Ναταλία Πετρίτη

Σε ηλικία 71 ετών «έφυγε» από τη ζωή ο πρωτοπόρος της No Wave σκηνής της Νέας Υόρκης, James Chance. Ο ιδρυτής των Contortions πέθανε έπειτα από μακρά ασθένεια, περιτριγυρισμένος από την οικογένειά του.

Γεννημένος στο Milwaukee το 1953, ξεκίνησε να παίζει μουσική σε μπάντες όσο σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Michigan. Στα μέσα των ‘70s μετακόμισε στη Νέα Υόρκη, όπου γρήγορα θα βρισκόταν στο επίκεντρο της free jazz και punk σκηνής της πόλης, σχηματίζοντας τους Teenage Jesus and the Jerks μαζί με τη Lydia Lunch το 1976.

Ο Chance παρέμεινε στους Teenage Jesus για σύντομο χρονικό διάστημα και το 1977 ίδρυσε το jazz-funk-punk group των Contortions, όπου και βρήκε το signature στυλ του ως μουσικός. Χαρακτηριστικά της μουσικής του ήταν το παθιασμένο σαξόφωνο, σε συνδυασμό με punk φωνητικά και funky ρυθμό.

Οι Contortions αναγνωρίστηκαν το 1978, όταν συμπεριελήφθησαν στoν compilation δίσκο του Brian Eno με τίτλο No New York (στον ίδιο δίσκο θα βρίσκονταν και οι Teenage Jesus). Διάσημοι θα γίνονταν και για τις εκρηκτικές live εμφανίσεις τους, που συχνά θα χαρακτηρίζονταν από βίαια ξεσπάσματα μεταξύ του κοινού αλλά και των ίδιων των μελών της μπάντας.

Οι Contortions διαλύθηκαν το 1979 και τότε ο Chance ίδρυσε τους James White and the Blacks. Ο ίδιος εμφανίστηκε τότε και σε ταινίες όπως το Death Magazine: or How to Be a Flowerpot  της Rosa von Praunheim, αλλά και το Downtown 81 στο πλευρό του Jean-Michel Basquiat.

Στα ‘80s, ο Chance αποσύρθηκε για μεγάλο διάστημα, όμως στα ‘90s επανήλθε συνεργαζόμενος με τους Blondie για τον δίσκο τους με τίτλο No Exit. Στα ‘00s επανενώθηκε με τους Contortions προχωρώντας σε μια σειρά από live εμφανίσεις.

Περιστασιακά έδινε συναυλίες στη Νέα Υόρκη, ενώ το 2016 κυκλοφόρησε έναν δίσκο με τους Contortions με τίτλο The Flesh is Weak. Το 2018 εμφανίστηκε στο Late Show with Stephen Colbert, συνοδεύοντας τους Franz Ferdinand στο σαξόφωνο.

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured