news.team

Έγραψαν τη δική τους ιστορία στην αφρικανική μουσική του 20ου αιώνα οι Lijadu Sisters, εκείνη που κατάφερε να βρει τον δρόμο και προς τα Δυτικά ακροατήρια, πολύ πριν τον «πυρετό» με τη world music. Και σήμερα, που ο Frank Ocean παίζει ξανά θησαυρούς από τη Μαύρη Ήπειρο στην εκπομπή του στο ιντερνετικό ραδιόφωνο Beats 1, εκείνες οι κατακτήσεις δείχνουν ξανά επίκαιρες.

Οι δίδυμες αδερφές Kehinde & Taiwo Lijadu έφτιαξαν το γκρουπ το 1965 στο Ibadan της Νιγηρίας. Παρότι ήταν ξαδέρφες του σπουδαίου Fela Kuti, πήραν τον δικό τους μουσικό δρόμο, ανακατεύοντας τους παραδοσιακούς waka ρυθμούς με το ανατέλλον afro beat και την αγάπη τους για τη reggae και την Aretha Franklin. Αφού κέρδισαν έναν τοπικό διαγωνισμό, κυκλοφόρησαν το 1969 το ντεμπούτο τους Iya Mi Jowo.

Στη συνέχεια, οι Lijadu Sisters έγιναν από τα πιο επιτυχημένα γκρουπ της Νιγηρίας, μεσουρανώντας στα 1970s και στα 1980s. Χρησιμοποίησαν μάλιστα τη δημοτικότητά τους αυτή για να κάνουν κριτική σε διάφορα κακώς κείμενα των πολιτικών της εποχής, αλλά και για να διαμαρτυρηθούν για το πόσο λίγες γυναίκες κατάφερναν να επιβιώσουν στα μοντέρνα μουσικά ιδιώματα της Δυτικής Αφρικής, τα οποία παρέμεναν ανδροκρατούμενα.

Παράλληλα, κατάφεραν να σπάσουν τα σύνορα της χώρας τους, αποκτώντας ένα κάποιο όνομα τόσο στην Ευρώπη, όσο και στις Η.Π.Α. -όπου και τελικά μετακόμισαν, στα μέσα της δεκαετίας του 1980. Παρέμειναν μάλιστα ενεργές ως και την τρέχουσα δεκαετία.

Τώρα, η Νιγηρία πενθεί για την Kehinde Lijadu, η οποία ανακοινώθηκε ότι έπαθε εγκεφαλικό και πέθανε στη Νέα Υόρκη, στα 71 της χρόνια. Το τελευταίο διάστημα την ταλαιπωρούσε μάλιστα και ο καρκίνος.

«Ήταν το φως μου, η αγάπη μου, η αδερφή μου ψυχή... Τα πάντα για μένα», σχολίασε η Taiwo Lijadu, αποχαιρετώντας την αδερφή της.

{youtube}1BCHfCVw2Po{/youtube}

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured