Ναταλία Πετρίτη

Σε ηλικία 90 ετών έφυγε από τη ζωή ο θρυλικός συνθέτης πειραματικής μουσικής, Alvin Lucier, στo σπίτι του στο Middletown του Connecticut. Ο Lucier υπήρξε για χρόνια καθηγητής του Wesleyan University, ενώ έγινε γνωστός για τις avant-garde συνθέσεις του από απροσδόκητες πηγές ήχου.

Ο Alvin Lucier γεννήθηκε το 1931 στην πόλη Nashua, του New Hampshire. Σπούδασε μουσική θεωρία και σύνθεση στο Yale, ενώ συνέχισε τις σπουδές του στο Brandeis University. Το 1960, ο Lucier ταξίδεψε στη Ρώμη με μια υποτροφία του Ιδρύματος Fullbright. Στα χρόνια που βρέθηκε στο εξωτερικό, ο Lucier συμμετείχε σε performances μαζί με αξιοσημείωτους καλλιτέχνες της πειραματικής μουσικής, όπως οι John Cage, David Tudor και Merce Cunningham.

Το 1962, ο Lucier επέστρεψε στο Brandeis για να διδάξει, ενώ ίδρυσε και το Brandeis University Chamber Chorus. Παρέμεινε στο πόστο του μέχρι και το 1970, όταν και ξεκίνησε να διδάσκει στο Wesleyan University. Το 1966, έγινε μέλος της Sonic Arts Union μαζί με συνθέτες όπως οι David Behrman, Robert Ashley και Gordon Mumma.

Η μουσική του Lucier χαρακτηρίζεται ως “post-Cage”, με τον ίδιο να πειραματίζεται επί χρόνια με τα spatial acoustics, παρά την κλασική του μουσική παιδεία. Το πιο δημοφιλές κομμάτι του είναι το “I Am Sitting in a Room” του 1969. Σε αυτό, ο ίδιος ηχογράφησε μια ομιλούμενη φράση και την επαναηχογράφησε χιλιάδες φορές ώσπου αυτή να ακούγεται πλέον σαν μια σειρά από ακατανόητους ήχους. Το κομμάτι υπήρξε εξόχως επιδραστικό για το είδος της avant-garde και αγοράστηκε μετά από χρόνια από το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης (ΜΟΜΑ).

Ο Lucier ηχογράφησε εκατοντάδες κομμάτια κατά τη διάρκεια της καριέρας του, ενώ συγκαταλέγεται στους σημαντικότερους συνθέτες όλων των εποχών, μαζί με καλλιτέχνες όπως οι John Cage, Philip Glass και Steve Reich.

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured