοβερό ρεφρέν), η μπαλάντα “Tote Augen” (“Dead Eyes”, φανταστείτε μπαλάντα στα Γερμανικά... λέει γλυκόλογα και νομίζεις οτι σου κατεβάζει καντήλια), το “Für Dich” και τέλος το “Mondlicht”.
Προτείνεται ανεπιφύλακτα σε όσους αρέσκονται στο Folk-Medieval στυλ, πρόκειται όμως και για έναν πολύ ενδιαφέρον δίσκο για το σύνολο των metal οπαδών.
8
- Καλλιτέχνης: Saltatio Mortis