Ναταλία Πετρίτη

Σε ηλικία 61 ετών έφυγε από τη ζωή ο Steve Bronski, συνιδρυτής και σταθερό μέλος του ιστορικού synth-pop trio των Bronski Beat. Η είδηση μεταδόθηκε από το BBC ενώ τα αίτια του θανάτου του δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά.

Ο Jimmy Somerville χαρακτήρισε τον Bronski ως έναν «ταλαντούχο και πολύ μελωδικό άνθρωπο». «Το να δουλέψω μαζί του πάνω σε διάφορα μουσικά κομμάτια, αλλά και σε ένα από αυτά που έμελλε να αλλάξει τις ζωές μας και να αγγίξει τόσο κόσμο, ήταν για μένα μια διασκεδαστική και ενθουσιώδης εμπειρία. Ευχαριστούμε για τις μελωδίες, Steve».

Ο Steve Bronski, κατά κόσμον Steven Forrest, δημιούργησε τους Bronski Beat μαζί με τον Somerville και τον Larry Steinbachek το 1983. Και τα τρία μέλη του συγκροτήματος ήταν ανοιχτά gay, γεγονός που αποτελούσε και τεράστια επιρροή ως προς τη στιχουργική θεματολογία τους ως γκρουπ. Το αμερικανικό περιοδικό, Spin, μάλιστα, ήταν αυτό που πίσω στα ‘80s τους χαρακτήρισε ως «το πρώτο ανοιχτά  gay γκρουπ στην ιστορία της pop μουσικής».

Ο Bronski μεγάλωσε στο Castlemilk της Γλασκόβης και προτού δημιουργήσει το συγκρότημα, εργάστηκε σε διάφορα χειρωνακτικά επαγγέλματα.

Την πρώτη φορά που εμφανίστηκαν σε συναυλία, οι Bronski Beat έπαιξαν έξι κομμάτια τους, επιστρέφοντας έξι ακόμη φορές στη σκηνή για encores ώστε να ικανοποιήσουν το ενθουσιώδες κοινό τους.

Το ντεμπούτο single των Bronski Beat από το 1984, “Smalltown Boy”, έμελλε να γίνει ένας από τους μεγαλύτερους ύμνους όλων των εποχών της LGBTQI+  κοινότητας, ενώ αυτό αφηγείται την ιστορία ενός gay έφηβου που εγκαταλείπει το σπίτι του στην αγγλική εξοχή για να αναζητήσει την τύχη του στη μητρόπολη του Λονδίνου. Το κομμάτι έφτασε στο νούμερο 3 των βρετανικών singles chart της εποχής, ενώ έχει αποτελέσει το soundtrack δεκάδων σειρών και ταινιών queer θεματολογίας.

Το ντεμπούτο άλμπουμ του συγκροτήματος, The Age of Consent, που επίσης κυκλοφόρησε το 1984, βρέθηκε στο νούμερο 4 των βρετανικών chart.

Τον Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς, οι Bronski Beat έγιναν οι headliners της ιστορικής διοργάνωσης Pits and Perverts στο Electric Ballroom του Λονδίνου, μέσα από την οποία μαζεύτηκαν τότε χρήματα για την καμπάνια Lesbians and Gays Support the Miners. Η εμφάνιση αυτή, όπως και η ιστορία γύρω από τα άτομα που έτρεξαν την καμπάνια αποτυπώθηκε κινηματογραφικά το 2014, μέσα από την βρετανική ταινία Pride.

Ο Somerville αποχώρησε από το συγκρότημα το 1985, συνεχίζοντας με επιτυχία στους Communards αλλά και σαν σόλο καλλιτέχνης. Οι Bronski Beat συνέχισαν τότε με νέους frontmen.

Κυκλοφόρησαν δύο ακόμη δίσκους, τους Truthdare Doubledare (1986) και Out & About (1987). Επέστρεψαν το 1995 με το Rainbow Nation.

Ο Bronski συνέχισε να βρίσκεται στον ρόλο του παραγωγού δίσκων, ενώ ο ίδιος συνεργάστηκε δισκογραφικά και με καλλιτέχνες όπως οι Jayne County, Darryl Pandy, Strawberry Switchblade.

Τα τελευταία χρόνια ζούσε στην Ταϊλάνδη.

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured